Baselworld handler om å få et lite glimt av hva vi kan forvente oss fremover.

HVA KAN VI GLEDE OSS TIL I 2019?

21.-26. mars hadde vi noen begivenhetsrike dager på Baselword. Halvor Bjerke fra Urmaker Bjerke er usikker på om det er Baselworld nummer 42 eller 43 han er tilstede på.
– Baselworld er ikke bare et sted hvor vi treffer produsentene og gjør våre innkjøp, det er også her vi finner inspirasjon og kanskje blir vi litt klokere på hvilke trender som kommer. –Bransjen er nok litt i forandring og det merkes sikkert her på Baselworld, men jeg synes at det er mange positive tegn. Det er mye spennende som skjer, og jeg tror at Baselworld er et sted vi trenger, selv i disse digitale tider er det fint å møte mennesker ansikt til ansikt, sier Halvor Bjerke.

Grønnfarger, retro-stil og tekniske finesser. Her er noen av de viktigste nyhetene fra årets messe.

Baselworld er et viktig møtested for en hel industri fra hele verden.

De største merkene har messestander som til forveksling er lik varemagasiner.

Rolex standen er spektakulær.

PATEK PHILIPPE

I snart 180 år har Patek Philippe holdt gamle urmakertradisjoner i hevd. Som den siste gjenværende familieeide klokkeprodusenten i Genève, er Patek Philippe et symbol på diskré luksus, tidløs estetikk og uovertruffen kvalitet.

En mekanisk kronograf er kanskje det vakreste klokkeverdenen har å by på. Er den signert av Patek Philippe, er sannsynligheten høy for at sansene vil pirres. Det intrikate samspillet mellom hjul, armer og ørsmå komponenter er ikke bare et håndfast bevis på teknisk ekspertise – finisjert til Patek Philippes skyhøye standard er det også et minneverdig skue.

Patek Philippe 5172G er en kronograf i dens reneste form. I likhet med forgjengeren ref. 5170, drives klokken av det manuelt opptrekkbare kaliber CH 29-535 PS – Patek Philippes første klassiske egenproduserte kronograf-urverk (2009). Kassen i hvitt gull har vintage-inspirerte remfester med tre nivåer, og diameteren er forsiktig økt til 41 mm for et mer tidsriktig uttrykk. En smakfull blå urskive utgjør scenen de klassiske sprøyte-formede viserne danser over.

Estetikken er mer moderne, men kvaliteten er den samme. Ref. 5905R kombinerer to av Patek Philippes mest kjente komplikasjoner – kronografen og årskalenderen. Kalenderen viser både dag, dato og måned, og trenger kun å justeres én gang i året ved overgangen til mars. Den avanserte mekanismen ble utviklet og patentert av Patek Philippe i 1996. Også kronografen oser av teknisk finesse, og kan stoppes, nullstilles og restartes med kun ett trykk. Det selvtrekkende urverket er naturligvis egenprodusert, og huses i en 42 mm urkasse av rødt gull.

Unike komplikasjoner behøver ikke å være en motsetning til lekenhet. 5212A Calatrava Weekly Calendar er en sjarmerende og lett eksentrisk klokke, som for første gang introduserer ukevisning i Patek Philippes allerede heftige tekniske repertoar. Urskiven byr på en unik typografi basert på en av designernes håndskrift, og den 40 mm store kassen er dessuten utført i rustfritt stål – et sjeldent karaktertrekk i Calatrava-familien.

Ikonet Nautilus trenger neppe en introduksjon, og har siden 1976 vært en av Patek Philippes mest ettertraktede herreklokker. Nautilus 7118/1200A er en feminin tolkning av det populære temaet, i et nytt format på 35,20 mm. Kassen er utført i rustfritt stål, som opprettholder den særegne balansen mellom sporty og luksuriøs. Kransen er satt med hele 56 diamanter (~0,67 kt), som underbygger klokkens feminine kvaliteter og tidløse eleganse.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

ROLEX

Enhver Rolex er utviklet, produsert og testet etter de strengeste kvalitetskriterier. Resultatet er eksepsjonell pålitelighet – selv under de mest krevende forhold.

Rolex Yacht-Master 42 er en luksuriøs sportsklokke skapt for et liv på båtdekket. Modellen representerer en modernisert vri på Rolex’ ettertraktede seilklokker, i et større format som har blitt etterspurt i en årrekke. For første gang er kassen utført i hvitt gull, og har en økt diameter på 42 mm. Den ripesikre kransen er utført i matt svart keramikk. Rolex  Yacht-Master 42 er utstyrt med Rolex’ seneste generasjons selvopptrekkende urverk, og leveres eksklusivt på en passende «Oysterflex» gummirem – rigget for vannsprut og en aktiv livsstil.

Tradisjonelt har Rolex Sea-Dweller-navnet vært forbundet med Rolex’ tøffeste dykkerklokker, og årets nye modell gjør ikke skam på arven. Fortsatt er den 43 mm store kassen vanntett til over 1200 meter, og fortsatt huser den Rolex’ nye og svært robuste kaliber 3235. Samtidig er klokken den første serieproduserte Rolex Sea-Dweller-modellen med et ytre i stål og gult gull. Dermed beviser Rolex at stil og særpreg ikke behøver å gå bekostning av rå ytelse.

Rolex Day-Date 36 er en annen av Rolex’ udødelige ikoner, og den særegne kombinasjonen av dags- og datovisning ble introdusert allerede i 1956. I dag omtales Rolex Day-Date ofte som «president-klokken» – for ingen annen klokke har blitt brukt av flere historiske presidenter, ledere og visjonærer. I år ble Rolex Day-Date 36 lansert i gult gull med en distinkt grønn urskive. Det tidløse designet har blitt styrket av moderne teknologi, i form av Rolex’ nyeste mekaniske urverk med gangsystemet «Chronergy».

Klasseledende kvalitet har alltid vært en av Rolex’ signaturer, men jakten på perfeksjon opphører ikke. Som en del av merkets konstante inkrementelle forbedringer, har oppgraderte urverk også funnet veien til Rolex Datejust 36 og 31. Førstnevnte ble i år tilgjengelig i hvit «Rolesor», som er en attraktiv kombinasjon av stål og hvitt gull. Utgaven på 31 mm er for første gang utført i gul «Rolesor», som innebærer et ytre av stål og gult gull. Resultatet er en potent miks av klassisk eleganse og ny teknologi.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

HUBLOT

Classic Fusion Ferrari GT er designet i samarbeid med «Centro Stile Ferrari», og markerer introduksjonen av et nytt design i Hublot-Ferrari-universet. Inspirasjonskilden er Ferraris «gran turismo»-modeller, hvor høy ytelse kombineres med komfort og eleganse. Modellen leveres i totalt tre ulike varianter, hvor utgaven i rødt «King Gold» både er den mest konvensjonelle. I lett titan eller høyteknologisk karbonfiber, er Classic Fusion Ferrari GT i tråd med Ferraris moderne firhjulede lykkepiller.

BREITLING

Siden 1884 har Breitling produsert stilsikre kvalitetsklokker for bruk på land, i luften og under vann.

Da Breitling introduserte Superocean i 1957, fikk markedet for dykkerklokker en ny og ambisiøs utfordrer. Over 60 år senere lever Superocean-familien videre som en etablert favoritt i klassen. I år ble den populære dykkerklokken fornyet, og finnes nå i flere ulike størrelser og utførelser.

Superocean 46, 44, og 42 er en trio av sporty tøffinger med høy vannresistens – hele 2.000, 1.000 og 500 meter. Både Superocean 46 og 44 leveres med svart eller blå urskive, mens «lillebror» 42 kommer i fargene svart, hvit eller oransje. Breitling har også lansert en mer feminin modell med 36 mm diameter, utstyrt med en lyseblå eller hvit urskive. Samtlige av sporty klokkene kan leveres med gummirem, og de tre minste modellene er også tilgjengelig på stållenke.

Navitimer 41 Automatic byr på en helt ny tolkning av Breitlings velkjente pilotklokker. Modellen kombinerer historisk inspirasjon fra de ikoniske Breitling ref. 806 og ref. 66, med moderne raffinement og eleganse. Resultatet er en uanstrengt og tidløs stil som aldri går av moten.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

TUDOR

Tudor våger der andre ikke tør. Merket står bak flere av klassens mest attraktive klokker – med en tilgjengelighet som utfordrer det etablerte.

Tudor Black Bay P01 er ikke bare en hyllest til den myteomspunnede prototype «Commando» fra Tudor i 1967 , men bekrefter også for alvor dens eksistens. I tråd med konseptet bak «originalen», har Tudor utstyrt klokken med en spesiell mekanisme, som låser den roterbare dykkerkransen med et enkelt klikk. Den tøffe kassen er vanntett til 200 meter, og huser Tudors kronometer-sertifiserte kaliber MT5612. Med sjarm og særpreg er Tudor P01 en av markedets råeste eventyrklokker.

Tudor Black Bay Bronze har allerede rukket å bli en moderne klassiker. I 2016 tok den bronsekledde dykkerklokken prisen «Petite Aiguille», under prestisjetunge Grand Prix d’Horlogerie de Genève – klokkeverdenens Oscar-utdeling. For 2019 har modellen fått en lett oppdatering med skifergrå urskive og dykkerkrans. Fortsatt vil bronsekassen utvikle en personlig karakter over tid, som følge av bruksmønster og ytre miljø.

Små forandringer gir noen ganger en helhet som er mer enn summen av endringene. På papiret er Tudor Black Bay Chronograph S&G kun en liten oppdatering av Tudors automatiske kronograf, hvor innslaget av gull er den største nyheten. Tudor har imidlertid foretatt flere små justeringer, med en noe tynnere kasse og et mer vintage-inspirert safirglass. Når urskiven i tillegg er hevet nærmere glasset, blir helheten nær fullkommen. Montert på Tudors nye «bund»-rem sendes tankene straks på en nostalgisk tidsreise tilbake til 60- og 70-tallet.

S&G – «Steel & Gold» – er også temaet for søsknene Tudor Black Bay 32, 36 og 41. De sporty klokkene er mer elegante en noensinne, og kommer nå på en lekker ny lenke som leveres eksklusivt til modellene. Gullet tilfører klokkene varme og kontrast, og kombinasjonen av børstet og polert finish vitner om høyt raffinement. Urskivens utforming har klare referanser til Tudors legendariske dykkerklokker fra 50-tallet, og de karakteristiske «snowflake»-viserne dukket for første gang opp i 1969. Black Bay 41/36/32 S&G er en attraktiv miks av tradisjonell estetikk og moderne kvalitet.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

BULGARI

Over 130 år med håndverk og italiensk eleganse gir Bulgari unike forutsetninger for klokkeproduksjon. Forankret i italienske verdier og sveitsisk ekspertise, utfordrer Bulgari med både dristighet og raffinement.

Bulgari Serpenti Seduttori viser en like dristig, men mer feminin side av Bulgari. Damemodellen er en nytolkning av Serpenti – kult-klokken med røtter tilbake til Bulgaris slange-inspirerte armbånd på 40-tallet, og som debuterte i klokke-form på 60-tallet. Nye Serpenti Seduttori oser av sensualitet og tiltrekningskraft, med et design som nå er slankere enn noensinne. Den fleksible lenken er inspirert av de opprinnelige Serpenti-klokkene, og modellen kommer både i edelt metall og stål. I tråd med Bulgaris dype tradisjoner innen juveler, finnes Serpenti Seduttori også i utgaver utsmykket med diamanter.

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT er en sensasjonell bragd innen moderne klokkeproduksjon. Med en tykkelse på oppsiktsvekkende 6,90 mm, er det snakk om verdens tynneste mekaniske kronograf. Urverket er dessuten utstyrt med automatisk opptrekk og en GMT-komplikasjon. Eksteriøret følger Bulgaris stilsikre designspråk, med en kasse og lenke utført i sandblåst titan.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

TAG HEUER

En sterk tilknytning til motorsport og tradisjoner helt tilbake til 1860 – i snart 160 år har TAG Heuer presset grensene med innovasjon og tekniske nyvinninger.

Urverksteknologien har  funnet veien til TAG Heuers nye TAG Heuer Autavia Isograph. Den frittstående kolleksjonen er en moderne nytolkning av 60-talls-kronografen Heuer Autavia (AUTomotive-AVIation), som har tette bånd til både bilsport og luftfart. TAG Heuer Autavia Isograph har et friskt design med subtile referanser til fortiden, hvor det flørtes med ulike materialer, teksturer og farger. Modellen er blant annet tilgjengelig i tidsriktig bronse, som over tid vil utvikle en særegen patina basert på eierens bruksmønster og omgivelser.

TAG Heuer Connected Modular 45 «Golf Edition» er også fullspekket av teknologi – men på en litt  annen måte. Den Android-baserte smartklokken er spesialdesignet for golfere, og kan enkelt kobles opp mot TAG Heuers nye golf-app. Via denne har brukeren full kontroll på banen, med alt fra  prestasjonsanalyser til 3D-gjengivelser av mer enn 39.000 golfbaner. Estetisk byr klokken på et golf-inspirert design, med det karakteristiske fargeskjemaet svart, hvitt og grønt. Som seg hør og bør leveres klokken i en spesiell boks med tre golfballer.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

BELL & ROSS

Siden 1992 har det franske merket skapt sin egen historie med moderne bruksklokker, og en sterk kobling til luftfart.

Kolleksjonen «Instruments» huser noen av Bell & Ross’ mest karakteristiske design. De firkantede klokkene er inspirert av instrumentpanelet i en flycockpit, og representerer merkets tolkninger av den ideelle bruksklokken. Å kalle det særegne designet en moderne klassiker, er neppe en overdrivelse.

Bell & Ross trives også godt under vann, men lager dykkerklokker på en helt egen måte. BR 03-92 Diver innfrir ikke bare ISO 6425-standarden for profesjonelle dykkerklokker, men har et ytre som samtidig er erketypisk Bell & Ross. Klokken byr også på kreativ materialbruk, som BR 03-92 Diver Black Matte med svart keramisk kasse, eller BR 03-92 Diver Green Bronze med kasse i bronse og grønn urskive. Tradisjoner brytes, men kvaliteten er tidløs.

«Fra cockpiten til håndleddet» eksemplifiseres perfekt av BR 03-92 Bi-Compass. Ved å låne grafiske trekk fra analoge navigasjonsinstrumenter, har Bell & Ross’ designere skapt en alternativ måte å angi tiden på. Fronten er konstruert i to nivåer, hvor minuttvisningen fremheves på urskivens hevede ytre del. Timevisningen foregår på en unik disk integrert i urskivens senkede senter. Uttrykket er klart militært, og akkurat passe sært.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

Klokkeentusiaster, forhandlere og produsenter holder pusten før de stormer inn på messen.

Nedtelling

Standene er spektakulære, men det er også selve messeområdet.