Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Ta vare på uret ditt

Bjerke-EA-Verksted-668-copy_2

Oppdatert

13. mars 2024

Et ur er en liten maskin som er i drift 24 timer i døgnet. For at det skal vare i mange år, er det viktig med riktig behandling og jevnlig vedlikehold.

Vi gir deg en guide for hvordan du skal ta vare på uret ditt gjennom rengjøring og vedlikehold av klokken for å sikre lang levetid.


FØLG INSTRUKSENE FRA PRODUSENTEN

Ved kjøp av nytt eksklusivt ur følger enten et servicehefte fra produsenten eller det finnes informasjon på produsentens hjemmesider. For at uret skal fungere optimalt og vare i mange år er det viktig å følger instruksene og rådene som gis for vedlikehold og bruk.

RENGJØRING AV DIN KLOKKE

Regelmessig tørking av klokken reduserer risikoen for skitt på innsiden og bidrar til mindre slitasje på kasse og lenke. Å tørke av klokken sin jevnlig bidrar til å fjerne støv, samt fuktighet som vann og svette.

Ved rengjøring av klokker som ikke tåler vann er det viktig å unngå å eksponere den for funktighet. Tørk dermed av klokken med en tørr, myk klut.

Tåler klokken din derimot vann er Zalo, varmt vann og en myk tannbørste er alt du trenger. Du bør vaske klokken din minimum 5-6 ganger i året, noe som vil føre til mindre slitasje på lenken. Blandingen av solkrem, eller hvilken som helst fuktighetskrem, og støv blir som et slipemiddel og kan gjøre en god del skade.

VANNTETTHET

Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:

  • Vanntett 30 meter: tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
  • Vanntett 100 meter: tåler dusj og bading.
  • Vanntett 200 meter og mer: dykkerur.

Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til.

Pakninger er plast eller gummimateriale som for eksempel tetter åpninger ved urkassen, glasset og kronen. Deres oppgave er å gjøre klokken tett, og på den måten holde vann utenfor urverket. Dykkerur kan ha flere sett med pakninger, for å sikre vanntettheten. Fabrikkene sier at pakninger skal byttes hvert andre år. Skal du bade med klokken er det en enkel forsikring for deg selv å bytte pakning før du bruker den i vann.

DSCF7243

JEVNLIG VEDLIKEHOLD

Et mekanisk ur – både med automatisk og manuelt opptrekk – anbefales serviceettersyn normalt hvert femte år. Selv om merkene selv mener man kan vente alt fra 5 til 10 år mellom hver service, kan det være smart å gjennomføre en 5-punktsjekk ved jevne mellomrom. Denne testen inkluderer kontroll av vanntetthet, testing for magnetisering, sjekk av baretter, inspeksjon av lenke, og rens av kasse og lenke.

DSCF3883

OPPTREKK OG STILLING AV KLOKKE

En klokkes dato bør aldri stilles mellom klokken 21.00 og 03.00. Dette er fordi klokken er i gang med å gjøre prosessen selv og det kan ødelegge urverket.

Når du skal trekke en manuell klokke må du aldri trekke mer enn den tåler. Kronen vil gjøre motstand etter omtrent 30 omdreininger, da må du ikke trekke den lenger. En automatisk klokke får kraft fra bevegelse. Lar du den ligge rolig i en lenger periode slik at den stopper, bør den trekkes før du bruker den igjen. Her holder det med 30 omdreininger. Brukes klokken daglig, anbefaler vi å trekke den opp en gang i uken.

Hvis klokken har en skrukrone, må du sørge for å feste den etter at klokken er trukket opp for å sikre vanntettheten.

URETS NØYAKTIGHET

DSCF4802
Mekaniske ur trenger ofte en innkjøringsperiode. Etter noen måneder vil urets nøyaktighet stabilisere seg. Punktligheten på et selvtrekkende ur som er chronometertestet varierer vanligvis mellom -4 og +6 sekunder per døgn. Magnetisme kan være med å påvirke urets gange og nøyaktighet. Har uret ditt blitt utsatt for dette må den gjennom en regulering som kan utføres av våre urmakere.

ELEKTRONISK UR / QUARTZ-UR

Uret får sin kraft fra et batteri, som varer i 1-2 år for små ur (dame) og 3-5 år for store ur (herre). Batteriets levetid kan avhenge av flere variabler: alder, urverkets tilstand og klokketypen – analog, kronograf eller digital. Hvis sekundviseren «hopper» uregelmessig, er dette tegn på at batteriet er utladet. Når batteriet ditt er utladet er det anbefalt å bytte det så raskt som mulig for å forhindre at et eventuelt skadet batteri lekker og forårsaker skade.

LENKE / REM

_DSC6827
En lenke er slitesterk og egner seg til ur som benyttes til sport, bading og andre tøffe aktiviteter. På urkasse og lenke danner det seg alltid en del smuss. Dette kan vaskes forsiktig bort med mildt såpevann på vanntette ur. En rem har normal holdbarhet i 2-4 år, avhengig av bruk og egner seg bedre til formelle klokker.

UNNGÅ DETTE

Unngå støt og plutselige slag, som kan skade klokken og ugyldiggjøre garantien.
Ekstreme temperaturer og magnetiske felt kan påvirke klokkens gange negativt.
Unngå permanent magnetisk nærhet, som mobiltelefoner, kjøleskapsmagneter, datamaskiner og høyttalere.
Kontakt med kjemikalier, som kosmetikk, parfyme og vaskemidler kan skade klokken, spesielt lærremmer og pakninger.

SoMe_Bjerkemagasin23