Louvre, Eiffeltårnet og Notre-Dame er kjent for de fleste, men i millionbyen Paris finnes det uendelige muligheter for alle som tør å våge seg utenfor de mest kjente turistfellene.

Innendørs markedet Marché St-Quentin er stedet for å shoppe deilige oster og nydelig bakverk.

Luksushotellet The Nolinski kan blant annet friste med en fredelig spaopplevelse.

Parken Jardin des Tulieries passer perfekt for en pust i bakken etter å ha travet de brosteinlagte gatene i Paris i mange timer.

Tekst: Hilde Tunge
Foto: Getty Images og The Nolinski

ER DU IKKE LOMMEKJENT i Paris kan det først være greit å orientere seg litt i de forskjellige nabolagene. I kanskje enda større grad enn i andre store byer har hver enkelt bydel sin egen identitet. Parisere finner alt de trenger innenfor sin egen bydel, og hver har sin egen bykjerne med alt du kan tenke deg. Paris har 20 bydeler, eller som franskmennene selv kaller dem: arrondissement. I kjernen finner du det første, og på et kart ser du at de kveiler seg utover som et sneglehus. Sirkler du sentrum, altså de åtte første, finner du de mest kjente severdighetene. Men beveger du deg utover i spiralen vil nabolagene hvor mye av det nye skjer dukke opp – fra spisesteder til klubber og gallerier. Det 10. arrondissementet, Entrepôt, har du kanskje vært innom for å rekke et tog, men bydelen kan by på så mye mer. Det er her de aller fleste Pariserne bor, handler og jobber. Dette er også stedet hvor du finner det største markedet i byen: Marché St-Quentin. Innendørs markedet er dekket av fargerike og ferske varer, fra deilige oster til saftige dadler og nydelig bakverk. «Gjemt» i en sidegate finner du også den populære restauranten Chez Michel som holder stand år etter år. Velger du å ta turen hit må du huske å reservere bord – den er fremdeles veldig populær.

 

HVIS DU HAR FULGT MED på hva som er trendy de siste årene, så er boutique hoteller noe du utvilsomt har fått med deg, og i Paris bugner det av muligheter. For å oppleve den unike blandingen av hjemmekoselig og luksuskomfort, kan du for eksempel ta turen til The Nolinski hvor moderne estetikk møter klassisk fransk eleganse. Her kan du også unne deg en intim, estetisk og fredelig spaopplevelse det er vanskelig å finne maken til i hjertet av Paris. Et steinkast unna hotellet ligger Jardin des Tulieries, parken mellom Louvre og Place de la Concorde, Frankrikes nasjonalteater Comédie Française og ti minutters gange unna finner du Messikas flagship store.

 

I 2005 BLE MERKET MESSIKA født i Paris, og til tross for sin unge alder strekker røttene seg langt tilbake i tid. Valérie Messika driver Messika og er datteren til den berømte diamanthandleren André Messika. Her har kjerneverdiene gått videre fra far til datter: Det handler om å løfte diamantene, utvide grensene og alltid streve etter det beste. Messika og Paris passer som hånd i hanske – det er tidløst design skapt for moderne mennesker. Som Paris er Messika alltid i bevegelse. Valeries filosofi om alltid å drømme og skape lever i beste velgående – og er det en by som oppmuntrer til akkurat dette, så må det være Paris. Paris har vært et mekka for mote i et århundre. Allerede i 1892 ble motemagasinet Vogue lansert. Den franske stilen har blitt kopiert og gjenskapt i det uendelige, men ingen gjør det som franskmennene selv, og tankene går fort til stilfulle parisere som nyter avslappede måltider på fortausrestauranter.

 

EN FIN SPASERTUR en times tid vestover fra sentrum av Paris finner du den lille øya Île St. Germain i Seine. Øya er dekket av natur og i hjertet finner du restauranten L’île. Ikke en gang alle parisere vet om øya, og enda færre kjenner til restauranten. Her blir du servert sjømat, foie gras og deilige oster på minimalistisk og delikat vis, omringet av nydelig natur. Ta turen hit på en solrik dag hvor du kan nyte måltidet på terrassen, etter timer til fots i Paris sine brosteinlagte gater. Er du på utkikk etter noe litt mer tilbakelent er restauranten Le Derriere alltid en slager. Å kalle den en hemmelighet er kanskje en overdrivelse etter så mange år, men det er fremdeles en morsom opplevelse å gå gjennom skap dørene som tatt ut ifra Narnia-universet og komme inn i en avslappet og utmerket restaurant.

Rommer feriebudsjettet en diamant eller to, er  Messika et godt valg.

Få en unik opplevelse i lokalene til restauranten Le Derrier.

Nyt deilige østers i kjærlighetens by.