Tidsriktige blåtoner står i fokus.

Tekst: Jon Henrik Haraldsen Foto: Produsentene

Det startet som en sjelden motefarge, men har nå satt et varig preg på klokkeverdenen. Blå urskiver er et friskt alternativ til de klassiske svarte, hvite og sølvfargede urskivene som har kommet for å bli. Små endringer kan ofte ha store konsekvenser, og innslaget av blått resulterer vanligvis i et noe mer sporty og avslappet uttrykk.

Panerai Luminor Marina PAM01663 og PAM01313 er to moderne tolkninger av den første Panerai Luminor fra 1950. PAM01663 har fått en 44 mm kasse av det innovative kompositt­materialet FibratechTM, og leveres på en tøff gummiert tekstilrem. PAM01313 har en mer konvensjonell 44 mm stålkasse, som sammen med den blå alligatorremmen gir et mer elegant uttrykk. Til tross for et moderne tilsnitt opprettholder den blå duoen et tydelig slektskap til den 70 år gamle originalen.

Panerai Luminor Marina (PAM01313)
Panerai Luminor Marina (PAM01663)

Blancpain Fifty Fathoms

Klokker skapt for et liv i vann er heller ikke et ukjent tema for Blancpain. Med lanseringen av Fifty Fathoms i 1953, krediteres den sveitsiske klokkeprodusenten ofte som skaperen av den første moderne dykkerklokken. Ved å kombinere rødt Sedna-gull med en blå urskive og en matchende keramisk bezel, gis den populære Fifty Fathoms Bathyscaphe et mer luksuriøst, men fortsatt maritimt preg. På innsiden av den 43 mm store kassen tikker Blancpains egenproduserte kaliber 1315, som er utstyrt med en antimagnetisk balansefjær av silisium med en gangreserve på hele 120 timer.

Bvlgari Octo Finissimo

Siden introduksjonen i 2017 har Bvlgari Octo Finissimo blitt en kultklassiker blant klokkesamlere og entusiaster. Den slanke kassen med integrert lenke sender tankene i retning av de ikoniske og luksuriøse sportsklokkene fra 70-tallet. Samtidig har Octo Finissimo selv potensial til å bli en av fremtidens ikoniske klokkedesign. Utført i stål og med blå skive har modellen et lett sporty og sofistikert uttrykk, som passer like godt til et par slitte jeans som til dressen. Vendes klokken rundt, møter blikket det eksepsjonelt tynne kaliber BVL 138 – som både er utviklet og produsert av Bvlgari selv.


Patek Philippe Calatrava

Blått er også å finne i klokkeverdenens øverste divisjon. Patek Philippe Calatrava ref. 6007A er en elegant dressklokke med blå skive, som egentlig gjør seg like godt til hverdags som til fest. Klokken har nemlig en 40 mm kasse av rustfritt stål, som er en sjeldenhet i Calatrava-kolleksjonen. Ikke overraskende er modellen også en «Limited Edition», som er begrenset til kun 1.000 eksemplarer på verdensbasis. Spesialmodellen er en feiring av Patek Philippes nye fabrikk, som åpnet dørene i 2019. Teknisk drives klokken av det egenproduserte kaliber 324 S C, som både er dekorert til en høy standard og utstyrt med en antimagnetisk Spiromax-spiral.


Tudor Black Bay Fifty-Eight

I en litt mer tilgjengelig prisklasse gjør Tudor stor suksess med dykkerklokken Black Bay Fifty-Eight. Entusiastfavoritten fra 2018 er nå tilgjengelig med blå urskive og blå bezel, som sender tankene tilbake til den historiske Tudor Submariner «Snowflake» fra slutten av 60-tallet. Black Bay Fifty-Eight «Navy Blue» fremstår som en anelse mer sporty enn søskenmodellen med svart urskive, men har beholdt stålkassen på 39 mm, samt valget mellom lenke eller rem. Urverket er Tudors egenproduserte kaliber MT5402, som er COSC-sertifisert og har en gangreserve på rundt 70 timer.

Montblanc 1858 Geosphere

En god dose historisk inspirasjon danner også grunnlaget for 1858 Geosphere fra Montblanc. Til tross for å dufte av vintage, byr den blå klokken på en unik og moderne komplikasjon. I tillegg til å vise tiden i en ekstra tidssone, fungerer de to hemisfæriske skivene (halv-globusene) som en alternativ verdenstidfunksjon. Resultatet er en stilsikker og særegen blå verktøyklokke for moderne eventyrere i både urbane og naturlige landskap.


Longines Spirit

Fortidens pionerånd er stikkordet for en helt ny kolleksjon fra Longines. Med en kundeliste bestående av historiske piloter og oppdagere som Howard Hughes, Elinor Smith, Amelia Earhart og Paul-Emile Victor, har den sveitsiske klokkeprodusenten latt retroinspirasjon og moderne egenskaper smelte sammen. Longines Spirit Collection omfatter 40 mm og 42 mm modeller med tidsvisning og dato, samt en 42 mm kronograf. Alle de tre modellene er tilgjengelig med blå urskive, og samtlige drives av et unikt ETA-produsert urverk med antimagnetisk silisiumbalanse.

Les det nyeste Bjerke Magasinet nå!

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Kristoffer Ventura sin tilværelse som golfproff og hans stigende klokkeinteresse. My name is BondJames Bond! Vi tar et dypdykk inn i spionens verden og hans relasjon til klokker. Inge Meløy er ikke som folk flest, og fant ut allerede i ung alder at han ønsket å bli polfarer. Inge har også en klar mening om hva som er den ultimate polfarer-klokken!