For de fleste som er tilstede på Baselworld handler det om nettopp dette, å få et lite glimt av hva vi kan forvente oss fremover. For de fem utsendte fra Urmaker Bjerke betyr det i tillegg møter med verdens ledende produsenter for å sikre norske kunder tilgang til, ikke bare et bredt utvalg av fantastiske klokker, men også nyhetene og de mest eksklusive godbitene.

Halvor Bjerke er usikker på hvor mange ganger han har vært på Baselworld, men tror det er enten 41 eller 42, og han er like entusiastisk fortsatt. Det er for de fleste en litt uoversiktlig og enorm smeltedigel av mennesker, klokker og smykker. For en ringrev som Halvor er det stedet hvor det skjer, og hvor han med et godt trenet øye får et inntrykk av hvilken retning bransjen tar fremover.

-Jeg opplever at det er en større grad av optimisme i år, og det tar jeg som et tegn på at ting går bedre økonomisk for bransjen. De store merkene tør å satse på en måte som krever litt økonomisk spillerom. Det er også en del eksempler på at de gjør ting som strengt tatt ikke hadde vært nødvendig, men som bidrar til å fornye både bransjen og produktene.

Halvor trekker fram Rolex som et eksempel på en slik endring, og at den nye generasjonen Oyster Perpetual Datejust er et bevis på satsning.

-Ja, Rolex gjør skikkelige endringer. De lager ny kasse og nytt urverk på en av de mest klassiske og populære modellene. Det er et stort økonomisk løft, krever mye ressurser og er et bevis på at det satses. Det synes jeg også kommer til uttrykk hos Patek Philippe, det er en ny generasjon designere som er på gang. Jeg tror det er viktig for bransjen at uredd nyskapning også skjer hos de store merkene.

Hva tenker du om de mer konkrete tingene som rører seg i nærmeste framtid?

-Jeg synes jeg ser mer farger, og det går igjen hos de fleste. Det er mye spenstig bruk av både farger og materialer som oppleves som nytt. Det er ting som stadig er i utvikling, og det gjelder også de merkene som inntil nå har vært ganske konservative i valgene. Det er deilig å se at det er vilje til fornyelse, sier Halvor og insisterer på at det er like gøy som da han besøkte Baselworld for først gang.

HVA KAN VI GLEDE OSS TIL I 2018?

Nyhetene fra Baselworld kan du selvfølgelig lese mer om i magasinet vårt som kommer i juni, men noen av de mest interessante nyhetene kan vi røpe litt om allerede nå.

ROLEX

Rolex var som vanlig het på ryktebørsen i forkant av Baelworld, og mest forventninger var det til GMT-Master i Oystersteel med Jubilee-lenke og keramisk bezel i rødt og blått. Alt tyder på at den innfridde, det var tendenser til kø foran utstillingsvinduet hos Rolex. Det var også nysgjerrighet knyttet til Oyster Perpetual Datejust i 31 og 36 med nye kasser og urverk, og Deepsea Sea-Dweller i en redesignet variant med ny kasse, bredere lenke og større Oysterlock for bedre funksjonalitet og sikkerhet.

PATEK PHILIPPE

Patek Philippe er også en produsent som går nye veier, særlig tydelig var det med lanseringen av Aquanaut Chronograph, klokken kommer med oransje eller sort rem i gummi. Vi skal ikke veldig langt tilbake i tid før denne klokken ville vært en nesten helt utenkelig modell fra Patek Philippe, men selskapet er inne i en periode hvor også de mest konservative produsentene tør å ta sjansen på en foryngelsesprosess. At en viktig aktør som Patek Philippe går nye veier er noe som sannsynligvis betyr mer spennende klokker fra flere produsenter, og er en utvikling som er velkommen. Patek Philippe holder også stand som en leverandør av urmakeri i den absolutte toppklassen. Det beviser de med ref. 5531 World Time Minute Repeater som kombinerer verdenstid og minuttrepetisjon, men til forskjell fra lignende ur er minuttrepetisjonen knyttet til den lokale tiden. For første gang kommer Nautilus med evighetskalender. Nautilus Perpetual Calendar er ikke bare et spesielt vakkert ur, men med sin ”grande complication” også den mest avanserte klokken i Natilus kolleksjonen.

BREGUET

Det er ingen overraskelse at Breguet fortsetter å imponere med vakre og eksklusive ur i en helt egen klasse hvor estetikk og håndverk er to viktige ingredienser. Blant årets nyheter finner vi Classique 5157, Classique 5367, Marine 5547 og Reine de Naples 8908. Det er likevel verdt å trekke fram Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique som er et eksempel på urmakerkunst av ypperste klasse.

OMEGA

I 2018 feirer Omega Seamaster 70 år, og Seamaster Diver 25 år. Det feires skikkelig fra Omega, og Seamaster har vært en av de viktigste kolleksjonene for Omega i lang tid, og det er mange flotte nye versjoner som blir lansert. Seamster Diver 300 kommer i seks nye modeller i stål og åtte i forskjellige varianter av gull og stål. Speedmaster er heller ikke glemt og kommer i en Dark Side of The Moon Apollo 8- versjon.

BLANCPAIN

Fra Blancpain er en av nyhetene Fifthy Fathoms Batyscape Annual Calendar, og det er en interessant nyhet som kombinerer et dykkerur med en nyttig kalenderfunksjon. Det er heller ikke noen tvil om det er mulig å lage en klokke som er et fullblods verktøy under vann, men som har en finish og et design som også gjør det til en klokke du kan bruke uansett anledning. Bathyscape er en av de mest populære kolleksjonene til Blancpain, og den blir ikke mindre interessant etter denne lanseringen.  Andre imponerende nyheter er Villeret Grande Date Jour Rétrograde og VIlleret Tourbillon Volant Heure Sautante Minute Rétrograde.

HUBLOT

Det er alltid spenning knyttet til nyhetene fra Hublot, og det måtte et skikkelig Big Bang til for å sparke i gang Hublots åpningsarrangement på Baselworld. Hublot hadde valgt å toppe laget, og bød på en innendørs fotballkamp forbeholdt de som stod på den eksklusive gjestelisten. Stjernelagene som skulle lansere VM-satsningen fra Hublot ble ledet av José Mourinho og Maradona. Da de skulle sette opp lagene kunne de velge blant stjerner som Usain Bolt, Hernan Crespo, Roberto Carlos og Robbie Keane for å nevne noen få av legendene. Hublot Big Bang Referee 2018 er smartklokken som dommerne vil bruke under VM i fotball, og det er sikkert også ganske mange fotballfans som vil ha glede av klokken som holder deg løpende oppdatert med absolutt alt som skjer i løpet av VM. Hublot fortsetter å tenke utradisjonelt og lanserer også Big Bang Unico Red Magic som et resultat av en lang prosess med forskning på keramiske materialer. Klokken er virkelig et syn, og ikke minst et godt valg for alle som tør å skille seg litt ut. For tradisjonelt er det ikke, men absolutt imponerende. Det er også flere nye modeller i kolleksjonen: Big Bang One Click, Big Bang Blue, Big Bang Unico og Big Bang Unico GMT for å nevne noen.

TUDOR

En annen observasjon var at samarbeidet mellom Rolex og Tudor kanskje framstår tydeligere enn før, og at strategien er at de to merkene skal utfylle hverandre. Hos Tudor var kanskje den nye Black Bay GMT den mest spennende av de mange nyhetene i Black Bay kolleksjonen. Black Bay 32 er en størrelse som gjør modellen til et supert alternativ for en kvinnelig målgruppe. Tudor hadde mange gode nyheter på Baselworld, og er et merke verdt å følge med på i tiden som kommer.

BREITLING

Breitling lanserte sin Navitimer 8 og styrker sin posisjon når det gjelder å levere kronografer som har en flyrelatert historie. Det er likevel interessant å observere at Breitling kanskje gjør en dreining i sin strategi, med ny logo og en tydeligere satsning på land, vann og luft. Det betyr kanskje at vi vil se mange spennende nyheter fra Breitling framover.  I tillegg lanseres ny Breitling Superocean Heritage II og Chronomat B01 Chronograph .

BVLGARI

Fra Bulgari er Octo Finissimo Automatic Sandblasted ikke bare en fantastisk imponerende nyhet bygget rundt verdens tynneste mekaniske urverk, den er også utrolig elegant i et minimalistisk og enkelt design med matt, grå overflate. Andre flotte nyheter fra Bvlgari er feminine Lvcea og Serpenti Tuboga.

TAG HEUER

En av de viktigste kolleksjonene hos TAG Heuer har vært Carrera, og den legendariske kolleksjonen kommer nå med en solid utvidelse. Tag Heuer Carrera Heuer 02 har nyutviklet urverk, og kommer i hele 13 varianter i stål, gull, keramikk eller karbon. Carrera Heuer 02 er alle i 43 mm, men det kommer også en 45 mm versjon, Heuer Carrera Chronograph GMT: Det er første gang Tag Heuer kombinerer disse to funksjonene, og det er en svært avansert klokke som er blant de viktigste nyhetene i Carrera kolleksjonen.

LONGINES

Longines fortsetter å imponere med klokker i sin Hydroconquest-kolleksjon, og nytt av året er den keramiske bezelen. Hydroconquest kommer med grå, sort eller blå skive og modellene har matchende farge på bezelen. Ny var også den superpresise Conquest VHP hvor et av skivevalgene var i en flott variant i karbon.

BELL & ROSS

Som vanlig går Bell & Ross sine egne veier når de lanserer BR03-92 Diver Bronze i et opplag begrenset til 999 eksemplarer. Dykkeruret kommer i kasse av polert bronse med en satin-finish. Bezelen er behandlet på samme måte og det er mulig å skifte mellom remmer i gummi eller brunt kalveskinn. Bell & Ross presenterer også flere varianter i Diver kolleksjonen på Baselworld, men også spennende klokker i konseptet Racing Bird inspirert av flyet som designerne i Bell & Ross også står bak.