Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

IWC Schaffhausen - Ingeniørkunst og klokkehistorie

Banner_IW371611_nologo

Oppdatert

29. januar 2024

IWC Schaffhausen er et merke med en rik historie. Merket har sine tradisjoner i flere kulturer, gjennom en blanding av amerikansk ingeniørkunst og sveitsisk klokkehistorie.

IWC Schaffhausens begynnelse

Bilde1
I en alder av 27 år hadde den amerikanske ingeniøren og urmakeren Florentine Ariosto Jones vært visedirektør og leder hos E. Howard Watch and Clock Co. i Boston, den gang en ledende amerikansk urmaker. I en tid da de fleste unge menn prøvde lykken i vest, gikk Jones i motsatt retning. Tro mot sin eventyrlystne pionerånd planla han å kombinere sveitsernes enestående håndverk med moderne ingeniørteknologi fra utlandet. Dessverre møtte hans forretningsplan skepsis fra de dyktige arbeiderne i Genève-regionen og de avsidesliggende dalene i det vestlige Sveits.

Denne skepsisen endte med at han tok sine planer til Schaffhausen, som er en by i Sveits, og grunnla "International Watch Company" i 1868. Han fikk hjelp fra kvalifiserte sveitsiske urmakere, moderne teknologi og vannkraft hentet fra den nærliggende elven Rhinen for å produsere lommeurverk av høyest mulig kvalitet. Merket gjorde raskt stor suksess med sine lommeur, og hadde allerede i 1875 hele 196 ansatte og et nytt hovedkontor liggende rett ved Rhinen. I 1880 overtar Rauschenbachs, en industrifamilie fra Schaffhausen, selskapet etter at Jones dro tilbake til USA. I løpet av de første årene produserer IWC lommeur med «Pallweber»-system, og i 1899 forlater en av de første kjente armbåndsurene fabrikken. Dette var en liten modell med urverk fra et lommeur inni.

Den første pilotklokken

Bilde2
Etter Johannes Rauschenbach-Schenks død, overtar Schaffhausen-industrimannen Ernst Jakob Homberger selskapet. Denne epoken ser fødselen av to klokkefamilier som fortsatt er sanne ikoner den dag i dag. Den første «Spezialuhr für Flieger» etablerer tradisjonen med å produsere piliotklokker i Schaffhausen. I 1936 ser den første modellen i Pilot`s Watch kolleksjonen dagens lys. Modellen har en dreibar bezel, pilformede visere som kan registrere tiden for take-off og var antimagnetisk. Takket være deres umiskjennelige design er modellen fortsatt populær over hele verden den dag i dag. Noen år senere bestilte portugisiske importører en serie store armbåndsur med høypresisjonsurverk. I 1939 forlater den første Portugieser-modellen IWCs verksted.

IWC Schaffhausen ansetter Albert Pellaton

Suksesshistorien om dykkerur

Bilde4

I 1955 tar Hans Ernst Homberger over i IWC, samme år lanseres den første Ingenieur-modellen. Det enkle runde designet har siden kommet tilbake og blitt et særpreg for denne sporty og elegante klokkekolleksjonen. Noen år senere lanserer IWC den første klokken i serien Aquatimer, og skriver med det første kapittel i en suksesshistorie om dykkerklokker fra Schaffhausen. Selskapet spiller også en nøkkelrolle i utviklingen av det første sveitsiskproduserte quartzverket «Beta 21», som lanseres i den første Da Vinci-modellen med en karakteristisk sekskantet gullkasse.

Materialkunnskap

Bilde5

På toppen av quartzkrisen fokuserer IWC bevisst på å skape mesterverk innen urmakerkunst. I 1980 lager de verdens første urkasse laget av titan, som legger grunnlaget for IWC sin enestående ekspertise på materialer. På midten av 1980-tallet debuterer evighetskalenderen fra Kurt Klaus i Da Vinci-familien. Etter syv års utvikling lanserer IWC sin første Grande Complication, og når toppen av «haute horlogerie». For å markere sitt 125-årsjubileum avduker IWC det som da var verdens mest kompliserte mekaniske armbåndsur: Il Destriero Scafusia, som var limitert til 125 eksemplarer.

Richemont æraen

Klokker fra IWC Schaffhausen finner du i våre butikker i Karl Johans gate 31, Oslo, vår butikk i Bergen og i vår nettbutikk her.

SoMe_Bjerkemagasin23