På noen år har Tudor trådt ut av skyggen til morsselskapet Rolex, og inn i hjertene til verdens klokkeinteresserte. Tudor tar innersvingen på konkurrentene med design som inspirerer for fortiden, men med moderne teknologi.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen

Foto: Produsenten

Da Hans Wilsdorf etablerte selskapet Montres Tudor S.A. i 1946, var tanken å levere “…klokker med en mer beskjeden pris enn Rolex, men av samme høye standard som merket er berømt for”. Parallellen til Rolex var ikke tilfeldig – 41 år tidligere grunnla den tysk-fødte briten “Wilsdorf and Davies”, som med årene endret navn til Rolex.

I 1954 lanserte Tudor den profesjonelle dykkerklokken Oyster Prince Submariner, som markerte starten på en definerende periode i merkets historie. Tudors robuste Submariner-modeller fanget etter hvert oppmerksomheten til flere militære styrker, inkludert franske “Marine Nationale”. De militære båndene førte til at Tudor i 1969 introduserte en ny generasjon Submariner-modeller, med nye og større visere for bedre lesbarhet i mørket. Viserne fikk kallenavnet “snowflake” grunnet den særegne kantete formen, og er i dag å regne som en av merkets signaturer.

Tudor Black Bay har et tydelig slektskap til de tidligste Submariner-modellene, inkludert de karakteristiske snowflake-viserne. Vintage-følelsen kombineres med en kasse på 41 mm og Tudors egenproduserte kaliber MT5602. Den vellykkede miksen mellom gammelt og nytt er også tilgjengelig som kronograf, i form av Black Bay Chrono. Dykkerbezelen er byttet ut med en tachymeterskala, men designspråket er det samme. På innsiden av kassen tikker Tudors kaliber MT5813, som er basert på det velrenommerte kaliber B01 fra Breitling. I et uventet trekk inngikk de to produsentene en samarbeidsavtale om produksjon av verk i 2017.

Alternativer for feminine håndledd er heller ingen mangelvare hos Tudor. Black Bay 32 er den hittil mest elegante modellen i kolleksjonen hvor diameteren er redusert til 32 mm. Ønskes et enda mer utpreget feminint og luksuriøst uttrykk, er det kort vei til Tudor 1926. Kolleksjonen er en hyllest til Tudors tidligste klokker, hvor tidløs eleganse er en rød tråd. Med 28 mm diameter og et ytre i stål og rødt gull, skal det godt gjøres å finne noe lekrere i samme prisklasse.