Det er på SIHH, Salon International de la Haute Horlogerie i Genève, vi får det aller første glimtet av årets nyheter, og det alene er med på å gjøre SIHH til en av de aller viktigste arenaene i klokkeverdenen. SIHH er ikke bare aktuell på grunn av klokkenyhetene, men like mye fordi det er et nyskapende møtested for produsenter, forhandlere og ikke minst en stor gruppe klokkeinteresserte. På SIHH i Genève viser 35 klokkeprodusenter frem sine nyheter og det er her det er mulig å oppdage trendene som kommer til å prege året som kommer. Det er verdt å merke seg at gjennom innovative og interaktive løsninger er det fullt mulig å følge med på alt det spennende som skjer, ikke bare for de 20 000 som besøker messen, men også for alle klokkeentusiaster i hele verden. Det er selvfølgelig ikke det samme som å oppleve det i virkeligheten, men det er spennende nyheter, lanseringer og en mengde godt klokkestoff for alle som er interesserte. Her har vi plukket ut noen av de spennende smakebitene fra SIHH 2019, som for øvrig for første gang også hadde en dag åpent for publikum.

VACHERON CONSTANTIN

Fiftysix-kolleksjonen utvides med to nye modeller som har den samme umiskjennelige følelsen av å være inspirert av fortiden, men likevel kjennes aktuelle ut. Fiftysix har som navnet indikerer hentet inspirasjonen fra en modell fra nettopp 1956, men tolkningen er moderne og elegant. Det er de blå urskivene som kjennetegner nykommerne i kolleksjonen. Fiftysix Complete Calendar er i stål med rem i blått alligatorskinn, på den blå urskiven kan du lese dag, dato, måned og månefase. Fiftysix Self-winding er en enklere, men fortsatt distinkt klokke med blå urskive og rem i blått alligatorskinn.

Vacheron Constantin kommer også med to nye versjoner av Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin. I urkassen som har en svært beskjeden tykkelse, bare 8,1 millimeter, er det plass til et avansert mekanisk urverk med evighetskalender som viser dag, dato, måned og månefase. Klokken kommer i gull med urskive som er blå- eller sølvfarget og med lenke i gull, blå rem i gummi eller alligatorskinn.

Patrimony er en oppvisning i hvor enkelt og nedtonet et design kan gjøres, men likevel se helt fantastisk ut. Her er det virkelig snakk om at «less is more» som det heter, og hver eneste detalj er gjennomtenkt og vurdert. For Vacheron Constantin er det tydelig at 2019 er et blått år, og den dype blåfargen er kjennetegnet på de tre nye modellene i kolleksjonen. Både Patrimony Manual, Patrimony Self-Winding og Patrimony Retrograde Day-Date kommer i gull med blå urskive og rem i blått alligatorskinn. (Modellen er avbildet nederst til høyre).

HUBLOT

Det er ikke uvanlig at vi lar oss overraske av de grensesprengende klokkene fra Hublot, og ved første anledning i 2019 lyser det gult fra produsenten. Spirit of Big Bang Yellow Sapphire er en klokke som viser at Hublot behersker hvilken som helst farge, og etter at vi har fått røykfargede, transparente og røde klokker i safirglass er det denne gangen en klokke med en transparent gul urkasse som danner rammen for den oppsiktsvekkende konstruksjonen. Detaljene på urskiven er holdt i sort og gult, og kronen og knappene til kronograf-funksjonen er i matt sort. Klokken er limitert til 100 eksemplarer, og det betyr rett og slett at det ikke er så mange som får muligheten til å gå med sin egen private sol på håndleddet.

IWC

IWC benyttet sjansen da den klokkeinteresserte delen av verdens befolkning hadde øynene rettet mot Genève til å lansere en helt ny kolleksjon. Det er ikke mindre enn syv nye modeller i serien som har fått navnet Pilot’s Watch Spitfire, og da er det ikke vanskelig å gjette hvor inspirasjonen kommer fra. Reginald J. Mitchell var mannen som designet det legendariske jagerflyet, og det er et herlig nostalgisk uttrykk som preger klokkene som fortsatt har flygernes krav til funksjonalitet og presisjon som utgangspunkt.

Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition «The Longest Flight» blir produsert i 250 eksemplarer og er dedikert til Steve Boultbee-Brooks og Matt Jones, to piloter som sommeren 2019 skal gjøre et forsøk på å fly jorden rundt i, ja nettopp, en Spitfire. Alle som var så heldige å være på SIHH kunne se det fantastiske jagerflyet som var utstilt hos IWC. Klokken har selvfølgelig en funksjon som gjør det mulig å holde orden på tidssoner på ferden rundt jorden. Klokken er i stål med grønn tekstilrem og solide 46 millimeter i diameter.

Pilot’s Watch Automatic Spitfire er en av modellene som er litt mer beskjeden i størrelsen med sine 39 millimeter, men den har også de samme designelementene som gjør den til en naturlig del av den nye kolleksjonen. Urkasse i stål, sort urskive og grønn tekstilrem understreker uttrykket av at her er kun det som er nødvendig tatt med, akkurat slik instrumentbordet i en Spitfire ble designet. Klokken kommer også med urkasse i bronse, grønn urskive og brun skinnrem.

Pilot’s Watch Chronograph Spitfire kommer med urkasse i stål med sort urskive og grønn tekstilrem eller bronse med grønn urskive og brun skinnrem. Klokken har en diameter på 41 millimeter og har i tillegg til kronograf også visning av dag og dato. Dette er sannsynligvis det nærmeste de fleste av oss kommer følelsen av å sitte i en trang Spitfire-cockpit, men det gir oss i det minste muligheten til å få en liten følelse av et legendarisk design.

Aquatimer Chronograph Edition «Laureus Sport for Good» er en klokke i kolleksjonen som støtter den veldedige organisasjonen som bruker sport som en metode for å stoppe diskriminering og vold. Laureus støtter over 100 forskjellige tiltak i over 40 land, og IWC har vært en bidragsyter siden 2005. Klokkene har en karakteristisk blå urskive og en inngravering på baksiden som i år var et resultat av en tegnekonkurranse for barn og ungdom som er en del av prosjektene. I år var det femten år gamle Melan fra Sri Lanka som vant og temaet var «Time to Learn». En flott klokke og et flott prosjekt.

JAEGER-LeCOULTRE

Produsenten fra Valles-de-Joux fortsetter å fremvise urmakeri og håndverk av forbløffende kvalitet. Tre nye modeller i Master Ultra Thin-kolleksjonen som ble lansert i Genève kommer i svært begrenset antall, og viser kunstene til de fantastiske håndverkerne som lager de svært forseggjorte klokkene i Master-kolleksjonen. Klokkene har selvfølgelig ikke bare en utsøkt finish, men byr også på hver sin komplikasjon. Tourbillon, månefase eller evighetskalender og alle de tre modellene har hånd-guilloché emaljert blå urskive. Klokkene er som en følge av sin kompleksitet og stor grad av håndarbeid ikke lett tilgjengelige, men heldigvis kommer det en rekke nyheter fra Jaeger-LeCoultre som fortsatt er så ferske at vi ikke har fått mer enn en liten sniktitt. Det vil lønne seg å følge med da flere av nyhetene vil dukke opp i løpet av året.

Håndverk i mesterklassen er også synlig på den forseggjorte urskiven og den nye og vakre månevisningen på nye Rendez-Vous Moon. Månen viser sine faser mot en dyp blå og stjernefylt himmel over skyer med samme utsøkte guilloché-gravering som på urskiven som er prydet av en sirkel med diamanter. Diamanter er det også på bezelen, både på modellen i rose gull og i stål. Jaeger-LeCoultre Rendez-Vous Moon er med mekanisk urverk fra egen produksjon og sine 107 diamanter en virkelig eksklusiv og eksepsjonell klokke. (Modellen vises i bildet nederst til høyre).

Reverso Classic kommer i 2019 også i flere utgaver, og det er mulig å velge mellom quartz eller mekanisk urverk i størrelsene small og medium.

PANERAI

Submersible er den store satsningen til Panerai i 2019, og det er ikke overraskende en skikkelig robust og solid dykkerklokke som står i fokus. Det er ingen tegn til at produsenten fraviker særlig fra det tydelige DNA’et som alltid har preget Panerai fra den lange og stolte historien som leverandør av klokker til den italienske marinen. Spesielt interessante er kanskje Submersible 42mm som kommer i tre varianter. I stål med  urskive, bezel og gummirem i sort, i stål med «shark skin» grå urskive, blå bezel og gummirem eller den helt sorte versjonen med urkasse og bezel i Carbotech™, sort urskive med selvlysende blå visere og markeringer og gummirem som naturligvis er i sort. Det blir ikke veldig mye tøffere enn det, det måtte i så fall være å velge Marina Militare Carbotech™ 47mm.

I Submersible kolleksjonen finnes det også en rekke andre modeller som Submersible Luna Rossa som er en del av Panerais sponsorsatsing på båten som skal delta i den 36. utgaven av Americas Cup.

CARTIER

Cartier Santos-Dumont har hentet navnet og er inspirert av Alberto Santos Dumont, luftfartspioneren som designet over 22 forskjellige fly. Han var også mannen som bestilte det aller første armbåndsuret fra Louis Cartier i 1904. Det var i hovedsak basert på at det var mer praktisk å kaste et blikk på håndleddet enn å dra et ur opp av lommen. Fortsatt preges klokkene av de grunnleggende ideene om å skape en klokke som var enkel, praktisk og nyskapende. Cartier Santos-Dumont kommer i en rekke forskjellige varianter, og to størrelser, small og large. Her finner du enten stål, kombinasjon av stål og gult gull, rose gull eller gult gull, og alle klokkene kommer med matchende lenker eller remmer i skinn.

Panthère de Cartier er kolleksjonen som kanskje mer enn noen annen symboliserer det tidløse og elegante preget som kjennetegnes av at designet er like mye et smykke som en klokke. I år lanseres Panthère de Cartier Mini, og to av årets nye modeller tar utgangspunkt i det samme klassiske uttrykket, den ene i stål med en kjølig eleganse og den andre i en mer eksklusiv versjon i rødt gull med diamanter. (To av modellene vises nederst i bildet).

MONTBLANC

Produsenten som har samme navn som det legendariske fjellet har tatt turen ned i dalene og skogen for å hente inspirasjon til de fire nye modellene i 1858-kolleksjonen. Det er likevel arven fra Minerva-fabrikken som blir ivaretatt med klokkene som har et robust uttrykk og klare referanser til bruk under røffe forhold, uansett om ekspedisjonen er i skogen eller på fjellet. Vi er heller ikke i tvil om at klokkene ser bra ut i en mer hverdagslig sammenheng også. 1858 Automatic kommer i to versjoner, en i stål med sort urskive og brun skinnrem og en i bronse med khakigrønn urskive og tekstilrem. 1858 Chronograph kommer med urkasse og bezel i bronse, og de samme fargekombinasjonene i khakigrønt på urskive og tekstilremmen.

1858 Geosphere er dedikert til en av de store klatreutfordringene i verden, nemlig The Seven Summits. For alle som har tenkt å bestige det høyeste fjellet på hvert kontinent er dette klokken som skal tåle påkjenningene. Urkasse og bezel i bronse med detaljer, urskive og tekstilrem i khakigrønt.(Modellen er avbildet øverst til høyre).