Ingenieur- og matkunst i Hardanger

Oppdatert
03. juni 2025
Ingenieur- og matkunst i Hardanger
Tekst: Jørgen Erdahl | Foto: IWC Schaffhausen
Like utenfor Rosendal og Snilstveitøy i Kvinnherad kommune finner man en helt unik opplevelse, i både norsk og internasjonal målestokk. Bak navnet Salmon Eye finner man 256 tonn med flytende rustfritt stål, som mest av alt minner om en rekvisitt fra Christopher Nolans sci-fi drama «Interstellar», men som i realiteten rommer både et visningssenter for laksenæringen og den anerkjente restauranten Iris.
IWC Schaffhausen og Urmaker Bjerke inviterte nylig gjester til en todagers opplevelse i Rosendal og Salmon Eye, hvor det ble arrangert en eksklusiv presentasjon av årets nye Ingenieur-modeller. Den første dagen var viet et knippe spesielt inviterte gjester fra Urmaker Bjerke, mens dag to samlet et bredere skandinavisk publikum. Begge dagene bød på den samme unike opplevelsen, og trygt ombord i det flytende lakseøyet var det tid for å kaste lys på årets lanseringer fra Watches and Wonders, samtidig som man feiret åpningen av IWC Schaffhausens første boutique i Norge hos Urmaker Bjerke.
En vellykket fiasko
For IWC Schaffhausen har «Form und Technik» ligget som et symbol for selskapets søkelys på håndverk, ingeniørkunst og design, med Ingenieur-familien som den fremste fanebæreren for slagordet. Modellserien har en historie som strekker seg tilbake til 1955, hvor dens banebrytende anti-magnetiske egenskaper rettet seg spesielt mot ingeniører, teknikere og forskere.
Mest kjent av de historiske modellene er imidlertid Ingenieur SL (ref. 1832) fra 1976. Med linjer tegnet av stjernedesigneren Gerald Genta lå tilsynelatende alt til rette for triumf, men til de inviterte gjestene kunne sjefsdesigner i IWC Schaffhausen, Christian Knoop, fortelle at bare noen få hundre ble solgt før referansen ble trukket. Datidens fiasko skulle likevel vise seg å bli en langsiktig suksess.
I 2023 gjorde nyeste generasjon Ingenieur sitt inntog – og familien har raskt blitt en viktig og populær bærebjelke i IWC Schaffhausens kolleksjon. Side om side med sine historiske aner er det heller ingen tvil om at arven er ivaretatt, men videreforedlet for et moderne publikum. For gjestene på Salmon Eye fikk man også se at nye størrelser, materialer og komplikasjoner i år har tatt plass og utvider valgmulighetene. Ikke minst mot et kvinnelig publikum.
Kulinarisk
Den midlertidige omgjørelsen av den flytende bygningen til et opplevelsessenter for IWC Schaffhausen var også noe gjestene åpenbart satte pris på. I likhet med klokkene fra selskapet har industrielt design og prinsippet om «mindre, men bedre» stått i høysete når Salmon Eye ble utformet. Det skapte en kraftfull ramme, hvor balansen mellom det minimalistiske, det funksjonelle og det vakre kunne oppleves på nært hold. Med en egen urmaker på plass for å vise frem avansert finmekanikk, ble det samtidig bygget en bro mellom håndverket som deles av urmakeri og gastronomi.
Med en Michelin-stjerne som bevis har nemlig sjefskokk Anika Madsen bygget Iris-restauranten opp til en matopplevelse av de sjeldne, som startet allerede på land i et ombygget båthus. Ved hjelp av lokale ingredienser fra restaurantens umiddelbare nærområde, ble gjestene loset gjennom en kulinarisk ekspedisjon, før desserten og solnedgangen kunne nytes fra takterassen.
Et nytt kapittel
Lanseringen av nye modeller og åpningen av en ny boutique i Bjerke-huset er begge viktige milepæler for IWC Schaffhausen som merke, kunne Knoop fortelle. I likhet med kvelden på Salmon Eye gir det oss muligheter for å ta med kundene inn i vårt univers på en langt bedre måte. Det gleder vi oss til, og oppfordrer alle med interesse for IWC Schaffhausen til å komme innom.