Da sveitsiske Blancpain introduserte Fifty Fathoms i 1953, definerte den en ny kategori av moderne profesjonelle dykkerklokker. Klokken ble i sin tid utviklet i samarbeid med kaptein Robert Maloubier og løytnant Claude Riffaud, fra det franske militærets spesialenhet for kampsvømmere – «Nageurs de combat».

Blancpain Air Command Flyback Chronograph

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

Bilde: Produsent

Dagens generasjon av Blancpain Fifty Fathoms har et oppdatert design og moderne mekanikk, men er fortsatt et robust presisjonsverktøy. Nå er den kapable dykkerklokken tilgjengelig i to nye versjoner – en lettere utgave i børstet titan, og en luksuriøs variant i rødt gull med blå urskive. En tredje modell, Blancpain Fifty Fathoms «Nageurs de combat», er på sin side en spesialutgave i kun 300 eksemplarer. Med en børstet stålkasse, samt vintage-inspirerte visere og urskive, hedres Fifty Fathoms’ militære arv.

Historisk inspirasjon er også temaet for den nye Air Command Flyback Chronograph. Klokken er et gjensyn med den sjeldne pilotkronografen Air Command, som ble produsert i et begrenset antall på slutten av 50-tallet. Estetisk ligger nytolkningen tett på originalen, men er utstyrt med Blancpains egenproduserte kaliber F388B – et moderne høyfrekvens-urverk med flyback-kronograf. Den vintage-inspirerte nykommeren er begrenset til kun 500 eksemplarer på verdensbasis.

Landsbyen Villeret er ikke bare Blancpains fødested, men navnet pryder også merkets mest klassiske kolleksjon. Nye Blancpain Villeret Extra-plate er en slank dressklokke som oser av tidløs eleganse. Tykkelsen er kun 7,39 mm, men likevel har Blancpain fått plass til et egenprodusert urverk med hele fire dagers gangreserve. Kassens doble bånd, de løvformede viserne og skiven med romertall, er å regne som Villeret-kolleksjonens kjennetegn.

Blancpain Villeret GMT deler den samme elegante estetikken, men byr i tillegg på dato og en praktisk GMT-komplikasjon. Tiden i to ulike tidssoner vises samtidig – en funksjon som hittil har vært forbeholdt Villeret-kolleksjonens mer avanserte klokker med kalendervisning. Som alle Blancpains klokker drives Villeret GMT av et egenprodusert mekanisk urverk.

Blancpain Fifty Fathoms Automatique (Titanium case)

Blancpain Fifty Fathoms Automatique (Ceramic dial)

Blancpain Fifty Fathoms Automatique Nageurs de combat