Genève, 1. november 2022. Filmskaper og oppdagelsesreisende James Cameron avduket noe overraskende den nye Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge. Grunnen til at nettopp denne mannen fikk æren av å presentere klokken, er fordi den er inspirert av den eksperimentelle Deepsea Challenge klokken som fulgte ham på hans historiske 10 908 meter nedstigning i Mariana Trench 26. mars 2012.

Med dette representerer Deepsea Challenge en ny milepæl i verden av Rolex-dykkerklokker. Garantert vanntett til en dybde på 11 000 meter, produsert i RLX-titan og utstyrt med en heliumventil og Ringlock-systemet, er den i stand til å følge dykkere i alle miljøer – under fridykk, nedsenkbare dykk eller i hyperbariske kammer. En klokke designet for å gjøre press til en alliert i enhver situasjon, og en invitasjon til å utforske havets dyp ytterligere. Deepsea Challenge er den ultimate klokken for dypet, designet for å tåle ekstremt press. År med forskning var nødvendig for å overvinne urmaker- og produksjonsutfordringene som utviklingen av klokken ga.

Mens den eksperimentelle klokken fra 2012 var festet til utsiden til James Camerons nedsenkbare fartøy, er Deepsea Challenge designet for å bæres på håndleddet. Fra produksjonen av kassen og helt til lenken, har hvert element i denne 50 mm store klokken blitt laget med daglig bruk i tankene. En fremstilling som er muliggjort ved å bruke en grad 5 titanlegering valgt av Rolex: «RLX titanium». Takket være dette robuste og spesielt lette metallet er den nye klokken 30 % lettere enn den eksperimentelle modellen fra 2012. For å skape et ur med harmoniske og ergonomiske proporsjoner ble det gjort endringer på noen av komponentene – krystallglasset ble for eksempel slanket. Lenkeforlengelsen – Rolex «Glidelock» og «Fliplock»-forlengelsen – gjør at klokken kan bæres over en opptil 7 mm tykk dykkerdress.

Deepsea Challenge inkorporerer hele spekteret av Rolex sin ekspertise innen dykkerklokker. Den inkluderer alle de store innovasjonene utviklet av merket over mange år: «Ringlock-systemet», en patentert ring i kassen som gjør at klokken tåler ekstremt trykk; heliumventilen, som lar overskuddsgass slippe ut av klokken under en dykkers dekompresjonsfase i et hyperbarisk kammer – noe som reduserer trykket inne i kassen som ellers kan skade klokken, «Triplock-kronen», med tre forseglede soner, og «Chromalight display», hvor langvarig luminescens gir eksepsjonell lesbarhet. For å teste vanntettheten til hver Deepsea Challenge, utviklet Rolex, i samarbeid med Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), en ultrahøytrykkstank som er i stand til å gjengi et testtrykk tilsvarende det trykket som finnes i havet på 13 750 meter. Det vil altså si at klokken i realiteten kan senkes 25% lenger ned enn havets dypeste punkt.

I hjertet av Oyster-kassen sitter kaliber 3230, et urverk som er helt utviklet og produsert av Rolex. En fremvisning av teknologi, hvor det selvtrekkende urverket inneholder flere patenterte komponenter: «Chronergy escapement» og «Parachrom hairspring», ufølsom for magnetiske felter, samt «Paraflex shock absorbers». Kaliber 3230 har en gangreserve på omtrent 70 timer. Som alle Rolex-klokker har Deepsea Challenge Superlative Chronometer-sertifiseringen og kan skryte av kronometrisk presisjon i på –2 /+2 sekunder per dag.

Deepsea Challenge er gravert med ordene «Mariana Trench» samt datoene «23-01-1960» og «26-03-2012» på baksiden, som en hyllest til to historiske dykk i Mariana Trench: oseanograf Jacques Piccard og US Navy Lieutenant Don Walsh ombord på Trieste, i 1960, og James Camerons solo-nedstigning i DEEPSEA CHALLENGER, i 2012. Begge ekspedisjonene hadde eksperimentelle Rolex-klokker med seg.

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!