En gang i tiden ble merket kalt kongenes gullsmed, men i dag kjenner vi det ganske enkelt som Cartier. Selskapet begynte som en produsent for skreddersydde smykker og ur, men har i dag utviklet seg til en av de mest anerkjente urmakerne i verden. Cartier-klokker er ikke bare et symbol på luksus, de er et stykke historie

Louis-Francois Cartier grunnla selskapet med samme navn i 1847 i Paris, Frankrike. I de første årene etablerte Cartier seg som et luksusmerke ved å imøtekomme de ekstravagante ønskene til eliten i samfunnet. Etter å ha bygget merkevaren i noen tiår, tok Cartier sønnene og senere barnebarnene inn i virksomheten. De hjalp han med å utvikle og utvide selskapet til det vi kjenner det som i dag.

Klokkereisen til merket startet i 1904. Cartier skapte uret etter en oppfordring fra sin nære venn Alberto Santos-Dumont i tankene. Han var en pioner innen luftfart og trengte en klokke som kunne være med han på flyvninger. Dette resulterte i at Cartier skapte det første piloturet. Den karakteristiske klokken hadde en flat form og en firkantet ramme, og den ble oppkalt etter piloten som forespurte modellen og som først brukte den i luften – Santos-Dumont.

I årene som fulgte trappet Cartier opp sin satsning på klokker, og introduserte flere modeller som siden har blitt ikoner i klokkeverdenen. I 1914 finner vi den første modellen som inneholder skiven vi i dag finner på Panthère modellene. I 1917 skapte merket den originale Cartier Tank, som ble lansert i 1919. På 1920-tallet hadde merket blitt så vellykket at andre selskaper hadde begynt å lage imitasjoner av Cartier-ur. Som svar begynte Cartier å legge til referansenumre på klokkene sine.

I 1967 skaper Cartier London modellen Crash, hvor klokkens kasse ser ut til å ha blitt kjørt over av hjulene på en bil. På denne tiden var dette en svært original og dristig tolkning av en klokkes kassedesign.

I siste halvdel av det tjuende århundre sto Cartier overfor store endringer. Etter Louis-Francois Cartiers barnebarn Pierre døde i 1964, bestemte de gjenværende familiemedlemmene seg for å selge familiebedriften. I 1972 kjøpte en gruppe investorer ledet av Joseph Kanoui selskapet.

I årene etter oppkjøpet forble Cartier ledende innen urmakerindustrien. Mellom slutten av 70- og 80-tallet hadde Cartier et stort fokus på å utvide kolleksjonene sine og jobbet hardt for å ligge et skritt foran sine konkurrenter. I 1983 lanserer de for første gang Panthère de Cartier-klokken, i 1985 introduserte de den første Pashaen, og i 1996 debuterte de med Cartier Tank Francaise. Deres fokus på klokker fortsetter den dag i dag, og i 2001 åpnet de sitt nye produksjonslokale i La Chaux-de-Fonds, Sveits.

I over 150 år har Cartier opprettholdt et enestående rykte i urmakerindustrien. Deres enestående estetikk og forpliktelse til fortreffelighet har gjort det mulig for dem å bli høyt ansett av både klokkeprodusenter og samlere.

Ønsker du å se mer fra Cartier? Besøk vår butikk i Nedre Slottsgate 11, Oslo eller se merket i vår nettbutikk.

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!