Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Patek Philippe Ellipse - Kunsten å være synlig, på en dempet måte

Forside_Ellipse

Oppdatert

28. mai 2024

Christian Tran holder helst en lav profil, men er ikke vond å be da vi spør om han vil komme og snakke om sin vintage Patek Philippe Ellipse med oss. Godt design, tidløs kvalitet og stil er nærmest som hjertesaker for Christian. Derfor vel verdt å diskutere over en kaffe en solfylt ettermiddag, i en travel hverdag.

CT_1_1x1

Minimalisme og «stand alone»

Christian er en gjennomført mann. Fra snittet i klærne, til de matchende skoene og solbrillene. Samtidig ser det ikke anstrengt eller påtvunget ut. Den distinkte stilen og tydelige estetiske sansen kulminerer i hans Ellipse 3435 fra 2006.

«Ellipse er liten, men den er ikke diskret» sier Christian entusiastisk. «Den skriker ikke, men den synes.» Her har klokke og mann virkelig funnet hverandre, tenker jeg. Før han fortsetter; «for meg er dette kunst, mer enn en klokke».

Hvorvidt Patek Philippes designere så for seg at Ellipse skulle brukes til noe annet enn stiv krage og høyst formelle anledninger, vites ikke. For selv om Christian omtaler klokken nærmest som et «stand alone»-objekt i et kunstgalleri, er han ikke redd for å kombinere den med en avslappet stil. Selv bruker Christian helst sin til hverdags, som til mørke jeans og hvit skjorte, eller blazer med t-skjorte som i dag. «Avslappet» er på ingen måte å la tilfeldighetene rå. Klærne må ha et godt snitt og sitte bra, for ikke å nevne skikkelige sko. «Jeg har sko jeg har hatt i tjue år», meddeler han. Nesten like gamle som klokken han bærer på armen altså.

Det perfekte snitt

Mens vi er inne på snitt. I dag tar vi det kanskje for gitt, men i sin tid var det en dristig avgjørelse å designe en dressklokke som ikke var rund. Den elliptiske formen kunne fort endt opp med å bli en gimmick og mistet sin aktualitet med tiden. Patek Philippe visste imidlertid godt hva de gjorde ved å gå tilbake til antikkens lover om proporsjonsinndeling, kjent som det gylne snitt. Det skaper en perfekt harmoni som virker svært tiltalende på det menneskelige øye. Et oppmerksomt blikk vil også kunne se denne inndelingen i naturen. Det er nettopp naturen Christian nevner, da jeg spør hva som inspirerer hans designinteresse. «Det handler bare om å bruke øynene». Å analysere hva som er behagelig og hvorfor.  

DSCF3703

Så hvor kommer denne interessen fra? I 1979 kom Christian med sine foreldre til Norge som båtflyktninger fra fattige kår i Vietnam og måtte bygge seg opp fra scratch. Deres nye nabo var kunstsamler og hver gang Christian var på besøk, lot han seg fascinere av formene og fasongene og de ulike estetiske utrykkene. Kanskje en av gavene ved å komme utenfra til ukjente omgivelser, er å bli mer oppmerksom og bruke blikket. Selv om han ikke gikk kunstveien selv, har interessen blitt en lidenskap.

Livsstilsklokken Ellipse

Ellipse er Patek Philippes nest eldste nålevende modell. Lansert på slutten av 60-tallet, i en tid hvor klokken først og fremst skulle være et instrument, takket være «nymotens batterier», gikk Patek Philippe stikk motsatt vei. I stedet vektla de designutførelse og tradisjonshåndverk. Slagordet ble dermed, «dersom du kun vil ha en klokke som viser tiden, ikke velg en Patek Philippe».

Ellipse-serien bestod ikke bare av klokken, men ble akkompagnert av en serie designobjekter som lightere, mansjettknapper, ringer og til og med en bordklokke. Ellipse var mer enn et vakkert utformet armbåndsur, det definerte en hel livsstil.

CT_3_1x1

I Norge er Ellipse fortsatt en klokke som går litt under radaren hos mange. Christian forteller han stadig høster komplimenter for klokken, men at mange sier de «aldri kunne gått med en slik klokke». Er det fordi vi tror det krever mer å bære en Ellipse enn for eksempel en sportsklokke? For Christian handler ikke klokker om status, eller å vise hvor man er kommet i livet. «Det er ikke klokken som skal få deg til å føle deg som King Kong», sier Christian med et smil. «Det er du som skal få frem det beste i klokken».

En gjennomført, helhetlig stil, behøver imidlertid ikke være kostbar. Christians beste tips er å unngå å kjøpe på impuls og heller bruke litt penger for å få klærne tilpasset slik at de sitter godt. Tenk alltid kvalitet over kvantitet. Christian forteller han «følger med», men ikke lar seg styre spesielt av trender. Til syvende og sist er det du som skal bære klærne og ikke omvendt.

Vintage, gjenbruk og kvalitet

Så hvilke andre klokker har han i samlingen? Vel, den første klokken var en Rolex Sea-Dweller. Det var et stort øyeblikk å gå inn på Bjerke den gangen i 2006 og kjøpe den klokken som han hadde spart til lenge. Han har noen andre sports-ur også, blant annet en vintage Cartier Santos. Det er definitivt Ellipsen han bruker mest. «Det er gøy å ha noe ikke alle andre har».

Han trives bedre med den mindre størrelsen, fremfor den nyeste lanseringen som er større. At noen andre har eid klokken tidligere, synes han er gøy å tenke på, som en slags merverdi. Christian er også tydelig opptatt av miljøaspektet ved å kjøpe vintage og kvalitet. Sønnen har arvet sin fars sans for design og kvalitet og lært seg kunsten om at «less is more» som han sier det. Ved mer enn én anledning har han fått låne Ellipsen. Patek Philippes mest kjente slagord om at «den aldri eies, kun lånes til neste generasjon», resiteres nærmest ærbødig, som av så mange andre Patek Philippe-samlere.

En tilfreds samler

Er det da noe mer som står på «handlelisten», eller er samlingen komplett? Christian drar litt på det. Ja, jo, det er da noe. «En gult-gull Nautilus», før han skyter inn «men en 3800-modell, altså den lille». Det kan virke som et stilbrudd med det ellers nedtonede uttrykket. For en med et såpass lidenskapelig forhold til design, er Gerald Gentas’ kanskje mest kjente modell vanskelig å takke nei til, skulle forholdene ligge til rette. Om han skaffer den til veie, blir det i så fall et nytt intervju for tips om hvordan style en slik kjendis, (attpåtil i helgull), på en avslappet måte.

CT_4_1x1

Det virker dog ikke som det er noen hast med den Nautilusen og Christian virker svært tilfreds med status quo. Caféen stenger og vi må runde av vår klokkeprat på det fortsatt varme fortauet. «Dersom jeg skulle solgt hele samlingen, er Ellipsen den jeg hadde beholdt», sier Christian fornøyd.

Kanskje den viktigste ingrediensen til hans egenartede, behagelige stil, er å sette pris på det man allerede har.