Sommeren er full av opplevelser. Mye vann og aktivitet gjør at klokken du bruker ofte blir utsatt for uvanlige prøvelser i løpet av en sommer. Her er noen tips fra oss for å unngå de vanligste skadene.

Det er ingen omfattende jobb å ta vare på klokken din i sommer, men her er noen grunnregler alle bør følge.

Topp 3 tips:

1. Det som er viktigst å huske på er vanntettheten til uret. Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:
Vanntett 30 meter/3 atm: ur som tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
Vanntett 100 meter: tåler dusj og bading.
Vanntett 150–300 meter: dykkerur.
Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til. For vanntette ur anbefaler Urmaker Bjerke å bytte alle pakninger hver 24. måned.
Det kan være lurt å ta en vedlikeholdsservice av uret i sommer som innebærer trykktesting av vanntetthet, bytte av pakninger samt vask av urkasse og lenke.

2. Skinnremmer er ikke særlig glad i fuktighet og vann, solkrem og svette vil gjøre remmen raskere utslitt og sur.

Metallenker, gummi- og nylonremmer har generelt god motstandsdyktighet mot fukt, men husk alltid på å skylle klokken i springvann etter et bad. Både klorvann og saltvann er tøffe påkjenninger på klokken uansett.

3. Husk at vanntette ur som ikke har hatt vedlikehold/pakningsskifte i løpet av de siste to årene ikke bør ansees som vanntette. Derfor skal du alltid levere klokken på service med jevne mellomrom.

Trykktesting av en Rolex klokke.   Foto: Einar Aslaksen/ Pudder Agency

Hos Urmaker Bjerke får vi ofte inn klokker med fuktskader etter sommerferien. Dette kan unngås dersom du følger tipsene som er listet opp ovenfor. En annen vanlig skade er støtsskader på ur som har gått i flisgulvet.

For å unngå skader er det viktig at du leser deg opp på anbefalingene til merket klokken din har. Hvert enkelt merke har egne anbefalinger når det kommer til vedlikehold.

Er først uhellet ute og du får fukt eller vann i klokken, må den åpnes av fagfolk umiddelbart for å unngå alvorlige skalder.