Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Omega Speedmaster

Speedmaster_papir_2

Oppdatert

29. januar 2024

50 års jubileum for månelandingen gir Omega Speedmaster grunn til å feire. Her er noen av de fantastiske historiene og seiglivede mytene rundt klokken.

Månelandingen: Speedmasters skjebnesvangre øyeblikk

Før månelandingen: Speedmasters opprinnelse

Speedmaster ble produsert fra 1957, og er ikke som mange tror en klokke spesielt designet for romfartsprogrammet til NASA. Det Omega hadde i tankene med lanseringen var å lage en klokke som skulle styrke imaget som tidtaker i de olympiske leker og som en pålitelig klokke for racing og bilsport. Ryktene sier at NASA ikke ønsket at Omega skulle lage noe nytt eller gjøre modifikasjoner på klokken, og at de derfor ikke informerte Omega om valget. Visstnok skal ikke produsenten ha vært klar over at klokkene ble brukt i verdensrommet før de så et bilde av astronauten Ed White, som i 1965 var den første amerikaneren til å foreta en «spacewalk» da Gemini 4 tok runden rundt jorda 66 ganger på fire døgn. NASA hadde inntil da ikke gjort annet med klokken enn å feste den på en velcro-rem som gjorde det mulig å spenne den utenpå en romdrakt. Ed White omkom senere i den tragiske brannen som tok livet av de tre astronautene i kommandoseksjonen til Apollo 1.

trippel.bilde_

Valget av Omega Speedmaster: NASAs avgjørelse

Da NASA kunngjorde at de trengte en klokke til romfartsprogrammet var det bare fire klokkeprodusenter som søkte. Det hadde kanskje vært flere hvis produsentene hadde visst hvilken status klokken som landet på månen skulle få. Klokken ble ikke valgt med tanke på at den skulle se kul ut på armen til astronautene, men den ble satt på harde prøver. Omfattende tester, hvor den ene var verre enn den andre, skulle vise hvor godt klokkene fungerte under forskjellige forhold. Derfor ble klokkene utsatt for ekstrem varme og kulde, luft mettet med oksygen, høy luftfuktighet og selvfølgelig en test med G-krefter litt over normalen i en vanlig hverdag. Det ble visstnok også sjekket om klokkene tålte høyt lydvolum. Speedmaster passerte alle testene. Det skulle vise seg å være et godt valg, for på Apollo 13 skulle klokken spille en helt avgjørende rolle.

14 avgjørende sekunder: Apollo 13s mirakel

Apollo 13 Splashdown
At det var nettopp Omega Speedmaster som ble valgt som den mest solide klokken var astronautene Jim Lovell, Jack Swigert og Fred Haise spesielt fornøyd med. Måneferden måtte avbrytes etter en eksplosjon i en oksygentank. Ferden tilbake til jorda ble lang og improvisert, med en rekke uforutsette utfordringer som måtte overvinnes etter beregninger fra Houston og løsninger som ville imponert selv MacGyver i storform. Etter å ha blitt slynget rundt månen var det én siste avgjørende manøver som kunne redde livene til besetningen i Apollo 13. Kursen måtte korrigeres manuelt ved at en rakettmotor måtte startes og brenne i nøyaktig 14 sekunder. Ikke mer. Ikke mindre. Jack Swigert brukte sin Speedmaster for å ta tiden. Astronautene siktet mot jorda, fyrte av rakettmotoren og på mirakuløst vis landet de trygt i Stillehavet. Alternativet hvis den siste kurskorrigeringen hadde vært mislykket? Da ville Apollo 13 hatt kurs ut i et tomt univers med jorda som en stadig mindre prikk i bakspeilet.

Omega Speedmaster Professional Snoopy

SNOOPY.EDIT_

Hvorfor er Snoopy på Omega Speedmaster Apollo 13? Fra Knøttene, eller «Peanuts» som de heter på originalspråket, har Snoopy fått beholde det originale navnet. Men hva har han på en Omega å gjøre? Kan det ha noe med Snoopys alter ego the World War I Flying Ace og hans eviglange kamp mot the Red Baron? Det hele er uvisst, men Snoopy hadde en uoffisiell rolle som maskot for NASA. Bakgrunnen for at Snoopy havnet på en Speedmaster var at Omega ble tildelt «Silver Snoopy Award» etter at en Omega Speedmaster var avgjørende i den halsbrekkende manøveren som bragte Apollo 13 på rett kurs. Prisen tildeles alle som bidro til sikkerhet og suksess, og som ikke minst sørget for å få astronautene trygt tilbake på landjorda. Prisen er verken prangende eller voldsom, men en liten sølvpin med Snoopy i en romdrakt. Mer ære enn staffasje, og altså forklaringen på hvorfor beaglen Snoopy opptrer på en Speedmaster og tenker at «Failure is not an option».

We'll see you on the other side.

Dark_side
Historien om Omega Speedmaster og historiske hendelser i verdensrommet verken slutter eller startet med månelandingen. Apollo 8 gjorde den første flyvningen i en bane rundt månen. Av mange barrierer som ble brutt var dette også en av de mest avgjørende, og sjansene for at de skulle lykkes ble av ekspertene beregnet til 50 prosent. Det var med andre ord ikke helt uten risiko. Etter 35 minutter og 52 sekunder kunne Houston igjen høre de sprakende stemmene fra verdensrommet. Jim Lovell, Frank Borman og William Anders tok ti runder rundt månen og som de første menneskene så de månens bakside før de vendte hjem til jorda. Selvfølgelig måtte dette feires med en spesialutgave av Speedmaster, og Dark Side of the Moon Apollo 8 er naturligvis en mørk opplevelse hvor teksturen fra månens overflate kan skimtes i de forseggjorte detaljene.

Buzz Aldrin, den evige toer

Det er et paradoks at mannen som for alltid vil bli husket som nummer to var den første som hadde en Speedmaster på månen. Slik ble Buzz Aldrin i hvert fall nummer én i den klokkeinteresserte delen av verden. Den klokken Buzz brukte har en svimlende verdi for samlere, og er sannsynligvis den mest verdifulle klokken i historien. Hadde bare noen visst hvor den befinner seg. For vel tilbake fra verdensrommet måtte Buzz følge protokollen til NASA og sende klokken med posten til the Smithsonian Institution (som er USAs nasjonalmuseum), men klokken nådde aldri frem. Hvor den befinner seg er en gåte som i klokkeverdenen kan sammenlignes med den hellige gral. Er den hos noen som vet hva de sitter på, ligger den i en skuff hos noen som ikke aner hvilken verdi den har eller har den rett og slett forsvunnet? Etter 50 år minker sjansene for at vi noen gang får svar på spørsmålet.

Speedmaster_papir_2
SoMe_Bjerkemagasin23