I tradisjonsrike fabrikker i Vallée de Joux skaper Blancpain klokker på øverste hylle.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

Foto: Produsenten

 

Da sveitsiske Blancpain introduserte Fifty Fathoms i 1953, definerte den en ny kategori av moderne profesjonelle dykkerklokker. Klokken ble i sin tid utviklet i samarbeid med kaptein Robert Maloubier og løytnant Claude Riffaud, fra det franske militærets spesialenhet for kampsvømmere – “Nageurs de combat”.

Dagens generasjon av Fifty Fathoms har oppdatert design og moderne mekanikk, men er fortsatt et robust presisjonsverktøy. Nå er dykkerklokken tilgjengelig i to nye versjoner – en lettere utgave i børstet titan, og en luksuriøs variant i rødt gull med blå tallskive. En tredje modell, Fifty Fathoms “Nageurs de Combat”, er på sin side en spesialutgave i kun 300 eksemplarer. Med en børstet stålkasse, samt vintageinspirerte visere og urskive, hedres Fifty Fathoms’ militære arv.

Fifty Fathoms Automatic – titan

Fifty Fathoms Automatic – keramikk

Fifty Fathoms “Nageurs de Combat”

Air Command Flyback Chronograph er også en klokke som har inspirasjon fra historien. Klokken er et gjensyn med den sjeldne pilotkronografen Air Command, som ble produsert i et begrenset antall på slutten av 50-tallet. Nytolkningen ligger tett på originalen, men er utstyrt med Blancpains egenproduserte kaliber F388B – et moderne høyfrekvens-urverk med flyback-kronograf. Den vintage-inspirerte nykommeren er begrenset til kun 500 eksemplarer på verdensbasis.

Landsbyen Villeret er ikke bare Blancpains fødested, men også navnet på den mest klassiske kolleksjonen fra produsenten. Nye Villeret Extra-plate er en slank dressklokke som oser av tidløs eleganse. Tykkelsen er kun 7.39 mm, men likevel har Blancpain fått plass til et egenprodusert urverk med hele fire dagers gangreserve. Kassens doble bånd, de løvformede viserne og skiven med romertall, er å regne som Villeret-kolleksjonens kjennetegn.

Villeret GMT deler den samme elegante estetikken, men byr i tillegg på dato og en praktisk GMT-komplikasjon. Tiden i to ulike tidssoner vises samtidig – en funksjon som hittil har vært forbeholdt Villeret-kolleksjonens mer avanserte klokker med kalendervisning. Som alle klokkene fra Blancpain drives Villeret GMT av et egenprodusert mekanisk urverk.

Villeret GMT