Dykkerur hadde fra tidligere av en klar hensikt – de ga nøyaktig og synlig tid i mørket under vann, og ved hjelp av en roterende bezel kunne de måle tiden på et dykk. Samtidig var de tøffe nok til å tåle trykket som finnes nede på havets dyp.

Med dagens teknologi er ikke lenger viktigheten av dykkerur den samme som før. Det hindrer derimot ikke dykkerur fra å være svært populære klokker å bruke i hverdagen.  Selv om urene ikke lenger brukes like hyppig under selve dykkingen i dag, er utformingen til dykkerur svært forseggjort, og de må opprettholde en rekke krav. «International Organisation for Standardisation» (ISO) tilbyr en hel liste over funksjoner som kreves for at et dykkerur virkelig skal kunne kalles et dykkerur.

Disse inkluderer en enveis roterbar bezel med markører hvert femte minutt, en indikasjon på at klokken går mens den er i totalt mørke (for eksempel en opplyst minutt- eller sekundviser), motstandsdyktighet mot magnetiske felter, tåler støt, og muligheten til å lese av tiden fra 25 cm. avstand.

Det er også en rekke andre trekk som hører til dykkerur. I tillegg til kassen i rustfritt stål (vanligvis med matchende lenke, men remmer av andre materialer fungerer også), har et dykkerur lume på de fleste, om ikke alle, markører. På den måten kan tiden og annen viktig informasjon ses i totalt mørke på havbunnen.

Dykk langt- og lenge nok, og en heliumsventil, ofte plassert rundt klokken 10, vil komme til nytte. Fordi heliumatomer er de minste naturgasspartiklene, kan de, når de er under trykk fra et dyphavsdykk, sive gjennom klokkens vanntette forseglinger. Selv om det ikke er et problem i utgangspunktet, bygges det opp en trykkforskjell i og utenfor klokken når du går tilbake til overflaten. Trykkforskjellen kan potensielt forårsake betydelig skade på klokkens delikate urverk, eller få glasset til å bokstavelig talt sprette av. Heliumsventilen lar heliumpartikler unnslippe, balanserer indre og ytre trykk, og forhindrer skade.

Det er stor forskjell på vanntettheten til urene. Noen tåler kun å bli vasket i vann, mens andre kan brukes flere hundre meter under havoverflaten. Det er ikke alltid at tallet som står på klokken faktisk betyr at den kan brukes på denne dybden. Alt under 100 meter (eller 10ATM) anbefales ikke for dykking, men tåler at du svømmer med den. En 5ATM (50 meter) rangert klokke tåler at du dusjer, mens en 3ATM (30 meter) ikke skal brukes i vann, og er kun motstandsdyktig mot regn og sprut. Skal du ha en klokke som tåler bruk i vann, slik som stuping, dykking og vannsport, anbefales en vanntetthet på mellom 200-500 meter. Ur med over 500 meters vanntetthet anses som skikkelige dykkerur og tåler virkelige dybder.

Dykkerur hos Urmaker Bjerke
Både på nett og i butikk har vi et stort utvalg av dykkerur. Selv om dykkerur må oppfylle visse kvalifikasjoner for å faktisk få betegnelsen dykkerur, er det store forskjeller i utseende, farge og design.
Besøk vår inspirasjonsside for dykkerur her!

Breitling Superocean II Automatic
Nye Superocean II som ble introdusert i 2019 er et funksjonelt, kult og moderne dykkerur. Denne tøffe klokken er perfekt for de som ønsker et ur som passer til alt. Modellen i 42 mm kommer i flere utgaver, og hvis man virkelig føler seg sprek finnes det en modell med orange skive. Klokken er vanntett ned til 500 meters dybde, og er dermed en skikkelig dykkerklokke.

Panerai Luminor Marina ESteel Blu Profondo
Som en den av den nye Luminor Marina eSteel kolleksjonen til Panerai, er denne modellen produsert i resirkulerte materialer. Modellen er vanntett ned til 300 meter, og tåler dermed bruk i vann svært godt. Den klassiske puteformen på kassen, sammen med den ikoniske kronebeskyttelsen, gjør at klokken som passer svært godt til sommeren.

OMEGA Seamaster Planet Ocean 600
En barsk og tøff klokke med en stilig fremtoning. Planet Ocean-serien i fargefulle varianter har alltid vært en populær modell innad dykkerur, og med god grunn. Den orange, keramiske, dreibare dykkerbezelen er montert på en 43,5 mm stålkasse. Uret er vanntett opp mot 600 meter og har en heliumsventil. Urverket i denne modellen er Omegas egne Master Chronometer Calibre 8900, som er synlig gjennom kassens åpne baklokk.

TAG Heuer Aquaracer 300
Denne modellen med grønn skive og vanntetthet ned til 300 meter er perfekt for sommeren. Fargen på skiven er med på å gjøre den til en stilfull sommerklokke, samtidig som den tåler aktiviteter i vann. Modellen måler 43 mm og er laget i Grade 2 titan, et svært lett og ripebestandig materiale, med en unik sandblåst finish.

Les det nyeste Bjerke Magasinet nå!

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Erling Braut Haaland sin tilværelse som en av verdens stigende stjerner på fotballbanen og hans store interesse for klokker. Vi lærer også mer om klokker sitt forhold til Fotball som idrett. Bærekraftig urmakerkunst er også noe som har kommet i fokus hos flere av urprodusentene. Les også mer om Urmaker Bjerke sine egne storsatsninger Bjerke Vintage & Pre-Owned og Bjerke MasterClass.