I 1970 lanserte Tudor sin første kronograf, Oysterdate. Denne robuste og funksjonelle modellen hadde et unikt design som siden har banet vei for 50 år med kronografer fra Tudor.

Til høyre ser dere en annonsekampanje for den første Tudor kronografen, der det er avbildet en rallysjåfør og listet de tekniske kvalifikasjonene og robustheten til modellen.

SERIES 7000 – “HOMEPLATE”

Den første Tudor kronografen het Oysterdate og ble umiddelbart assosiert med mekaniske sportsklokker. Urverket var det robuste Valjoux 7734 calibre med manuelt opptrekk og kronograf, lansert i 1970. Kassen hadde gode proporsjoner og var maskulin, med et uvanlig design på tallskiven.

Denne modellen kom i tre variasjoner, med hver sin spesielle bezel. Tallskivene kom i to versjoner; grå og sort. Den spesielle timesmarkøren gjorde også at den fikk kallenavnet “Homeplate”, da de hadde en femkantet form, akkurat som en “home plate” på baseballbanen.

SERIES 7100 – “MONTE CARLO”

Den andre generasjonen av Tudor kronograf ble lansert i 1971 og var i deres katalog frem til 1977. Blant entusiaster gikk den under navnet Tudor “Monte-Carlo” takket være ruletthjulstilen på tallskiven. Modellen i 7100-serien hadde samme kasse som forgjengeren og lignende utseende på tallskiven, men verket var endret.

I stedet for Valjoux 7734 calibre, kom de nyere Tudor kronografene med det manuelle Valjoux 234 verket. Dette nye urverket hadde en mer sofistikert kronograf-mekanisme.

En ny fargekombinasjon ble også introdusert med denne modellen, Tudor’s “signature blue”. Denne nye serien hadde tre modeller.

SERIES 9400 & 79100 – “BIG BLOCK”

I 1976 presenterte Tudor en ny produktfamilie som representerte en liten revolusjon for merket. Denne nye Prince Oysterdate var de første Tudor kronografene som ble utstyrt med et selvtrekkende mekanisk urverk. Mens urkassen hadde de samme generelle linjene som de tidligere familiene, var den nå laget tykkere for å gjøre plass til rotoren. Noe som gav den kallenavnet “Big Block” blant samlerne. Kallenavnet bestod også da 79100-serien ble introdusert i 1989.

Som med de tidligere generasjonene, hadde 9400-serien tre referanser, som alle skilte seg fra hverandre med bezelen. Det var også flere tallskivekombinasjoner tilgjengelig.

Urverket i disse kronografene var Valjoux calibre 7750. Samme diameter som det manuelle Valjoux 234, men var 1,5 mm tykkere. Det nye verket gjorde at man også måtte reorganisere tallskiven, og da hvor tellerne og datoen var.

79200 SERIES – “SAPPHIRE CHRONOGRAPH”

I 1995, med introduksjonen av 79200-serien, var Prince Oysterdate kronografen betydelig oppdatert. For det første var urkassen nå mer raffinert og avrundet. Den hadde en høyst gjenkjennelig silhuett, men ble nå presentert med softere linjer og avrundede former.

Flere bemerkelsesverdige endringer markerte designet på denne fjerde generasjonen over de kommende årene, inkludert introduksjonen av safirglass – derav kallenavnet blant samlerne, “sapphire chronograph”.

Urverket var fortsatt Valjoux calibre 7750, men i en betydelig oppgradert versjon, spesielt estetisk.

2010 – THE RETURN OF THE “HOMEPLATE”

2010 markerte 40-års jubileet til den første Tudor kronografen, og var da Tudor lanserte Heritage Chrono. Modellen hadde et moderne design, samtidig som den hadde adoptert hoveddesignelementene fra den berømte “reference 7033” (en prototype fra 1970), blandet sammen med flere subtile og unike detaljer.

To tallskiver inspirert av versjonene tilgjengelig i 1970 ble tilbudt på denne nye modellen: grå med sorte tellere og sort med grå tellere. 2010-versjonen hadde samme femkantede timesmarkører, men denne gangen var de påsatt og ikke malt på. Som en ekstra detalj tilbød Tudor nå en sort, grå eller oransje stoffrem til denne modellen, som den første, noe som inspirerte hele klokkeindustrien. En stållenke var også tilgjengelig.

I 2013 ble en ny versjon av modellen lansert, Heritage Chrono Blue. I tillegg til fargen, hadde denne nye modellen en tallskive inspirert av Tudor kronografen lansert i 1971 – “Monte Carlo”.

Urverket i disse modellene var calibre 2892.

2013 – FASTRIDER. MASTERING CERAMIC.

I 2013 overrasket Tudor klokkeverdenen ved å lansere sin Fastrider Black Shield. En sporty, sort matt kronograf som gikk vekk fra merkets tradisjonelle design. En urkasse i high-tech keramikk reflekterte Tudors teknologiske dyktighet og ytelse.

Modellen ble levert i flere forskjellige konfigurasjoner.

Det selvtrekkende mekaniske urverket var calibre 7753.

2017 – BLACK BAY CHRONOGRAPH. A MANUFACTURE CALIBRE.

Siden den første kronografen, Oysterdate, ble presentert i 1970 har Tudor fortsatt å produsere klokker som har en klar link til motorsport. På samme måten har Tudor siden 1954 fortsatt å forbedre sine profesjonelle dykkerklokker. I 2017 ble Black Bay Chrono på modig vis kombinert med dykkerhistorien til Black Bay-kolleksjonen og kronografens stoppeklokkefunksjon fra racerbanen.

Resultatet var Black Bay Chrono, en kronograf med enorm ytelse og et unikt design. Året den ble lansert vant den pris for beste klokke under CHF 8000 på Grand Prix d’Horlogerie de Geneve.

Modellen hadde en 70-times gangreserve og balansefjær i silikon, og offisielt sertifisert av Swiss Official Chronometer Testing Institute. Verket var deres MT5813, et in-house kronograf verk. Et høy-ytelses verk som bygger på Tudors kvalitetsfilosofi, presentert med en ekstraordinær robusthet og pålitelighet, garantert etter en rekke tester som utføres på alle Tudors produkter. Utviklet på bakgrunn av in-house kronografverket “calibre Breitling 01”, videreutviklet av Tudor med en dedikert finish, er dette verket et samarbeid mellom de to merkene, som her har samlet sin kompetanse innen design og produksjon av visse mekaniske urverk.