Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Tiden går ikke helt av seg selv

Bjerke-EA-Verksted-504

Oppdatert

29. januar 2024

Det er ikke gjort i en håndvending når urmaker Audun Furu-Bolstad, og hans kolleger setter i gang å demontere små mekaniske underverk med hundrevis av bittesmå deler som får tiden til å tikke og gå.


– DET SOM ER FINT MED Å VÆRE URMAKER og utføre service på klokker er at jeg får gjøre hele prosessen. Hvis du er urmaker hos en fabrikant gjør du som regel bare en operasjon av mange. På de store verkstedene i Sveits er for eksempel polering et eget fag. Min jobb gjør nok at jeg aldri blir lei. Jeg liker å tenke på vårt hovedfag som feilsøking og identifisering av problemer, for så å finne løsningene. Det krever forståelse og tålmodighet.

Hvis du kikker inn på verkstedet så kan du se urmakerne sitte i dyp konsentrasjon med sine luper, mikroskoper og spesialverktøy. Det er en rolig og nesten zen-aktig atmosfære, og lite som minner om de hektiske bygatene utenfor. Det virker nesten som om de har lite å gjøre, noe som raskt blir avkreftet.

– Nei, vi har mer enn nok å gjøre. Det er bare slik at dette krever konsentrasjon, og du kan i hvert fall ikke være stresset. Hvis du er rask så er det nok bare fordi du er en flink urmaker som har gjort jobben mange ganger. Det tar den tiden det tar.

URMAKER AUDUN FURU-BOLSTAD anbefaler at mekaniske klokker leveres til service hvert femte år. Skal du være på den sikre siden leverer du også klokken inn midt i den perioden for en miniservice. Da skiftes pakninger og kassen og lenken blir renset. Det er oppskriften på å ha en klokke i god stand, men Audun har også noen gode tips til hva du selv kan gjøre.

– Zalo, varmt vann og en myk tannbørste er alt du trenger. Hvis du vasker klokken en 3-4 ganger i året vil det bli mye mindre slitasje på lenken. Blandingen av solkrem, eller hvilken som helst fuktighetskrem, og støv blir som et slipemiddel og kan gjøre en god del skade. Hvis du har en klokke som ikke er vanntett kan du bruke en fuktig klut, eller gi den til oss så gjør vi det for deg.

Bjerke-EA-Verksted-552-copy-uai-1440x810

URMAKEREN ER OGSÅ TYDELIG PÅ at du har mye å tjene på å la fagfolk ta seg av klokken din, og at å sluntre unna kan bli dyrt, og i verste fall ende med at klokken ikke lenger lar seg sette tilbake i god stand.

– Alle mekaniske konstruksjoner med lagre eller slitasjepunkter der det er fett eller olje krever vedlikehold. Når smurningen tørker ut vil det dukke opp metallspon på slitepunktene, og det kan gi store slitasjeskader. Presisjonen blir også dårligere, men det skjer gjerne gradvis og er ikke så lett å oppdage.

Det verste er likevel ikke slitasjeskader, det kan vi som regel fikse. Vann derimot kan gjøre stor skade. Det er mulig jeg er litt rigid, men jeg tenker ofte at hvis du har en vannskade og må skifte hele urverket og i verste fall tallskiva, er det ikke lenger den samme klokka. Det er i noen tilfeller også slik at kostnadene kan bli høyere enn å kjøpe en ny klokke.

Lekkasjer er krise, men de fleste klokker tåler vann?

– Det er riktig, men det er forskjell på å dusje og å dykke. Spør gjerne en urmaker hvis du er usikker, eller ta av deg klokka hvis du er i tvil. Vann er forresten ikke bare skadelig inne i klokka. Utenpå kan rust og korrosjoner skade materialene. Mange tror at saltvann er ille, men klorvann er faktisk mye verre. Bader du mye i basseng vil jeg anbefale å ta av klokka, eller i det minste skylle den godt i ferskvann etterpå.

DET ER IKKE BARE de mest eksklusive klokkene som trenger service. Selv det enkleste mekaniske ur har behov for samme behandling som et dyrt og avansert ur. Det er det ikke alle som tenker på, ifølge Audun.

– Det er jo slik at selv quartz-ur trenger service. Slitasjen er riktig nok mye mindre, men også i disse klokkene finnes det tannhjul og lagre som må smøres, og pakninger som bør skiftes. Det finnes jo enkle mekaniske klokker som er av helt grei kvalitet, og hvis du vil at klokka skal vare lenge må den vedlikeholdes på lik linje som de dyrere modellene. Det er nok litt rimeligere, færre og billigere deler, men jobben er i prinsippet den samme.

Så vi kan bli flinkere til å ta vare på klokkene våre?

– Det er veldig varierende hvordan folk tar vare på klokkene sine. Noen er flinke, men mange bruker dem ganske tøft, og da er det lurt å gå for de solide arbeidshestene. Flere modeller fra Rolex er eksempler på klokker som tåler ganske mye juling. Det er god kvalitet på stål og skikkelig solide urverk, men det er jo grenser for hva klokker tåler. En annen ting som mange kvinner kanskje ikke tenker over er at hvis de bruker armbånd på samme arm som klokka ser vi ofte store slitasjeskader på lenke, kasse og glass.

HVA SKJER NÅR DU LEVERER EN KLOKKE INN TIL SERVICE?

Det første urmakerne hos Bjerke gjør er å identifisere klokken. Alle klokker har et unikt serienummer slik at urmakerne kan se historien og ikke minst registrere det som gjøres på service. For å få en oversikt over hva som må gjøres for å få uret i god stand foretar urmakerne en visuell undersøkelse. Kosmetiske feil på klokken vurderes, lokket bak på urkassen åpnes slik at tilstanden på urverket kan bedømmes. Når denne innledende undersøkelsen er gjort vil du som kunde få et pristilbud.

Resten av prosessen foregår i en helt bestemt rekkefølge.

1. DEMONTERING 

Lenken fjernes, urkassen åpnes og selve urverket tas ut og demonteres. Urmakerne kan allerede her finne feil eller slitasjeskader på deler, men ofte oppdages ikke skadene før delene er renset.

2. RENSING 

De enkelte delene av urverket renses i en spesialmaskin. Selve rensingen er en avansert prosess i fire steg som omfatter ultralyd og tre forskjellige rensevæsker. Urmakerne undersøker nå hver eneste del, og identifiserer hvilke som må byttes ut.

3. MONTERING 

Urverket settes nå sammen, og hver enkelt funksjonelle del av urverket blir smurt med spesialsmurning. Det benyttes 4 forskjellige oljer, og i et gjennomsnittlig mekanisk ur er det rundt 50 punkter som trenger smurning for å hindre friksjon og slitasje. I denne delen av prosessen blir det også søkt etter uregelmessigheter og feil som må rettes.

4. KALIBRERING 

Det er vanlig å gjøre flere tester og justeringer. Presisjonen testes over flere dager og eventuelle feil og uregelmessigheter utbedres.

5. POLERING 

Her blir lenke og urkasse rengjort og polert. Heller ikke dette er en enkel jobb, det er 20-30 deler som skal tilbake til «fabrikk-standard». Skader, riper og merker utbedres og eventuelle deler skiftes.

6. CASEING 

Klokken monteres sammen, urverketsettes på plass i kassen og alle pakninger blir skiftet. Det blir foretatt en endelig test på nøyaktighet.

7. TRYKKTEST 

Klokken blir testet i et trykkluftkammer, og ved eventuelle lekkasjer blir urverket tatt ut og klokken testet i vann for å avdekke lekkasjen uten å skade urverket.

8. KVALITETSKONTROLL 

Avslutningsvis blir klokken testet i en simulator som etterligner bevegelsesmønsteret til oss mennesker. Gangreserve og nøyaktighet testes etter krav som er spesifisert fra fabrikantene. Hvis det avdekkes feil vil klokken igjen bli demontert, men det hører med til sjeldenhetene. Klokken er nå klar til å tikke i minst 5 år, og Urmaker Bjerke gir 24 måneders garanti ved en full overhaling.

SoMe_Bjerkemagasin23