“You never really own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation”

En av verdens eldste og mest velrennomerte klokkeselskaper, Patek Philippe, har vært banebrytende for utallige deler av teknologien og drevet utviklingen av moderne urmakerkunst fremover i en årrekke.
På grunn av merkets mesterlige håndverk og innovasjoner representerer selskapet en målestokk som selv mange klokkeprodusenter i nåtidens marked måler seg opp mot.

Før Patek Philippe i det hele tatt var et konsept, var de to mennene som skulle bli grunnleggerne av merket, Jean Adrian Philippe og Antoni Norbert Patek, på hver sin vei innen urmakeri. Patek ble født i Polen i 1812, men flyktet fra hjemlandet og søkte politisk asyl i Paris da han var 20 år, før han senere flyttet til Genève – hovedstaden for horologi. Der bodde han blant byens mange verksteder og mesterhåndverkere, og han forsøkte naturligvis dermed å fordype seg i urmakerindustrien. Til å begynne med kjøpte han lokale urverk av høy kvalitet og plasserte de i sine egne urkasser under navnet Patek, Czapek & Cie, en forgjenger til Patek Philippe.

Rett før oppløsningen av Patek, Czapek & Cie, reiste Antoni Patek til sitt tidligere hjem i Paris for en utstilling. Her ble han introdusert for en allment respektert og nyskapende urmaker, Jean Adrien Philippe. Philippe hadde revolusjonert standardene for klokkedesign ved å introdusere en klokke som kunne trekkes med en krone i stedet for en nøkkel. Denne oppfinnelsen ga ham stor eksponering og tiltrakk seg oppmerksomheten til mange nøkkelfigurer på den tiden, inkludert dronning Victoria, en av de mektigste skikkelsene i verden.

Et år senere, i 1845, gikk Pateks kontrakt med Czapek & Cie ut. Selskapet ble oppløst, og Patek og Philippe skulle gå sammen for å grunnlegge et nytt klokkeselskap, Patek & Co. som skulle bli omdøpt til Patek Philippe seks år senere.

De første årene av Patek Philippe-samarbeidet så fortsatte Philippe å innovere og etablerte seg ytterligere som en av de mest kjente skikkelsene innen urmakeri. Mens dette skjedde, reiste Patek over hele Europa for å markedsføre klokkene og sikre merkevarens vekst og suksess. Begge partnerne var enige i at absolutt perfeksjon var målet, og suksessen til selskapet gjennom årene kan nesten utelukkende tilskrives å følge dette prinsippet.

Antoine de Patek gikk bort i 1877. Joseph Antoine Bénassy-Philippe – Jean Adriens svigersønn – ble utnevnt til hans etterfølger da Pateks gjenlevende sønn ikke ønsket å bli med i virksomheten. Jean Adrien Philippe fortsatte arbeidet i 13 år før han gikk av med pensjon i 1890. Hans sønn, Joseph Emile Philippe, tok over hans stilling.
I 1932 ble verdensøkonomien rammet av den store depresjonen, og Patek Philippe kjente dette på lik linje som resten av samfunnet. For å overleve denne økonomiske katastrofen, ble selskapet tvunget til å søke eksterne investorer. Redningen ble Jean og Charles Henri Stern – to brødre fra Genève – for å holde driften i gang. Familien Stern kjøpte senere en majoritetsandel i selskapet. Dette partnerskapet ble til naturlig, ettersom brødrene og selskapet allerede hadde et eksisterende forhold på det tidspunktet. Alle parter delte det samme ønsket om å opprettholde tradisjonene med sveitsisk urmakeri av høy kvalitet.

Under ny ledelse gjorde Patek Philippe noen viktige endringer. Først av alt, ville selskapet begynne med egenproduserte urverk. Denne perioden ble en stor suksess i Patek Philippe historiebøker, som blant annet inneholdt etableringen av modellen Calatrava i 1932.

Selskapet har vært hos Stern-familien helt siden den første avtalen på 1930-tallet. I 1968 ble Henri Stern president for virksomheten. Under hans ledelse ble ikoniske modeller som Golden Elipse og Nautilus skapt. Hans sønn, Philippe Stern, tok over som president for Patek Philippe i 1993. Dagens president, Thierry Stern, tok over i 2009.

I dag er Patek Philippe den siste uavhengige, familieeide klokkeprodusenten i Genève. Produksjonen drar nytte av full kreativ frihet, som lar de designe, utvikle og lage klokker som kjennere anser for å være verdens fineste – som lovet av grunnleggerne Antoine Norbert de Patek og Adrien Philippe. I tillegg til eksepsjonelle ferdigheter, har Patek Philippe også en tradisjon for innovasjon som i mellomtiden har blitt kronet med over hundre patenter. De har sin egen forsknings- og utviklingsavdeling og lager og konstruerer alle urverk og eksterne komponenter i sine egne verksteder. De enkelte delene av urverkene og kassene produseres, ferdigstilles og monteres internt, fra enkle modeller til kompliserte ur med fantastiske komplikasjoner. Denne kompetansen følger hver klokke gjennom hele levetiden – fra de første skissene til den endelige monteringen.

Historiske begivenheter:

1839: Patek, Czapek & Cie blir grunnlagt av Antoine Norbert de Patek og Francois Czapek.
1845: Jean Adrien Philippe tar patent på sitt nøkkelløse opptrekksystem.
1851: Selskapet Patek, Philippe & Cie blir til.
1868: Patek Philippe produserer det første sveitsiske armbåndsuret.
1923: Patek Philippe selger den første split-seconds kronografen.
1925: Selskapet produserer sitt første armbåndsur med perpetual calendar.
1932: Brødrene Jean og Charles Henri Stern ivesterer i Patek, Philippe & Cie.
1932: Calatrava blir lansert.
1958: Henri Stern blir president i Patek Philippe.
1976: Patek Philippe Nautilus lanseres.
1993: Philippe Stern blir president.
1996: Patek Philippe flytter inn i et nytt produksjonsanlegg i Plan-les-Ouates, Genève.
1997: Patek Philippe Aquanaut lanseres.
1999: Patek Philippe Twenty~4 lanseres.
2001: Patek Philippe museet åpner i Genève.
2006: Åpningen av det renoverte rue du Rhône salons i Genève.
2009: Thierry Stern blir president i Patek Philippe.

Fra den 14. til 17. september forvandler vi Rococosalen på Grand Hotel til en unik utstilling fra Patek Philippe. Store deler av kolleksjonen til merket vil være utstilt, og du vil få mulighet til å se, prøve og la deg fascinere av det ypperste sveitsisk urindustri har å by på.

Les mer om arrangementet her.