Det blir stadig varmere i været, og vi nærmer oss sommeren. Sommeren kan påvirke klokken din på flere forskjellige måter. Vi oppholder oss mer langs kysten, i vann og temperaturen er generelt høyere. Før man tar frem sommerklokken eller drar på ferie er det ofte smart å ta noen forhåndsregler.

Regulering
Urets nøyaktighet påvirkes av aktivitetsnivå og temperatur. Om sommeren er man ofte ute i det fine været og beveger seg mer, samtidig som det er varmere. Dette vil påvirke klokken din. Punktligheten på et selvtrekkende ur varierer mellom -4 og + 6 sekunder per døgn for kronometersertifiserte ur. Det kan være større avvik på andre ur. Dersom uret trenger regulering, kan dette utføres av våre urmakere.

Lenke/Rem
Om du har klokken din på en stållenke eller en skinnrem, kan påvirke opplevelsen av klokken på sommeren. En lenke er slitesterk og egner seg til bruk under aktiviteter, bading og sport. Temperaturforskjeller og kontakt med vann vil ikke påvirke stålet i stor grad, og man vil ikke merke noe forskjell på hvordan klokken oppleves på håndleddet. Samtidig vil bruken slite mindre på lenken.
En skinnrem er mindre slitesterk og tåler dårlig å være i kontakt med vann. Ved temperaturforskjeller kan remmen strekke seg, og ved kontakt med vann vil den bli fort slitt. Om sommeren svetter man mer og bruker oftere solkrem, og andre fuktighetskremer. Dette vil skinnremmen trekke til seg, og den vil fort bli sur.

Vi anbefaler dermed å bruke en stållenke eller en gummirem på din klokke om sommeren, om den benyttes i hverdagen. Vi hjelper deg å finne en ny lenke og rem til klokken din, og bytter den gjerne for deg.

Trykktest
En trykktest gjennomføres for å finne ut om din klokke har noen lekkasjer som kan føre til at det kommer vann inn i klokken. Klokken blir testet i et trykkluftkammer, og ved eventuelle lekkasjer blir urverket tatt ut og klokken testes i vann for å avdekke lekkasjen uten å skade urverket.
Vann eller kondens i klokken kan fort føre til store skader på urverket. Det er derfor viktig å forhindre dette, men skulle uhellet være ute, må du kontakte en urmaker snarest.

Pakningsbytte
Pakninger er plast eller gummimateriale som for eksempel tetter åpninger ved urkassen, glasset og kronen. Deres oppgave er å gjøre klokken tett, og på den måten holde vann utenfor urverket. Dykkerur kan ha flere sett med pakninger, for å sikre vanntettheten. Fabrikkene sier at pakninger skal byttes hvert andre år. Skal du bade med klokken er det en enkel forsikring for deg selv å bytte pakning før du bruker den i vann.

Tips og generelle anbefalinger

1.
Det som er viktigst å huske på er vanntettheten til uret. Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:
Vanntett 30 meter/3 atm: ur som er støvtette, tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
Vanntett 50 meter: klokken tåler at du dusjer med den.
Vanntett 100 meter: klokken tåler at du bader og svømmer, men ikke dykking.
Vanntett 200 – 500 meter: klokken tåler stuping, snorkling, fritidsdykking og vannsport.
Vanntett 500 meter og oppover: klokken tåler dybder og er en skikkelig dykkerklokke.

Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til. Det kan være lurt å ta en vedlikeholdsservice av uret i sommer som innebærer trykktesting av vanntetthet, bytte av pakninger samt vask av urkasse og lenke.

2.
Skinnremmer er ikke særlig glad i fuktighet og vann, solkrem og svette vil gjøre remmen raskere utslitt og sur.

Metallenker, gummi- og nylonremmer har generelt god motstandsdyktighet mot fukt, men husk alltid på å skylle klokken i springvann etter et bad. Både klorvann og saltvann er tøffe påkjenninger på klokken uansett.

3.
Husk at vanntette ur som ikke har hatt vedlikehold/pakningsskifte i løpet av de siste to årene ikke bør ansees som vanntette. Derfor skal du alltid levere klokken på delservice med jevne mellomrom.

Les det nyeste Bjerke Magasinet nå!

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Erling Braut Haaland sin tilværelse som en av verdens stigende stjerner på fotballbanen og hans store interesse for klokker. Vi lærer også mer om klokker sitt forhold til Fotball som idrett. Bærekraftig urmakerkunst er også noe som har kommet i fokus hos flere av urprodusentene. Les også mer om Urmaker Bjerke sine egne storsatsninger Bjerke Vintage & Pre-Owned og Bjerke MasterClass.