Det blir stadig varmere i været, og vi nærmer oss sommeren. Sommeren kan påvirke klokken din på flere forskjellige måter. Vi oppholder oss mer langs kysten, i vann og temperaturen er generelt høyere. Før man tar frem sommerklokken eller drar på ferie er det ofte smart å ta noen forhåndsregler.

Regulering

Urets nøyaktighet påvirkes av aktivitetsnivå og temperatur. Om sommeren er man ofte ute i det fine været og beveger seg mer, samtidig som det er varmere. Dette vil påvirke klokken din. Punktligheten på et selvtrekkende ur varierer mellom -4 og + 6 sekunder per døgn for kronometersertifiserte ur. Det kan være større avvik på andre ur. Dersom uret trenger regulering, kan dette utføres av våre urmakere.

Lenke/Rem

Om du har klokken din på en stållenke eller en skinnrem kan påvirke opplevelsen av klokken på sommeren. En lenke er slitesterk og egner seg til bruk under aktivitet, bading og idrett. Temperaturforskjeller og kontakt med vann vil ikke påvirke stålet i stor grad, og man vil ikke merke noe forskjell på hvordan klokken oppleves på håndleddet. Samtidig vil bruken slite mindre på lenken.
En skinnrem er mindre slitesterk og tåler dårlig å være i kontakt med vann. Ved temperaturforskjeller kan remmen strekke seg, og ved kontakt med vann vil den bli fort slitt. Om sommeren svetter man mer og bruker oftere solkrem og andre fuktighetskremer som remmer av skinn vil trekke til seg. Dette gjør at remmen fortere blir sur og slitt.

Vi anbefaler dermed å bruke en stållenke, stoffrem eller en gummirem på din klokke om sommeren, om den benyttes i hverdagen. Vi hjelper deg å finne en ny lenke og rem til klokken din, og bytter den gjerne for deg.

Trykktest

En trykktest gjennomføres for å finne ut om din klokke har noen lekkasjer som kan føre til at det kommer vann inn i klokken. Klokken blir testet i et trykkluftkammer, og ved eventuelle lekkasjer blir urverket tatt ut og klokken testes i vann for å avdekke lekkasjen uten å skade urverket.
Vann eller kondens i klokken kan fort føre til store skader på urverket. Det er derfor viktig å forhindre dette, men skulle uhellet være ute, må du kontakte en urmaker snarest.

Pakningsbytte

Pakninger er plast eller gummimateriale som for eksempel tetter åpninger ved urkassen, glasset og kronen. Deres oppgave er å gjøre klokken tett, og på den måten holde vann utenfor urverket. Dykkerur kan ha flere sett med pakninger, for å sikre vanntettheten. Fabrikkene sier at pakninger skal byttes hvert andre år. Skal du bade med klokken er det en enkel forsikring for deg selv å bytte pakning før du bruker den i vann.

Tips og generelle anbefalinger

1.
Det som er viktigst å huske på er vanntettheten til uret. Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:
Vanntett 30 meter: Ur som er støvtette, tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
Vanntett 50 meter: Klokken tåler at du dusjer med den.
Vanntett 100 meter: Klokken tåler at du bader og svømmer, men ikke dykking.
Vanntett 200 – 500 meter: Klokken tåler stuping, snorkling, fritidsdykking og vannsport.
Vanntett 500 meter og oppover: Klokken tåler dybder og er en skikkelig dykkerklokke.

En annen huskeregel er: 10 bar = 100 meter, 20 bar = 200 meter og så videre.

Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til. Det kan være lurt å ta en vedlikeholdsservice av uret i sommer som innebærer trykktesting av vanntetthet, bytte av pakninger samt vask av urkasse og lenke.

2.
Skinnremmer er ikke særlig glad i fuktighet og vann, solkrem og svette vil gjøre remmen raskere utslitt og sur.

Metallenker, gummi- og nylonremmer har generelt god motstandsdyktighet mot fukt, men husk alltid på å skylle klokken i springvann etter et bad. Både klorvann og saltvann er tøffe påkjenninger på klokken uansett.

3.
Husk at vanntette ur som ikke har hatt vedlikehold/pakningsskifte i løpet av de siste to årene ikke bør ansees som vanntette. Derfor skal du alltid levere klokken på delservice med jevne mellomrom. Vi anbefaler annen hvert år.

 

Har du spørsmål om din klokke? Ta gjerne kontakt med vårt verksted her.

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!