Det er sjelden vare å få besøk av Patek Philippe, og det er et tydelig tegn
på at en av verdens ledende produsenter av klokker tar Norge på alvor.
I 2018 var Norge ett av tolv land i verden som fikk muligheten til å vise
fram alle modellene til Patek Philippe. Butikken til Urmaker Bjerke på
Karl Johan var dedikert fullstendig til anledningen.

Area Manager Laura Ferrai og urmaker Anne Gäelle Ruch-Quinet presenterte klokker og urverk fra Patek Philippe.

UTSTILLINGEN STARTET med et arrangement for et utvalg spesielt interesserte og heldige inviterte på ærverdige Grand Hotel. Her er det Perpetual Calendars som står på menyen akkompagnert av en velsmakende lunsj. Laura Ferrai, Area Manager hos Patek Philippe, holder en grundig gjennomgang av historikken rundt hvordan den gregorianske kalenderen er bygget som en fortsettelse av den julianske forløperen. Spesielt er problematikken rundt at et år faktisk ikke er nøyaktig 365 døgn, men i gjennomsnitt 365,25. Det er forklaringen på hvorfor det hvert fjerde år er nødvendig å justere februar med en ekstra dag. Å konstruere klokker med evighetskalendere blir derfor ekstra utfordrende, men for Patek Philippe er det absolutt ikke umulig.

DET ER INGEN TVIL om at Patek Philippe be¬hersker urmakeri helt i verdensklasse, og Laura Ferrai presenterte en fantastisk rekke av virke¬lig unike klokker og urverk.
Noen årstall og modeller må nesten nevnes for å få det komplette bildet av utviklingen og tradisjonene som muliggjør klokker med helt utrolige funksjoner. I 1889 tok Patek Philippe patent på sin første mekanisme for Perpetual Calendar tiltenkt lommeur, og i 1925 kom det første armbåndsuret, no. 97 975, med denne funksjonen. I 1941 ble det første serieproduserte armbåndsuret lansert, ref. 1526, og av denne modellen ble det laget 210 eksemplarer. Fram til 1961 hadde klokker med evighetskalender blitt laget med manuelt opptrukne urverk, men Patek Philippe løste også denne utfordringen med ref. 3448 som var første armbåndsur med automatisk urverk og evighetskalender. Gjennom historien har Patek Philippe med en rekke modeller ikke bare laget klokker med evighetskalender, men også med tourbillon, kronograf eller minute repeater.
– Det er bare en håndfull urmakere i verden som er i stand til å sette sammen og justere slike klokker. Husk at vi ofte snakker om mange hundre deler i urverk som er i stand til å vise om måneden har 28, 30 eller 31 dager, og i tillegg huske at februar har 29 dager hvert fjerde år. Det er en kunst som krever en enorm dedikasjon, understreker Laura Ferrai.

Urverk med utrolige funksjoner.

Det var nok noen som ble fristet…

På urmakerbenken var det mulig å få innsyn i de kompliserte urverkene

URMAKER ANNE-GAËLLE Ruch-Quinet for¬søker å forklare de kompliserte mekaniske løsningene i en Perpetual Calendar. Selv om det er mulig å forstå, er det likevel nesten ufattelig. Det er helt naturlig å bli målløs når hun forteller at Secular Perpetual Calendar har et lite tannhjul som bruker 400 år på å fullføre en omdreining, og et enda mindre hjul som bruker 100 år. Anne-Gaëlle har selv lang erfaring med disse klokkene hos Patek Philippe, men hun slutter, i likhet med oss andre, aldri å la seg fascinere.
– Det mest imponerende for meg som urmaker er at ideene og de mekaniske løsningene i prinsippet er de samme som på de tidligste modellene. Det vi har tilført og som vi gjør annerledes i dag handler mest om materialer og forbedringer i måten vi produserer de forskjellige delene. Innovasjon på klokker med komplikasjoner dreier seg ofte om små detaljer som gjør det mulig å optimalisere funksjonene. For eksempel vil mindre friksjon øke presisjonen ytterligere eller at det i dag finnes materialer som gjør det mulig å lage slankere urverk. Men håndverket og de mekaniske løsningene er fort¬satt så å si uforandret. Prinsippene er de samme som for over 100 år siden.

URMAKEREN FRA Patek Philippe jobber i dag med å reise verden rundt og forklare de mange klokkeinteresserte hvordan urverkene med komplikasjoner virker, men innrømmer at hun innimellom savner å jobbe med de små kunstverkene. Presisjonen i selve håndverket krever lang erfaring hvor hvert nivå i vanskelig¬hetsgrad krever trening som må vedlikeholdes kontinuerlig.
– Det er ikke slik at selv om jeg kan det tekniske, kunne satt meg ved urmakerbenken og begynt å bygge de mest kompliserte klokkene. Det må ligge i hendene. Men fordelen for klokkeinteresserte er at jeg, med min bakgrunn, kan forklare og vise på en måte som gir en litt dypere forståelse. Jeg formidler noe du ikke kan lese i bøker, sier Anne-Gaëlle mens hun løfter den beskyttende, lille glasskuppelen over det åpne urverket på urmakerbenken.

PÅ SPØRSMÅLET om hun har en favoritt blant de mange Perpetual Calendar klokkene fra Patek Philippe sier hun først at alle er like fantastiske, men innrømmer likevel at det er noe ekstra med klokkene som i tillegg til evighetskalender har flere komplikasjoner.
– Vi lager jo klokker med Perpetual Calender i forskjellige versjoner, men også med tourbillon, kronograf og andre funksjoner. Perpetual Retrograde er fra en urmakers synspunkt kanskje den teknisk mest utfordrende. Den krever en enorm presisjon og er svært vanskelig å justere perfekt. Jeg vil også nevne Minute Repeater som en av våre virkelige spesialiteter, og som en personlig favoritt. Det ligger så mye arbeid og dedikasjon i hver eneste klokke – vi har forsket, analysert og lyttet i årevis for å perfeksjonere akkurat denne funksjonen. Det lengste strekket med lyd skal vare nøyaktig 18 sekunder, og det skal være en balanse mellom hvert eneste slag. Lyden skal være bestemt, men ikke kort. Hver lyd skal ha en lengde.

ANNE-GAËLLE NIKKER bekreftende på at hver eneste klokke med minute repeater er inn¬om kontoret til Thierry Stern, President i Patek Philippe.
– Det er faktisk sant at ingen klokker slippes ut før Mr. Stern har lyttet og godkjent. Vi kan måle og analysere lyden objektivt, men det er også en subjektiv vurdering om en lyd er behagelig eller ikke. Estetikk handler ikke bare om hvordan ting ser ut, men også om hvordan de føles eller høres, sier urmakeren med et entusiastisk smil.