Urmaker Bjerke 100 år

1923 – 2023

Bjerke-butikkene ledes under verdiene «kundeorientering» – «profesjonalitet» – «innovasjon», og som denne korte gjennomgang av historien har vist: dette har Bjerke-familiens virksomheter alltid har stått for. Utstrakt service, sterk vekt på fagkunnskap og stadig nye ideer har preget firmaet gjennom nærmere 100 år.

13. juni 1923 åpnet Paul Bjerke sin lille urmakerbutikk i Brugata på Oslos østkant der han i hovedsak solgte lommeur og veggur. I tråd med det nyskapende og innovative våget han også å ta inn noen armbåndsur. Med sin erfaring fra Tyskland og England skjønte Paul Bjerke at kunnskap om ny teknikk og nye trender var viktig hvis man skulle gjøre suksess. I dag – etter 100 år – driver hans etterkommere tre velkjente forretninger sentralt i Oslo og Bergen.

I 1930 flyttet butikken rundt hjørnet til en gammel garvergård i Storgaten 34b. I 1933 kunne firmaet åpne en filial, i lokalene til en tidligere fruktbutikk på Eidsvolls plass. Dermed var Bjerke på plass i byens paradegate Karl Johan, der firmaet har vært synlig i 80 år – hvis vi trekker fra krigsårene.

Urmakerskolen med Paul Bjerke
Paul Bjerke

Etter krigen tok veksten seg kraftig opp igjen. Pauls tvilling sønner Erling og Ragnar skaffet seg solid utdannelse både i urmakeri og handel. Det var aldri tvil om at de skulle inn i familievirksomheten, og butikken på Karl Johan ble til «Brødrene Bjerke». På nyåret 1948 døde plutselig Paul Bjerke, bare 56 år gammel – og hans 25 år unge sønner måtte overta ansvaret for driften, Erling i Karl Johans gate, Ragnar i Storgata.

Urmaker Bjerke sin butikk i Karl Johans gate 31 i dag

Butikken på Karl Johans gate flyttet til Grand-gården, og satset mer på de litt dyrere merkene, som den gangen særlig var Omega. Et helt avgjørende veivalg ble tatt på 1970-tallet, da Bjerke ble Rolex-forhandler. Familien var lenge i tvil, for Rolex stilte strenge krav til sine forhandlere, men til slutt bestemte de seg for å satse på Rolex, som endte med å bli en stor suksess for Urmaker Bjerke.

I løpet av 1970- og 80-tallet kom Erlings tre sønner, inn i firmaet. De unge brødrene fulgte i bestefarens fotspor med oppsøkende virksomhet og etablerte Bjerke Engros. I 1988 fikk de tilbud om å kjøpe den enda mer tradisjonsrike Thune gullsmedbutikk på Egertorget. De slo til, og Thune vokste raskt til en landsomfattende kjede.

F.v. Joakim Bjerke, Halvor Bjerke og Aleksander Bjerke Opsahl

Urmaker Bjerke startet butikker i Prinsensgate, Drammen, Bergen, Bogstadveien og Ålesund. Firmaet ble eneforhandler for en rekke andre kvalitetsmerker som Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre, Breitling, Cartier og Bvlgari. Urmaker Bjerke, Bjerke Engros (i dag Bjerke Image) og Thune ble i en periode drevet som et konsern, men i 2001 besluttet brødrene å dele selskapet. I dag er det derfor urmakermester Halvor Bjerke som driver Urmaker Bjerke videre. Urmaker Bjerke har i dag tre butikker, to sentralt i Oslo og en i Bergen, samt en egen nettbutikk.

I dag er det ingen tvil om at Bjerke forbindes med kvalitet, eksklusive ur fra verdens ledende merker, høy service, lang erfaring og faglig kunnskap. Bjerke tar stor stolthet i å ha sitt eget verksted med dyktige urmakere. Derfor har verkstedet de siste 30 årene hatt fagfolk fra hele verden som jevnlig drar til de sveitsiske fabrikkene for videreutdanning.

Les hele vår historie her

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!