Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Fabrikktur hos Hublot

DSCF2066-forside-2

Oppdatert

26. januar 2024

Nylig hadde Urmaker Bjerke, Klokkepodden, og en rekke heldige utvalgte gjester den ære av å tilbringe noen uforglemmelige dager i Sveits. Vi besøkte selve hjertet av urmakerkunsten til urprodusenten Hublot, nemlig deres egen fabrikk. Sammen fikk vi oppleve en spennende verden av luksuriøse klokker og sveitsisk håndverk.

FØRSTE DAG startet med en behagelig reise fra Oslo til Sveits. Idet vi satte foten på sveitsisk jord, ble vi møtt av strålende solskinn og en sjelden temperatur på 34 grader. Det var en herlig kontrast til vårt kalde nordlige septemberklima. Etter innsjekking på hotellet, begynte vår kulturelle oppdagelsesreise i den vakre byen Genève.

DSCF1673_3

En kunnskapsrik guide tok oss med på en omvisning i byen, hvor vi utforsket sjarmerende smug, sveitsisk historie og smakte på deilige sveitsiske sjokolader. Høydepunktet under byomvisningen var fokuset på de forskjellige sjokoladebutikkene, og ikke minst sjokoladen. Likevel trakk turguiden på smilebåndet da det ellers «kamerablyge» følget (minus undertegnede) knipset bilder for harde livet da vi gikk forbi Swatch-butikken, som hadde utstilt de nye klokkene fra Blancpain X Swatch-samarbeidet. Det hører med til historien at turen fant sted dagen etter at disse hadde blitt avslørt, og dessverre dro vi hjem dagen før selve lanseringen. Etter å ha smakt på et titalls fantastiske sjokolader, bar turen tilbake til hotellet for en hvil.

DSCF1802
Dagen ble avsluttet med en erke-sveitsisk fondue-middag, hvor vi kunne nyte de lokale smakene og knytte bånd med våre medreisende. Her ble det knyttet bånd over både begeistring for fondue, men det kan vel sies at det også ble knyttet bånd over de som var mindre begeistret for den klassiske retten fra Sveits/Frankrike (de lærde strides over opphav).

DEN ANDRE dagen var selve høydepunktet av vår tur. Tidlig om morgenen dro vi ut mot Hublot-fabrikken, en helligdom for urmakerkunsten til det unge merket. Besøket ved fabrikken begynte med en tre-retters lunsj med egen vin fra Hublot, og en egen kokk som vi la merke til satt med pinsetten og danderte maten vår. Man skulle nesten tro han selv drev med urmakerkunst.

DSCF1832_1

Guiden førte oss deretter gjennom fabrikken, hvor vi fikk et innblikk i historien bak Hublot og de krevende trinnene som går inn i å lage deres mesterverk. Det var lov å ta bilder og vi kunne spørre om hva enn vi lurte på. Urmaker Bjerke har vært så heldig å få bli med på flere slike turer, men merket tidlig at Hublot virket noe mer avslappet enn flere av sine kollegaer i klokkebransjen når det gjaldt deling av informasjon og bilder. Hublot legger ikke skjul på at de er et ungt merke, og at de dermed velger å gjøre flere ting annerledes. Dette var også tydelig i kunsten som var eksponert på fabrikken. Rundt omkring på veggene fant man kunst bestående av Dali, Picasso, Warhol, men selvfølgelig med en liten tvist; hvert enkelt ikoniske bilde besto også av Hublot klokker. F.eks. Andy Warhol sitt kjente bilde av den tidligere amerikanske førstefruen Jackie Kennedy hadde nå fått nytt tilbehør: Hublot-øredobber.

DSCF2088

Vi fikk også se den imponerende smien, hvor dyktige urmakere og kjemikere arbeidet med råmaterialene for å forme dem til klokkekomponenter. Her fikk vi se og kjenne på flere materialer som bidrar til det som er Hublots store mantra; «The Art of Fusion». Vi fikk også holde en gullklump med en vekt på ca. 4 kg. Ingeniøren spøkte med at han hadde hundre prosent kontroll på vekten i tilfelle noen følte for å forgylle lommene sine. I tillegg til smien, fikk vi også utforske en rekke spennende klokkemodeller i ulike stadier av produksjonen. Fra konsept til ferdig produkt, kunne vi sette pris på den omfattende innsatsen som går inn i hver klokke. Vi fikk også besøke avdelingen for edelstenerhvor diamanter og annet blir besatt på klokker, bezeler og kasser. Dette er presisjonsarbeid som viser at mye fortsatt gjøres for hånd innenfor det historiske yrket.

DSCF2421-50

Det var fascinerende å se håndverkere i full sving, drevet av sin lidenskap for perfeksjon. Det er også alltid fascinerende å se hva de forskjellige urmakerne bærer på sine håndledd, da dette ofte varierer stort, uansett hvilket merke de jobber for. Hublot var ikke noe unntak her, og det var flere spennende modeller på håndleddene til urmakerne, blant annet en Speake-Marine. Det var også på denne avdelingen, hvor de satt sammen urverkene, at vi fikk se flere anerkjente, unike og historiske Hublot-modeller. Dette var de klokkene de var mest stolte av, rent urteknisk. En av urmakerne bar selv også en spesialmodell undertegnende selv aldri kan huske å sett i produksjon. Vi besøkte også de unge lovende fra Hublot sitt program for de som studerer fagbrev for å bli urmaker. Her får studentene sette sammen sin egen helt unike Hublot klokke som kun lages for urmakerstudentene.

DSCF1908_4
DSCF2421-5
Til slutt ble vi ført inn til fabrikkens eget showroom som besto av dagens kolleksjon og noen artige kuriositeter. Vi flokket oss raskt rundt Hublots «Rainbow»-versjon av Big Bang. Guiden lo av vår enkelhet som kunne sammenlignes med en skjæres begjær etter det som glitrer, men når man ser klokken, hvem kan egentlig dømme oss?

Denne reisen til Hublot-fabrikken var en opplevelse som vil bli husket for alltid. Vi lærte ikke bare om klokker, men også om dedikasjonen og kunsten som ligger bak hvert Hublot-ur. Urmaker Bjerke ønsker å takke vårt hyggelige reisefølge for en fin reise, og Hublot for deres gjestfrihet og innsikt i urmakerkunsten.

Det er ingen tvil om at Hublot har banet sin egen vei og utfører systematisk veiarbeid for å gi plass til nye planer. Samtidig beholder de sin lekenhet og har en tydelig særegen personlighet. De vet at deres modeller trolig ikke er den første klokken noen kjøper, men så lenge de er en av klokkene som virkelig skiller seg ut i en samling, er de fornøyde. Vi ser frem til flere slike eventyr i fremtiden, og til å dele vår lidenskap for luksuriøse klokker med enda flere av dere.

SoMe_Bjerkemagasin23