Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Klokkevisere

Klokkevisere_banner_PP

Oppdatert

29. januar 2024

Det er mange måter å fortelle tiden på: digitale klokker viser oss tiden ved hjelp av tall, mens de første mekaniske klokkene ikke engang hadde tallskiver, men indikerte tiden ved gjennom lyd. Likevel bruker de fleste klokker visere, også kalt hender, på en skive for å fortelle oss timene og minuttene. Klokkevisere en utrolig viktig del av klokken rent visuelt, og er kanskje en del som ikke alltid får like mye oppmerksomhet. Viserene kommer naturligvis i en rekke stiler og er en integrert del av et klokkedesign.


Som med de fleste andre deler og komplikasjoner, har urmakere gjennom historien vist stor kreativitet i måten de former viserne på, både for praktiske og estetiske formål. Viserne er ofte laget av metallstrimler. Metallet kan være edelt metall som gull eller platina, samt rustfritt stål. Det er ofte godt over tjue produksjonstrinn, avhengig av produktet, for å lage gode klokkevisere.

Alfa/Alpha

Alfavisere har en bred base og blir smale mot slutten. Dette gir klokken et rent og litt edgy utseende takket være de skarpe linjene. Hvis du leter etter et rent design som er minimalistisk og stilig, er et ur med alfaviser det perfekte valget for deg. Her er A. Lange sin Datograph et godt eksempel, men vi finner også flere andre klokker med slike visere, som enkelte Omega Speedmaster modeller. Disse viserene kan minne mye om andre visere som bærer navnet «Lance» og «Swords» da alle disse viserene befinner seg i samme designlandskap.

Alfa

Arrow/Pil

Som det kommer frem av navnet, er dette visere som har pilspisser på tuppene og dermed minner mye om piler. Denne typen visere kan generelt sees på sports- eller dykkerklokker siden deres dristige design er med på å øke lesbarheten betraktelig, selv med et raskt blikk på klokken. Et godt eksempel her er Omega sin Planet Ocean serie.

Arrow

Baton/Sticks

Batonvisere brukes vanligvis i minimalistiske klokker eller veldig stilrene klokker. Du har også «søskenviserene» som kalles «sticks-hands» da de har en langstrakt form fra bunnen til toppen av viseren. Den eneste forskjellen er at «Sticks» ofte er slankere. Ofte finner man denne type klokkevisere på klokker hvor man ikke ønsker at viserene skal ta for mye oppmerksomhet fra designet.

Baton

Breguet/Pomme

Noen merker vil kalle disse «pomme» (eple på fransk) – på grunn av deres særegne runde bøyle nær spissen, men de fleste ser på dette som Breguet-hender. Abraham Breguet har satt sitt preg på mange ting innad i klokkeverden, og har dermed også fått disse viserene oppkalt etter seg selv. Breguet-hendene ble designet på slutten av 1700 -tallet.

Breguet

Dauphine

Dauphine-hender er en av de mest tradisjonelle og populære stilene på tallskive-hender. Dauphine-hender har en trekantform og er fasetterte. Etymologien kommer fra ‘dauphin’, kallenavnet til den eldste sønnen til den franske kongen.

Dauphine

Katedral/Chathedral

Katedralvisere er en klassiker for militærklokker, men har blitt brukt på et stort utvalg av klokker med stor timeviser og slank minuttviser – katedralnavnet er mest sannsynlig inspirert av hvordan glassmalerier er innrammet i et katedralvindu. Timeviseren sin innkapsling av «lumen» kan minne litt om dette.

Katedral

Leaf/Løv

En annen ganske kjent stil for visere er «Leaf-hands». De er også kjent som «Feuille» som er fransk for blad. De har en organisk og stilig form som minner om et langt og smalt blad som er bredt i midten og smal i begge ender. Det er flere merker som bruker disse viserene, men et merke som bruker det på store deler av sin kolleksjon er H. Moser & Cie.

Løv

Mercedes

Det er ingen direkte sammenheng mellom Mercedes Benz og denne typen visere. Det første merket som visstnok brukte disse, var Rolex. Stjernen skal være et symbol på positiv energi. Da Mercedes begynte å bruke det som et symbol, mente enkelte at det representerte de 3 måtene å transportere seg på: Land, sjø og luft. For klokkeverdenen hjelper bruken av Mercedes-hender synligheten. Selv om minutt- og/eller sekundviserne kommer foran timeviseren, kan du fortsatt se den. Overflaten som inneholder det selvlysende stoffet blir bredere, noe som gir perfekt synlighet i mørket eller på havdypet. Det er derfor denne typen visere brukes i racing- og dykkerur i hovedsak. Denne typen viser er på mange måter blitt en av de mest ikoniske, og det er mange teorier rundt opphavet.

Mercedes

Pencil/Blyant

Disse viserene kan minne om Baton/Sticks, men er ofte rektangulære. Både time og minuttviser har den samme bredden, men har forskjellig lengde som vanlig. De er ofte avsluttet med en spiss, som gjør at viserene ser ut som en god gammeldags snekkerblyant. Panerai benytter seg ofte av denne type klokkevisere.

Pencil

Plongeur

«Plongeur» er fransk for dykker. Plongeur-visere refererer vanligvis til dykkeklokkehender med en rett timeviser og en mer fremtredende og veldig synlig, sverdformet minuttviser. Orange er en populær farge for å fremheve den viktige minuttviseren. Et godt eksempel på dette er Omega sin Seamaster Ploprof 1200m.

Plongeur

Skeleton

Skeleton-hands er som en skjelettskive på en klokke, og har en åpen konstruksjon. Noen skjeletthender har en åpning i midten av viseren, mens andre kan andre ha et intrikat design eller mønster med flere små åpninger. Omega Seamaster har klokkevisere som er skeletonized, men også en sverdform.

Skeleton

Snowflake

Snowflake-visere er unike for Tudor, og spesifikt for noen av deres dykkerur. Ifølge arven er disse viserne utviklet etter en forespørsel fra den franske marinen, som ønsket visere som var mer leselige for dykkerne. I dag finner vi denne viseren på Tudor sin Black Bay kolleksjon.

Snowflake

Syringe/Sprøyte

De elegante, sprøyteformede viserne henter navnet sitt fra formen. Designet på viseren tar sin inspirasjon fra sprøyter, hvor viseren er tykk innerst mot sentrum og smal som en nål i tuppen. Et perfekt design for å sprøyte inn en dose eleganse i klokker. Et godt eksempel på en klokke som har Syringe som klokkevisere er Patek Philippe Perpetual Calendar.

Syringe
SoMe_Bjerkemagasin23