Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Djevelen ligger i detaljene: Jon Øigardens lidenskap for klokker

Jon_oigarden_5_annet_format

Oppdatert

29. januar 2024

Artikkel fra Bjerke Magasinet 2023.

Skuespiller Jon Øigarden kombinerer sin lidenskap for klokker med hans talent for skuespill, noe som gjør ham unikt oppmerksom på detaljer. Han er stadig på utkikk etter de subtile elementene, som en sjelden Rolex eller en unik Patek Philippe, som kan hjelpe ham å bygge dypere og mer overbevisende karakterer i rollene han spiller


FOR EN SOM ER opptatt av detaljer og kvalitet er det kanskje naturlig å la seg fascinere av små mekaniske underverk, men har klokkeinteressen din en opprinnelse?

– Ja, hvor kommer den fra? Den kom egentlig litt sånn snikende, og jeg var ikke veldig bevisst interessert i klokker, men jeg hadde en venn som samlet på klokker og jeg ble nysgjerrig. Jeg visste ikke så mye om forskjellige merker, jeg hadde selvfølgelig hørt om Rolex, men Vacheron Constantin eller Patek Philippe hadde jeg ikke hørt om. Jeg var nok mer sånn: Vacheron, er ikke det fjell? Men jeg husker at jeg la merke til folk som hadde klokker jeg opplevde som litt spesielle. Det var aldri de «in your face» klokkene, men heller de som gikk under radaren. De oste liksom kvalitet og jeg opplevde at de var noe mer enn bare en klokke, men samtidig også bare en klokke.

DET FØRSTE klokkekjøpet startet med at Jon mente han hadde fortjent en belønning.

Jon_oigarden_2
– Jeg hadde forelsket meg i Rolex Explorer som jeg hadde sett på hos Urmaker Bjerke på Karl Johan. Den så enkel ut, den var bare en klokke med noen tall, nesten litt barnslig, og dempet i uttrykket. I butikken ble jeg dratt mot den, og innsalget var litt sånn «dette er en veldig spesiell klokke, og vi har den sjelden inne lenge». Jeg tenkte at det var verdens dårligste salgstriks, for dette var før det virkelig ble vanskelig å få tak i klokker. I Bogstadveien fikk jeg akkurat samme historie – at klokken var spesiell og at italienerne var veldig interessert i den. Det var mye greier, og jeg husker at jeg ble litt irritert og tenkte jeg nesten ble lurt til å kjøpe klokken. Uansett, jeg var akkurat ferdig på teaterhøyskolen og siden jeg hadde sikla på den klokka så lenge tenkte jeg at den skal jeg ha. Jeg gikk rett og slett og tok ut penger i minibanken for å kjenne på om jeg hadde baller nok til å betale så mye for en klokke. Hvis jeg klarer å gi fra meg den seddelbunken, da er den verdt det.

Og det greide du?
– Og det greide jeg! Det var begynnelsen, og i ettertid har jeg prøvd å skjønne hva som ligger bak fascinasjonen. Hva er greia, liksom?

Selvfølgelig at det er mekanisk, og nå som alt er digitalt blir det nesten noe evigvarende. Alt digitalt er ferskvare, men mekaniske klokker varer i generasjoner hvis du tar vare på dem. Det liker jeg. Kan ikke skryte på meg at jeg kan en hel masse om forskjellige urverk, men jeg skjønner at det er avansert ingeniørarbeid som ligger bak, at noen har tenkt ut et intrikat maskineri som nesten er helt absurd. For Jon Øigarden handler ikke interessen bare om klokkene, men historien, håndverket, de ufattelige detaljene og lidenskapen fra alle dem som legger sjelen sin i å skape dem.

Jon_oigarden_3
– Min smak heller fortsatt mest mot de klokkene som ikke skriker høyest. Det økonomiske aspektet og verdien betyr ikke så mye, men, og her snakker jeg for meg selv, når du er så tjukk i huet at du er villig til å bruke så mye penger på en klokke er det greit at det ikke er penger rett ut av vinduet. Da jeg kom på teateret med min nye Rolex sa teatersjefen: «Er du dum? Bruke så mye penger på en klokke. Fjollex!», var hans dom. Han hadde akkurat kjøpt seg en ny bil, og jeg parerte med å si hvor dumt det var. Det er jo sant, at klokker, i motsetning til de aller fleste biler, holder seg i verdi, eller blir til og med mer verdt med årene.

Det er fint for oss som synes klokker er spennende. Mange ting du kjøper mister verdi, men en kvalitetsklokke vil alltid ha en verdi.

Jon_oigarden_4

Bank i bordet, Jon Øigarden liker klokker
som oser av kvalitet, uten å være flashy

Jon ser at den store klokkeinteressen har ført til et større fokus på detaljer i film- og TV-bransjen. I TV-serien Exit var det ikke tilfeldige klokker som var å finne på håndleddet til karakterene. Det går rykter om at han hadde sterke meninger om klokkevalgene.

– Det er ikke alle som er like opptatt av klokker som meg, og i Exit endte jeg opp med å bruke mine egne klokker. Greia var at kostyme kom med klokker, i samarbeid med oss, men så begynner vi med de store tingene, hvem er karakteren, hvordan vil han kle seg eller hvilken bil ville han valgt?

Vi kan diskuterealt fra slipsknuter, sko og selvfølgelig klokker. Det er jo en tydelig markør. For meg er det like interessant å tenke på de små nyansene som de store, men for mange av de andre skuespillerne i serien betydde klokkene mindre. Det handler naturlig nok om hva man er interessert i. Du kan spille en karakter som er veldig rik, og ønske at det skal være veldig tydelig. Så stiller vi kanskje spørsmålet: Men hvordan ser karakteren egentlig rik ut uten å se rik ut? Det er med det subtile det blir mer interessant. Det er nyanserte detaljer, og du kan ha en klokke som kanskje i større grad oser selvtillit uten å være show off. Skal det være tydelig, eller gå under radaren? Det er ikke alle som får med seg slike detaljer, men de som vet, de vet. Det er en spisskompetanse som kommer i økende grad, godt hjulpet av sosiale medier, økt kunnskap og interesse generelt.

Hjelper det deg i jobben din?

– Ja, men jeg kunne spilt den samme karakteren uten alle disse små detaljene. Likevel gjør det noe med følelsen av at du er noe tvers gjennom. Det gjør noe med hvordan du framstår. Holdningen din blir annerledes når du har på deg kjole og hvitt enn hvis du går i joggebukse. Detaljnivået med klokkene er helt klart viktigere for meg som er interessert i klokker enn for de som ikke er det.

Jon mener at dette går på små nyanser. Da kan til og med det å vise hvordan du bruker en klokke fortelle mye om deg, for eksempel om du bruker den med eller uten respekt.

– Det er gøy hvis du har en scene hvor du skal stå i hagen og spa i jorda. Bruker du en Patek Philippe skjødesløst, eller tar du den pent av deg før du skal grave? Det sier noe om deg. Når Jeppe i Exit har en enkel Rolex i stål, så forteller det noe om ham. Han kommer jo fra gamle penger, og kanskje klokken har en historie. Er det en klokke han har arvet? Betyr den noe spesielt for ham? Eller er det hans måte å si at han ikke bryr seg? Valget av akkurat denne klokken kan kanskje være et uttrykk for selvtillit for en karakter som han. Det er kult at slike detaljer åpner for tolkninger.

Å spille forskjellige roller er jobben din, og for finansmannen Jeppe i Exit er det ikke unaturlig at eksklusive klokker er en del av hverdagen. I den andre enden av minneverdige karakterer du har spilt kan vi jo nevne Jarl Varg i Vikingane, hvilken klokke ville han valgt?

– Haha, det er et interessant spørsmål. Han er jo litt inspirert av Asia og der liker de ting som glitrer, sier Jon og tenker litt før han sømløst glir over i karakteren Jarl Varg, komplett med det onde gliset og den lille talefeilen.
– Det måtte være en klokke med diamanter. Fullsatt av røde rubiner. Det hadde han nok elsket, sier Jon før han blir Jon igjen, og mobilen piper for å minne ham på at parkeringen går ut. Han er kjapt på beina og på vei til bilen da han snur og kommer med en siste kommentar.

SoMe_Bjerkemagasin23