Det er ingen hemmelighet at det finnes falske klokker ute på markedet, og at det bare er hos autoriserte forhandlere at du virkelig har grunn til å være helt trygg. Urmaker Audun Furu-Bolstad hos Urmaker Bjerke bekrefter at selv han ville vært svært forsiktig hvis han vurderte å kjøpe en brukt klokke.

Tekst: John Rørdam
Foto: Torjus Berglid

FALSKE KLOKKER som kjøpes for noen hundrelapper er jo åpenbart kopier, mens andre klokker er så vellaget at de ved første øyekast kan se ut som ekte. De er enkle å avsløre for et trent øye. Furu-Bolstad mener at de mest avanserte forfalskningene i markedet er originale klokker som er manipulert.
– Ja, da snakker vi om klokker med uoriginale deler, hvor for eksempel urkassen er ekte, mens urverket eller deler ikke er det. Klokker som framstår som ekte, men som ikke er det. De klokkene du kjøper på stranda til 200 kroner er åpenbart falske. De «gode» forfalskningene er annerledes, spesielt klokker som er en blanding av ekte og uoriginale deler. Det er ikke alltid like lett å oppdage, og det er noe vi ser oftest på eldre ur. Det kan være helt originale klokker hvor det er endret små detaljer som gir et utslag på verdien. Ta for eksempel en eldre Rolex Submariner, der kan en liten rød tekst plutselig gjøre klokken mye mer verdt. Det gjør det sikkert fristende for noen å prøve seg på en forfalskning. Da byttes gjerne tallskiven ut mot en kopi, og selv om det er en stor kostnad å lage en slik forfalskning er det snakk om så store summer at det kan «lønne» seg å være uærlig.

Slike forfalskninger er kanskje vanskelig for den gjennomsnittlige kunden å oppdage?
– Ja, det stemmer. Hvis du ikke er ekstremt opptatt av det og har mye kunnskap vil en slik forfalskning være vanskelig å oppdage. Noen ganger er det utfordrende selv for oss som er proffe.

Er det noen merker som vi bør være ekstra skeptiske til hvis vi skulle vurdere en brukt klokke?
– Alle klokkemerker av en viss verdi er utsatt for problemer med forfalskninger, men det er klart at de største og mest kjente er mer interessante å forfalske.

Hva er de vanligste faresignalene vi må være opptatt av?
– Hvis du er i markedet for å kjøpe brukt klokke må du vite hva du driver med, hvis ikke så må du oppsøke ekspertise. Den viktigste tommelfinger regelen er som mange andre steder: Det er sjelden du gjør et godt kjøp til en overraskende billig penge. Er prisen for lav så er det som regel et tegn på at alt ikke er helt på stell. De som er opptatt av klokker og er seriøse i bruktmarkedet er godt oppdatert på hva de forskjellige klokkene er verdt. Det som er for godt til å være sant er ofte nettopp det. Så hvis du ikke er utrolig heldig og dumper borti et eller annet på en låveauksjon som ingen har fått med seg, så er det svært sjelden slike klokker selges til lavere pris enn forventet.

AUDUN MENER at hvis du skal selge en klokke brukt så er det vel verdt å ta vare på all dokumentasjon. Det kan gi en langt høyere pris, og det gjelder det samme hvis du skal kjøpe en brukt klokke.
– Garantikort, sertifikater og original emballasje gir en viss sikkerhet. Det vil også øke verdien hvis du skal selge. Hvis du skal kjøpe er orden i papirene bra, uten at du kan føle deg helt trygg, det finnes forfalskninger av alt dette også. Det er et ganske usikkert marked. Det er også noen ganger at du kan bli lurt selv om du kjøper en original klokke brukt. Det kan være skader som kun er fikset på overflaten, utslitte urverk eller at kassen ikke er tett lenger. Da kan du ha kjøpt noe som enten er umulig eller veldig kostbart å reparere.

Er det beste rådet egentlig bare å kjøpe nye klokker hos autorisert forhandler?
– Hehe, ja det kan du si, men vi vet jo at mange har både lidenskap og interesse av klokker på en sånn måte at det ville være unaturlig. Klokkemarkedet ville nok fått en stor brems hvis det ikke var mulig å selge en klokke for kanskje å skaffe deg en ny du har enda mer lyst på. Det blir litt det samme som å selge bilen din, ikke fordi den ikke går lenger, men fordi du har lyst på en ny eller kanskje bare en som passer bedre til ditt bruk. Derfor vil annenhåndsmarkedet alltid være der, og med dokumentert  historikk vil verdien ofte øke betraktelig. Det er vel verdt å ta vare på. Siden klokker med skikkelig kvalitet har lang levetid er det en investering som du skal ta vare på. Verdifulle klokker går ofte i arv, og etter et par generasjoner er det ikke alltid papirene eksisterer. Løsningen da er å gå til en autorisert urmaker og få den vurdert.

Enkelte forfalskninger er så avanserte at de er vanskelige å avsløre selv for autoriserte urmakere som Furu-Bolstad hos Urmaker Bjerke.

Er det en mulighet å gå til Urmaker Bjerke for å få en vurdering?
– Jada, vi svarer så godt vi kan. Er klokken kjøpt hos oss så har vi sannsynligvis en historikk på den, og da kan vi hjelpe. Hvis det derimot er en eldre klokke som kanskje har en forfalsket tallskive kan det være vanskelig oppdage, selv for oss. Da må vi sende den til fabrikken for å få den undersøkt der, men i slike tilfeller er det oftest snakk om et ekte ur med en liten lakkdetalj eller andre «justeringer». De større forfalskningene med uoriginale urverk eller deler ser vi ganske raskt at ikke stemmer. Det lages kopier som ser originale ut, men aldri med den samme kvaliteten. Kasser og lenker kan ofte se bra ut, men når vi åpner klokken ser vi at det er ting som ikke stemmer.

Hvor tenker du at grensen for en forfalskning går? Er det nok med noen uoriginale deler eller en lenke?
– Nei, uret i seg selv kan jo være ekte. En gammel klokke som er original, men hvor noen kanskje har satt på en annen lenke gjør ikke klokken til en forfalskning. Det kan være helt greie forklaringer på hvorfor det ikke er valgt en original lenke. Er det nytt ur som har en falsk lenke ville jeg umiddelbart bli mistenksom, en original lenke til en Rolex kan jo være ganske kostbar. Det blir litt annerledes med klokker som har hatt et langt liv. Da kan det dukke opp en liten skrue eller små detaljer i urverket som ikke er fra fabrikanten. Det er det heldigvis mulig å rette opp med nye originale deler.

AUDUN FURU-BOLSTAD er selv usikker på om han ville kjøpt en brukt klokke selv om han har stor kompetanse på området.
– Jeg ville vært uhyre forsiktig i bruktmarkedet, det er mye rart der ute. Jeg ville kanskje ikke kjøpt av noen som jeg ikke opplevde var til å stole på, og jeg tror jeg helt sikkert hadde droppet det uten garantikort og sertifikater som samsvarer med serienummeret som er inngravert på klokken. Det er nok på internett det er størst sjanse for å bli lurt. Det er ikke smart å stole på at bildene på nettet gir deg pålitelig informasjon, og hvis du kjøper noe falskt fra i utlandet kan du nok regne med at det vil være umulig å få tak i selgeren i etterkant.

Tydelige forskjeller – i den falske klokken til venstre er det et
mekanisk urverk, men i den ekte er kvalitet og finish i en helt annen klasse.

Audun ler godt da vi har med en relativt dårlig kopi av en Rolex, riktig nok med et automatisk urverk, men ikke akkurat av god kvalitet.
– Flytende sekundviser var vel det vi i gamle dager så etter på forfalskninger, men nå er det jo slik at Rolex for en del år siden selv produserte klokker med quartz- urverk. Det er sikkert noen som har en slik som er litt lei av at noen mistenker dem for å ha en falsk Rolex fordi sekundviseren hopper. Jeg skjønner at det kan være litt frustrerende.