Klokkeindustriens største event går av stabelen denne uken. Det er nemlig klart for den 39. utgaven av messen, Watches and Wonders, tidligere SIHH, som holdes 27. mars til 2. april i Genève, Sveits. Under årets største klokkemesse, lanserer blant annet merkene under Richemont Group sine nyheter. Her er klokkene som ble vist frem under messen av merkene A. Lange & Söhne, Cartier, IWC Schaffhausen, Jaeger-LeCoultre, Panerai og Vacheron Constantin.

A. Lange & Söhne

A. Lange & Söhne Odysseus Chronograph

Den første selvopptrekkende kronografen fra A. Lange & Söhne er oppfølgeren til suksesshistorien Odysseus.

I 2019 lanserte A. Lange & Söhne sin første sporty-elegante klokke, Odysseus, som viser et unikt design og et dedikert urverk. Nå skriver Odysseus Chronograph det neste kapittelet i merkets historie.

Det nyutviklede L156.1 Datomatic-kaliberet innkapslet i rustfritt stål, er merkets første selvopptrekkende kronografverk. Takket være sin innovative og dynamiske funksjon som tilbakestiller begge sentralt plasserte kronografvisere til null, understreker denne klokken merkets ambisjon om å utforske nye veier og fremme utviklingen av presisjonsurmakeri. Gitt sin horologiske kompleksitet, er Odysseus Chronograph kun tilgjengelig i et begrenset opplag på 100 klokker.

Cartier

Cartier Tank Privé

Cartier Privé Tank Normale Collection hedrer den aller første tanken. En kvartett av nye Tank Normale-modeller som kun er tilgjengelig for å feire originalen fra 1917.

Den nye Cartier Privé Tank Normale-kolleksjonen inneholder modeller som er produsert som et nummerert begrenset opplag. Den nye kolleksjonen med består av fire modeller, hvor man kan velge mellom to edle metaller med matchende lenke eller en reim. Mens den opprinnelige tørrelsen på modellen fra 1917 var 30 mm x 23 mm, har de moderne tolkningene fått størrelsen 32,6 mm x 25,7 mm med kasser i gult gull eller platina, som tilbys på matchende lenker med syv ledd av edelt metall eller matte alligatorskinnremmer.

Tank Louis Cartier Hand-Wound Lacquered Dials, ref. WGTA0190 (Rød), ref. WGTA0191 (Grønn)

Cartier fortsetter å overbevise med sine minimalistiske Tank Louis Cartier klokker.

Den moderne versjonen av Tank Louis Cartier gjenoppliver det mer subtile utseendet med sine tynne, avrundede sider og essensielle design. Modellen er mest kjent for sine klassiske sølvskiveversjoner med romertall. Men i år lanserer merket modeller som fremkaller den elegansen til 1970-tallets Must de Cartier-modeller, med fargede lakkerte skiver. Kompakte og tynne, måler de 33,7 mm x 25,5 mm, med en tykkelse på bare 6,6 mm. De nye modellene kommer i gult gull, med den klassiske perlekronen på høyre side av kassen.

Den store nyheten gjelder urskiven. Minimalistisk, men langt fra forenklet. Effekten kommer fra den grønne eller mørkerøde skiven, og fraværet av indekser. En ton-i-ton matt alligatorrem fullfører dette slående utseendet. Urskiven består kun av gullfargede visere og logoer.

Inne i kassen sitter kaliber 1917 MC, som er utviklet av Cartier selv. Dette kompakte og tynne manuelle urverket har anstendige 38 timers gangreserve. Den er gjemt under et baklokk av solid gull.

Cartier Tank Américaine ref. WSTA0083 (Stål), ref. WGTA0134 (Rosa gull)

Den nye LM-modellen til Tank Américaine (ref. WSTA0083 (Stål), ref. WGTA0134 (Rosa gull)) er slankere, mer kompakt, mindre buet og drevet av et nytt automatisk urverk.

Tilgjengelig i rustfritt stål og 18K rosa gull, respekterer de nye LM-modellene de ikoniske kodene til Tank Américaine, men har subtile designjusteringer for et mer harmonisk og balansert utseende. Modellen måler 44,4 mm x 24,2 mm og har en tykkelse på 8,6 mm. Klokken driver av kaliber 1899 MC, som er et automatisk, egenprodusert urverk med 40 timers gangreserve.

Totalt inneholder kolleksjonen 11 nye modeller. Bortsett fra to modeller i størrelse LM, har Cartier lansert modeller i størrelsene M (mini) og SM (small). På tvers av alle størrelser vil Américaine tilbys i stål og rosa gull. Versjonene i M og SM kommer også med diamanter på kassen og muligheten for lenke. I klassisk Cartier-stil vil alle modeller tilbys på en alligatorrem. Urskivene på de to minste størrelsene har sunray finsih, mens den store Américaine har en vertikal, satengbørstet finish. De to minste modellene drives også av et quartzverk.

Cartier Santos Dumont

Det kommer to nye Large modeller (43,5 mm x 31,4 mm) i Santos-Dumont-kolleksjonen. Den ene er gult gull med dyp blå urskive, og den andre er i gult gull og stål med grå urskive. Begge har påførte romertall i gull og kommer med en matchende skinnrem. Klokkene drives av kaliber 430 MC som har en gangreserve på 43 timer.

Cartier slipper også 3 modeller i samme kolleksjon i størrelse XL, disse modellene er limitert til 200 modeller hver og kommer i materialene gult gull, rosa gull og platina.

Cartier har i de senere årene tatt i bruk skeletonized urverk i flere av sine kolleksjoner. I år får kolleksjonen til Santos-Dumont tre nye versjoner med et synlig urverk. Tilgjengelig i stål, rosa gull og en limitert modell i gult gull, er Santos-Dumont utstyrt med et nytt, spesielt utviklet automatisk skjelett-urverk med en unik mikrorotor som hyller luftfart.

De nyeste Santos-Dumont-modellene, med sine avrundede firkantede kasser, åtte skruer i bezelen og spisse perlekroner, hyller sin opprinnelse. Kassen måler 31,4 mm på tvers og 43,5 mm på langs, og har en slank profil med en tykkelse på kun 8 mm. Åpenbart er nyheten her den utsikten til Cartiers nye 9629 MC automatiske skjelett-kaliber. Urverket krevde 2 år med utvikling, og inneholder 212 komponenter. Hovedelementet i urverket er den store sirkulære åpningen som rommer mikro-rotoren i platina, dekorert med en herlig miniatyrkopi av Santos-Dumonts Demoiselle-fly.

Cartier Santos

Innenfor Santos-kolleksjonen skjer det ikke de største oppgraderingene. Allikevel kommer det to nye skivevarianter, som mange vil sette stor pris på. Den blå skiven som frem til nå kun har vært tilgjengelig for LM-modellen, vil nå bli tilgjengelig i størrelse M.

I tillegg kommer det en helt ny farge til kolleksjonen: grønn. Grønn har vist seg å være en svært populær farge blant klokkeentusiaster, og nå henger Cartier seg på trenden. Cartier sin nye grønnfarge kan virke som en variant av metallisk grønn.

IWC Schaffhausen

IWC Schaffhausen Ingenieur Automatic 40

Endelig har gjenutgivelsen av Gérald Gentas ikoniske sportsklokke fra IWC – 1976’s Ingenieur SL «Jumbo», Reference 1832 – kommet, 40 år etter at produksjonen stoppet.

Den første IWC Ingenieur kom i 1955 med den djevelske referansen 666. Denne undervurderte, runde klokken ble drevet av kaliber 8531, IWCs første egenproduserte automatiske urverk med Pellaton-opptrekksystemet. Urverket var spesielt antimagnetisk og rettet mot ingeniører, fysikere og leger som regelmessig ble utsatt for sterke magnetiske felt. Navnet Ingenieur – som oversettes til «ingeniør» på både fransk og tysk – var treffende.

På 70-tallet var klokkeindustrien inne i quartzkrisen og skyhøye gullpriser. IWC ber Genta fornye sin Ingenieur-linje med en sterk visuell identitet. Genta legger til en integrert H-link lenke sammen med en strukturert skive, toppet med en påskrudd bezel med fem skruehull.

I 2023 er den nye Ingenieur Automatic 40 en trofast og mer sofistikert gjengivelse av Gentas design, tilgjengelig i stål med tre forskjellige urskivefarger og en titanmodell.

Forbedret ergonomi var en viktig del av oppdateringen. Den originale H-link lenken ble innsnevret, og midtleddet byttet ut med mer bevegelige ledd, som faller bedre på håndledd i forskjellige størrelser.

Den mest åpenbare endringen er bezelen. Den originale SL hadde en bezel med fem fordypninger hvor en pinne festet bezelen til kassen, dette førte til at bezelen endte opp noe inkonsekvent fra en klokke til den neste. Men presisjon og konstruksjon er viktig for IWC – og faktiske, funksjonelle skruer fester nå bezelen til kasseringen, og gir konsistent og symmetrisk plassering.

Klokken har satengfinish med polerte kanter. Elegante kronebeskyttere understreker klokkens sportslige røtter og 100 m vanntetthet.

Den originale strukturerte skiven er nå mer fremtredende og lysende i det IWC kaller et rutemønster av vinkelrette linjer. Fire urskivefarger er tilgjengelige: sort, hvit, blågrønn aqua og kjølig grå for modellen i titan.

Jaeger-LeCoultre

Jaeger-LeCoultre Reverso Small Seconds, ref. Q7132521

Jaeger-Lecoultre vet hvordan man gjør Art Deco-stil på rett måte. Den nye Small Seconds Reverso er selve symbolet på 1930-talls eleganse. Den slanke profilen og rektangulære formen er like gjenkjennelig som alltid, men denne gangen med noen få elementer av merkets kosmetiske arv ved hjelp av vintage-inspirert farge på urskiven og et blikk til fremtiden med den nye ultraslanke kassen. Tykkelsen på kassen er redusert fra 8.5 mm til 7.56 mm og klokken er drevet av det manuelle urverket, kaliber 822. Klokken kommer med Fagliano Collection utskiftbar rem i kalveskinn og tekstil og svart alligatorrem.

Panerai

Panerai lanserer hele 5 nye modeller til sin Radiomir-kolleksjon.

Panerai Radiomir Quaranta Goldtech, ref. PAM01026

Quaranta betyr førti på italiensk, og etter å ha lansert flere Radiomir Quaranta eSteel-modeller for det kinesiske markedet tidligere i år, kommer nå en Goldtech-modell inn i serien.

Goldtech er Panerais versjon av Rolex’s Everose eller Omega’s Sedna Gold, som den sveitsisk-italienske urmakeren sier har en blanding av platina og kobber, som skaper gull med en rødere fargetone. Goldtech brukes nå på tvers av porteføljen, fra Submersible til Luminor-kolleksjonene. Den nye Radiomir Quaranta i Goldtech har en elegant polert gullkasse og matchende bezel, supplert med en hvit sunburst urskive som har fått en galvanisk behandling.

Selv om utformingen av skiven ikke er ny i klokkebransjen, er det ganske nytt hos Panerai, og skaper et mer tradisjonelt og raffinert utseende. Skiven er nokså ren, med bare tall klokken 12 og 6, indekser for resten, med datovindu klokken 3 og små sekunder klokken 9. Det er et gjennomsiktig safirglass på baklokket som gir innsyn til det automatiske urverket P.900. Med en lug-til-lug avstand på 48 mm, og tykkelse på kun 10,15 mm, er det den tynneste kassen i hele Panerais portefølje.

Panerai Radiomir Otto Giorni, ref. PAM01347 og PAM01348

Dette er to moderne Paneraiklokker, med noen designelementer som får den til å se gammel ut.

Her har vi en Radiomir-kasse i stål, åtte dagers manuelt urverk, med noen nye justeringer for å holde vintage-følelsen sterk.

Den nye Panerai Radiomir Otto Giorni (åtte dager på italiensk) PAM01347 og PAM01348 er omtrent det du kan forvente av en moderne Panerai Radiomir, med noen få estetiske endringer. Kassen på 45 mm er laget av Panerais eSteel, som er produsert av resirkulert stål. Kassen er behandlet for å gi det et forvitret, vintage-preg, gjennom bruk av PVD.

Begge urskivene har en gradering som går over fra lys i midten til mørkere i kantene – brun på PAM01347 og blå på PAM01348. Resten av urskiven er kjent: små sekunder klokken 9, med teksten «8 Giorni Brevettato» (8 dager patentert) klokken 3. Skiven inneholder Super-Luminova, med store arabiske tall klokken 12 og 6. Panerai sitt kaliber P.5000 er synlig gjennom en safirglasset på baklokket.

Panerai Radiomir California ref. PAM01349

Panerai lanserte også en annen vintage-inspirert Radiomor. PAM01349 har en slanket, mer anvendelig 45 mm stor kasse med en ny håndpåført, patinert-lignende finish som Panerai kaller Brunito.

En Californiaskive er en skive hvor den ene halvparten har romertall, den andre halvparten arabiske tall, med indekser for 3, 6 og 9, og en omvendt trekant for 12. California-skiven ble brukt på 1930-tallet og patentert av Rolex i 1941. kjent som en perfekt skive for militære styrker på grunn av sin lesbarhet i kampforhold med lite lys. Modellen kommer i en nyanse av grønn.

Panerai Radiomir Annual Calendar, ref. PAM01363 og PAM01432

De to siste nyhetene i Panerai Radiomir-kolleksjonen er et par med annual calendar i Goldtech (PAM01363) og Platinumtech (PAM01432). Begge har en kasse på 45 mm i diameter, laget av Panerai sitt eget gull eller platina. Urskivene kommer i enten sunburst børstet blå for Goldtech PAM01363 eller burgunder for PAM01432. Det automatiske kaliber P.9010/AC viser dag og dato i et dobbeltvindu klokken 3, med månedene på den roterende skiven ytterst mot bezelen. Hendene er i gull, med Super-LumiNova. Remmen er laget av alligatorskinn i blått (PAM01363) eller sort (PAM01432)

Vacheron Constantin

Vacheron Constantin lanserer fem nye modeller i deres mest kjente kolleksjon: Overseas.

Vacheron Constantin Overseas Retrograde, ref. 4000V/210A-B911

Endelig finner man en Overseas modell med Vacheron sin signatur komplikasjon, Retrograde date. Retrograde date har vært en sentral del av modeller fra Vacheron, men sjelden har merket gjort en versjon så sporty som denne.

Urverket Caliber 2460 R31L/2 har en retrograd dato som vil si at datoen beveger seg med klokken over den øvre halvdelen av skiven før den hopper tilbake til den første dagen i måneden etter 31 dager og en hypernøyaktig månefase som man ikke behøver å stille før om 122 år.

Komplikasjonene vises på en blå urskive med satengfinish. Du vil også legge merke til en indikator for månens alder over månefasen på skiven, som viser hvor månen befinner seg i sine 29 dager, 12 timer og 45-minutters sykluser i bane rundt jorden.

I følge Vacherons direktør for kulturarv og stil Christian Selmoni, er kombinasjonen av kaliberet og kassen et produkt av tre års forskning og utvikling, noe som resulterte i en pakke 41 mm bred og 10,48 mm tykk med 50 meter vannmotstand.

Modellen er «boutique edition», og dermed kun tilgjengelig i Vacheron Constantin sine egne butikker.

Vacheron Constantin Overseas Self-Winding

Samtidig ble det lansert fire nye modeller i henholdsvis 34.5 mm og 35 mm, to modeller i rosa gull og to modeller i stål, både med og uten diamantbesatt bezel.

De nye selvopptrekkende Overseas modellene i rosa gull fanger det estetiske avtrykket til de første Overseas-modellene fra 1996, og er designet for en aktiv livsstil. Den ikoniske blå sunburst-skiven kompletterer bezelen i rosa gull, og skaper harmoniske skinnende effekter. Med en kasse på 34,5 mm i diameter for versjonen uten diamanter og 35 mm for modellen satt med edelstener, tilpasser de nye modellene seg til enhver omstendighet.

«Less is more» har aldri vært så sant: de to nye selvopptrekkende Overseas modellene i stål gjenskaper den ikoniske, nesten undervurderte følelsen av slankt design, mindre diameter, og harmoniske proporsjoner. Mens den blå urskiven perfekt komplementerer modellen uten diamanter, har versjonen satt med 90 diamanter en delikat nyanse av rosa – en følelse av daggry ved glitrende farvann. Systemet som gjør at man enkelt kan skifte mellom remmer, som gjenspeiler fargen på urskivene, skaper to sportslige ur som er det perfekte reisefølget.

Vacheron Constantin Patrimony Retrograde Day-Date, ref. 4000U/000P-H003

Enhver klokke i Patrimony-kolleksjonen symboliserer et dressur, men Retrograde Day-Date-modellene er en eksepsjonell godbit. Overraskende nok var det kun tre referanser i den nåværende samlingen, med et utvalg av kasser i hvitt eller rosa gull med hvite eller blå skiver. I år utvider Vacheron Constantin tilbudet, og legger til Patrimony Retrograde Day-Date i en platinakasse med en laksefarget urskive til samlingen.

Den nye Retrograde Day-Date-referansen har en 42,5 mm rund og slank kasse, 9,7 mm tykk, med en urskive som stråler fint ut og spiller godt i lyset for å forbedre klokkens presentasjon. Minuttsporet består av delikate diamantpolerte hvite gullkuler. Denne Modellen er «boutique edition», og dermed kun tilgjengelig i Vacheron Constantin sine egne butikker.

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!