Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Tidsarkeologen - Opptatt av lommeur

_DSC2410_komp3

Oppdatert

29. januar 2024

– Jeg kan simpelthen ikke forstå det, sier Thomas Bjørnstad og sukker tungt. Han mener vi blir litt historieløse og har glemt hvor mye utviklingen av lommeurene har betydd for klokkene vi lar oss friste av i dag.

_DSC2382

FØR DET VAR VANLIG Å MÅLE tiden på andre måter enn gjennom praktiske beskrivelser, ble tiden oppgitt som lignelser og ikke i minutter. Tenk deg en verden hvor svaret på hvor lang tid noe kunne ta var: Omtrent like lenge som det tar å gå ned til bygda. Eller tenk deg en verden hvor tiden ikke var synkronisert, og kunne variere fra by til by. Da jernbanen kom var det lite praktisk, og tiden måtte synkroniseres. I 1884 ble Greenwich Mean Time innført som referansetid over hele verden. 
– Men historien begynte før det, sier Thomas Bjørnstad som er urmaker og lommeurekspert hos Urmaker Bjerke. 
– Historien begynner med lommeuret, og hvis jeg skal forklare kompleksiteten i denne utviklingen så må vi skrive en bok. I flere bind.

Det er mange som er interesserte og vet usannsynlig mye om klokker, men er vi litt kunnskapsløse når det kommer til lommeur?
– Hva vet folk om klokker? Det er sannsynligvis ikke så mye når vi snakker om lommeur. De første lommeurene var spindelur, de kom på 1600-tallet. Slike klokker ser du som regel bare på museum i dag. Det er mest forbeholdt entusiaster som meg, men den representerer en tidsepoke. Den er et viktig steg i utviklingen. Jeg er en fagmann som lar meg fascinere, av tannhjul som ikke finnes lenger, av deler som må dreies og justeres for å få slike klokker til å gå. Da må jeg lage dem selv. Det er ikke noe stort marked for denne delen av faget, og det er snart ingen som kan gjøre dette. Det er trist at denne kunnskapen og håndverket langsomt dør ut. Jeg kan sitte i timevis å polere for å få riktig finish. Det er klart det er kostbart, men for meg er det ikke bare arbeid – det er lidenskap. Dette har ikke bare med materielle ting å gjøre, og markedet har bølger som gjør at verdiene vil øke igjen.  

Hvordan kan noen som har et lommeur finne ut hvor gammelt det er og om det har en verdi?
– Når du ikke har uttrekkskrone, men en knapp på siden, altså en sidestiller, er det lett å slå fast at klokken med høy sannsynlighet er fra før 1900. Det kreves som regel fagfolk som kan sin historie for å slå fast hva det er snakk om, så jeg anbefaler en tur til urmaker. Jeg tar gjerne en prat med folk som har et lommeur de vil ta vare på.  

Thomas blir engasjert og lar seg rive med. – Bare se på dette, her snakker vi skikkelig håndverk, utbryter Thomas og åpner en liten veske hvor noen av de mange lommeurene fra hans samling ligger sirlig plassert.  – Alle er fra en helt annen tidsepoke, det er ufattelig hva de greide å lage før 1900. De kunne noe i gamle dager også, uten data. Her satt håndverkere og lagde disse urverkene før elektrisitet ble oppfunnet. De satt i lyset fra parafinlamper og lagde disse kunstverkene for hånd. Det er nesten ufattelig
BARE DET AT DET FINNES LOMMEUR som er flere hundre år gamle, og som fortsatt fungerer er i seg selv et lite under. I et samfunn som ofte er preget av bruk og kast burde vi kanskje være flinkere til å se verdien ut over det materielle?  – Det er affeksjonsverdien som ofte er det viktigste, klokker som har vært i en familie i generasjoner blir jo noe helt spesielt, og noe å ta vare på. Det er slik vi må tenke, dette er historie vi må ta vare på. Klokkene har en verdi selv om markedet ikke vet å sette pris på dem. Se bare på dette fantastiske urverket fra IWC Schaffhausen, sier Thomas og holder opp et vakkert urverk som ser ut som det kommer rett fra fabrikken.
 
_DSC2438

– Her har noen gått til en gullsmed for å få vite hvor mye klokken var verdt, og fikk beskjed om at verdien på klokken var gullet i urkassen. Den ble smeltet om, men hvis du sjekker litt så er verdien på et slikt lommeur fra 35 000,- og oppover. Det er trist at folk blir lurt på den måten. Vi har redusert prisene på service og reparasjoner av lommeur for å ikke skyve kundene vekk, og ser på det som et bidrag for å bevare disse klokkene for de neste generasjonene. Slike klokker skal leve videre, og når jeg ser på denne blir jeg rett og slett lei meg. Det er uhørt å gjøre sånne ting. Ødelegge slike klokker for litt kortsiktig gevinst.  

Det er jo interessant at folk går med lommeur i dag, men det er i form av smarttelefoner. En undersøkelse i USA viste at over halvparten av befolkningen sjekket mobilen mer enn 150 ganger hver dag. Vi sjekker tiden på pc’en, mobilen og armbåndsuret utallige ganger, nesten som en refleks.
– Ja, og det er jo merkelig. Kanskje det er mulig å få folk til å gå med lommeur, tenk deg å gå rundt med et historisk analogt verktøy, et lite kunstverk som du kan kikke på og bli forundret over hver gang. Kanskje det er mulig å få lommeur til å bli mote, Thomas humrer over tanken.   

APROPOS HISTORIE, alle som har en jeans har en også en levning fra fortiden. Den lille lommen på høyre side er jo faktisk en klokkelomme, så de fleste av oss går rundt og er egentlig klare for å ta i bruk lommeur. Er det mulig å få alle lommeur du får inn på verkstedet til å fungere igjen?
– Ja, det er nok mulig å få de aller fleste klokker til å tikke og gå. Det er likevel eksempler på at det finnes klokker fra enkelte tidsepoker som er utfordrende, som sylinderklokkene, som viste seg å ikke være spesielt holdbare og som krever mye vedlikehold. Det er unntakene, men veldig mange av klokkene vil kunne fungere helt utmerket. De er nesten som små tidskapsler. Den klokken oldefaren din hadde i lommen på vesten og løftet forsiktig ut for å sjekke tiden, det er noe høytidelig over det. Min interesse dreier seg nok mest om det tekniske, og jeg er en av få som fortsatt kan lage deler og restaurere en 250 år gammel klokke. Det er de færreste som vil betale for en slik operasjon, og da forsvinner både kunnskapen og klokkene. Det bekymrer meg. Det som likevel er givende er at jeg kan det, og det er morsomt å kunne overraske kunden med å si at dette kan vi fikse. Jeg gleder meg stort hver gang jeg får mulighet til å jobbe med slike klokker, få dem til å skinne igjen. For meg er detaljene viktig, og jeg polerer alle skruehoder før jeg leverer fra meg en klokke, det er yrkesstolthet. Det handler om å ta vare på tiden, ta vare på historien og fantastisk håndverk.

22_DSC2431
_DSC2464
Hva tenker du skal til for å redde flere klokker fra å støve ned i skuffer eller i verste fall bli smeltet om? – Jeg mener det er en moralsk forpliktelse å være ærlig mot kundene, og si at, selv om markedsverdien for historiske lommeur akkurat nå ikke er så høy, har de likevel en stor verdi. Hvis ikke vi gjør en jobb for å opplyse om dette vil disse klokkene rett og slett forsvinne. Det er det jeg mener, vi må ta vare på disse klokkene, og jeg ser på det nesten som en plikt. Vi henger etter i Norge, hvis vi ser på internasjonale auksjoner så er det ting som tyder på at verdien på gamle lommeur er i ferd med å stige. Jeg får tårer i øynene når jeg hører om fantastiske lommeur som har blitt smeltet om fordi vi ikke har nok kunnskap om hva disse klokkene virkelig er. En oppfordring til alle som har et lommeur er å ta seg bryet med å finne ut hva det egentlig er, og ta litt mer bevisste valg, avslutter Thomas.
SoMe_Bjerkemagasin23