Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Erling Braut Haaland - Portrett

Bjerke-Erling_Braut_Haaland-photo_Einar_Aslaksen-2244_F1_web

Oppdatert

29. januar 2024

Tekst

John Rørdam

Foto

Einar Aslaksen/Pudder Agency  

Artikkel fra Bjerke Magasinet 2021.

The Golden Boy

Erling Braut Haaland har akkurat lagt bak seg nok et utrolig suksessfylt år hvor fotballfans verden over har blitt trollbundet av den norske scoringsmaskinen. Nye rekorder har blitt satt og pilen peker bare en vei. Erling er likevel en rolig type som ikke lett lar seg rive med utenfor fotballbanen, og selv om deler av livet har fått et snev av jetset så trives han veldig godt på ferie hjemme på Jæren også, og han ser fordelen av å ha kontakt med jordnære røtter.

Erling Braut Haaland (21) 

Haaland spiller for Norges landslag og Borussia Dortmund. 

– Det er veldig bra å komme hjem, i dag har jeg vært på en gård og snakket litt med kyrne. 

Kuene har kanskje ikke fått med seg at du er et av de heteste fotballnavnene i verden. Det virker jo ikke som du blir tynget av verken alvor eller forventninger, er det viktig å finne en balanse mellom Erling som person og fotballspilleren? 

– Jeg har alltid vært glad for å være en jærbu, og tror ikke jeg kommer til å endre meg så mye. Det er selvfølgelig viktig å ha ferie og slappe av, både for hodet og kroppen. Ha litt friere tøyler og koble ut litt, og jeg henger fortsatt med de gamle kompisene fra Bryne. Det er viktig for meg det også.  

Du har, for å si det forsiktig, lagt bak deg en rimelig grei sesong. En slik enorm suksess tidlig i karrieren får i hvert fall alle andre til å lure på hvor dette kan ende. Hva tenker du om framtiden?  

– Ja takk for det, det er hyggelig at du sier at det har vært en grei sesong. Den er vel godkjent, sier Erling og er med på understatementet. 

– Neida, det har vært en veldig god sesong, det har det. For meg personlig, som en ung fotballspiller, betyr det mest at jeg har fått spilt mange kamper og vunnet en tittel. Det er det viktigste. 

Fører suksessen til at du også har endret forholdet ditt til fotballen? 

– Egentlig ikke, jeg prøver bare å nyte øyeblikkene, og ikke tenke så mye framover i tid. Jeg forsøker bare å ta det dag for dag, det tror jeg har vært riktig, og så langt har det ­fungert bra. Tenker egentlig ikke på hvor det kommer til å ende. Det er en grunn til at jeg spiller fotball, og jeg gjør det fordi jeg synes det er kjekt. Jeg prøver egentlig bare å gjøre de samme tingene som jeg gjorde da jeg var en liten gutt og spilte på Bryne, det er det som er tilnærmingen som passer for meg. Jeg forsøker å ha det mest mulig kjekt, og når det går bra på fotballbanen og jeg koser meg, da er livet strålende. 

Erling har ikke lagt fra seg dialekten og ordet kjekt på Jærsk er et utvidet begrep av gøy som dekker helheten av opplevelsen i større grad.  

Bjerke-Erling_Braut_Haaland-photo_Einar_Aslaksen-22424_F1_web-608x1024
- Jeg har vel alltid vært en fotballfreak. Det har alltid vært en stor del av livet mitt, både med å trene, spille og se på kamper. Det er litt mer press nå, men jeg kan ikke klage på det. Fotball er verdens største sport, og det er bare sånn det er. Vi er heldige som får være med på noe som så mange interesserer seg for, og at alle mener noe om det­ ­meste når det kommer til det som skjer på banen, følger med. Jeg prøver å nyte det mest mulig.

Tror han kan forbedre seg enda mer

Du er kanskje ikke klar over det, men for mange av oss som ser fotball fra sofaen har du endret litt av vår måte å tenke på også. Vi har sluttet å lure på om du kommer til å score, nå lurer vi bare på når målet eller målene kommer. 

– Haha, det er jo bra at folk tenker slik, og at det har blitt slik. Jeg må bare prøve å fortsette, og gjøre det jeg kan. Champions League er noe av det aller kjekkeste, og det blir til at jeg brenner litt ekstra for akkurat den arenaen. Det er en av de største arenaene, og det har jo gått bra så langt. Jeg gleder meg til fortsettelsen. 

Er det mulig at vi får se en enda råere utgave av Erling Braut Haaland? 

– Det er fullt mulig å bli bedre, det er bare å trene og jobbe videre. Jeg har fortsatt ting som jeg jobber med, og jeg kan bli bedre på mange områder. 

Du har jo litt å slekte på med en far som har spilt i Leeds, Manchester City og Nottingham Forest, hvor viktig har det vært å ha noen så nært med en slik erfaring, og hva har du tatt med deg fra han? 

– Han har flere landskamper enn meg og spilt i mesterskap, så han har opplevd større ting enn meg, derfor går det litt begge veier. Selvfølgelig er det godt å ha en person i livet som har spilt fotball på dette nivået, og vet hva det dreier seg om. Det er bare fordeler med det og det gir en trygghet

Bjerke-Erling_Braut_Haaland-photo_Einar_Aslaksen-2250_web-768x1024
The Golden Boy er tittelen til den som blir kåret til beste spilleren under 21 år i Europa, den er vunnet av navn som Lionel Messi, Paul Pogba og Kylian Mbappé.

Ballon d’Or neste for Haaland?

I 2020 vant du tittelen, hva betyr slike kåringer for deg, og hvis du fortsetter å knuse rekorder og ta toppscorertitler er det lov å drømme om en norsk Ballon d’Or også på herresiden? 

– Rolig nå, vi får ta en sesong om gangen, men det er jo selvfølgelig en drøm det. Det er langt dit. Vi får se hva som skjer i framtida, hvem vet. 

Bak alle toppidrettsutøvere og prestasjoner ligger det mye hardt arbeid, og «kjedelige» treningshverdager, kan du fortelle litt om hvordan en helt vanlig arbeidsdag utenfor flomlyset på de store arenaene egentlig er? 

– Det er mye kjedelig og hardt arbeid som må gjøres. Tidlig i seng, spise riktig. Livet som fotballspiller er kanskje ikke slik folk ser for seg. Mye trening, mye taktikk, mye reising, men det er jo en del av gamet. For meg er det en del av sjarmen også, å reise med lagkameratene, trene med dem og prate skit med dem. Å være en del av et lag er noe av det jeg synes er gøy. Det er faktisk veldig gøy.  

Alle som følger deg i sosiale medier har sannsynligvis lagt merke til at du synes det er gøy med klokker også, hvordan dukket den interessen opp? 

– Jeg har egentlig alltid likt klokker, og jeg har både en onkel og en far som er interessert i klokker. Derfor har interessen egentlig kommet ganske naturlig, og jeg ble tidlig nysgjerrig. Jeg har en bred interesse og liker ganske mye forskjellig. Ta Rolex Cosmograph Daytona som et eksempel, det er en helt spesiell verden, det er en helt egen greie, der er det mange fine klokker for å si det forsiktig. 

Bjerke-Erling_Braut_Haaland-photo_Einar_Aslaksen-2246_web
Bjerke-Erling_Braut_Haaland-photo_Einar_Aslaksen-1925_F1_web

Erling Braut Haaland har en unik klokkeinteresse

De observante har sikkert også lagt merke til at du har litt forskjellig i samlingen din, og sett deg med både Audemars Piguet, Hublot og Rolex på håndleddet. Er klokkeinteressen så stor at det ville vært vanskelig å forplikte seg til ett merke? 

– Det er faktisk et godt spørsmål, og da må jeg nok tenke meg litt om. Jeg har noen forskjellige merker, og jeg liker alle veldig godt. Hvis det blir aktuelt måtte jeg jo ta stilling til dèt, men da måtte jeg sikkert legge klokkene i boksen for en lengre periode. Det ville blitt litt følsomt, men kanskje far ville blitt glad for å ta over klokkene en stund? 

Det er vel naturlig å tenke at du er i en posisjon hvor utvidelse av samlingen er innafor økonomisk rekkevidde, har du noen klokker på ønskelista nå? 

– Det er veldig mange skal jeg si deg, det er slik at når du først har kommet deg inn i klokkeverdenen er det nesten uendelige muligheter, og det er lett å bli revet med. Selvfølgelig er det mange klokker jeg har lyst på, så det er alltid noen på lista som er interessante. 

Har du en favoritt blant klokkene dine, og er det noen spesiell historie knyttet til den?  

– Ja, det er det som er problemet, at alle er litt spesielle og har en historie, men den siste Rolex Cosmograph Daytona «Eye of the Tiger» var en spesielt utvalgt belønning til meg selv. Den er et slags symbol på min første tittel etter at vi vant den tyske cupen med Dortmund, og skiller seg nok litt ut. Den vil alltid være knyttet til det første troféet jeg var med på å vinne, så den klokka kommer nok til å bli med meg for alltid.   

 «Det er en grunn til at jeg spiller fotball, og jeg gjør det fordi jeg synes det er kjekt.» 

«Selvfølgelig er det mange klokker jeg har lyst på. Det er alltid noen på lista som er interessante.»

Erling Braut Haaland har i løpet av karrieren også spilt for Bryne, Molde, Red Bull Salzburg, og slått en rekke rekorder og er den yngste spilleren i historien til å score et ekte hattrick i Champions League, den som raskest har scoret 20 mål i turneringen og i 2020/2021 ble han også den yngste toppscoreren med 10 mål i Champions League til tross for at Borussia Dortmund røk ut i 8-delsfinalen. (For å sette ting litt i perspektiv: Cristiano Ronaldo brukte 56 kamper på å score 20 mål, Erling trengte 14 for å gjøre det samme. Lionel Messi var den yngste toppscoreren i Champions League før Erling entret arenaen). 

SoMe_Bjerkemagasin23