Er dykkerklokker bare til pynt eller tåler de å bli brukt? Vi tok med noen for å la dem bli brukt i sitt rette element.

Tekst: John Rørdam
Foto: Pål Laukli

SAMMEN MED DYKKERNE Nils Aukan, Tor Jan Sevaldsen og fridykkeren Peder J. Martinini fra Kristiansund setter vi kursen ut i fjorden. Dønningene fra vinterstormen som herjet dagen før ruller inn fra havet, men under overflaten er vannet klart som det pleier å være i februar. For disse hardbarka karene betyr det ikke så mye at levelige badetemperaturer er mange måneder unna. Her handler det bare om å ha utstyr som er tilpasset forholdene. Klokker er rett og slett et verktøy som gutta har et ujålete forhold til.

DET ER OM VINTEREN, før sola setter fart på oppblomstringen av alger, at sikten er på sitt beste, og forholdene for fotografering er perfekte. Nils Aukan har dykket og fotografert under vann i en mannsalder og har en naturlig autoritet når han uttaler seg. – Jeg begynte å dykke i 1965. 5 200 dykk senere synes jeg at det fortsatt er like fascinerende. Livet i havet er så uendelig rikt. Jo mer jeg dykker, jo mer blir jeg klar over hvor lite jeg visste før. Jeg vet litt mer nå, men fortsatt opplever jeg at det bare er å skrape i vannflata. Det er et artsmangfold som aldri s lutter å overraske med nye fantastiske skapninger. Det er alltid noe nytt å oppdage, enten det handler om biologi eller historie, sier Nils og tar en slurk av en kaffekopp i tykt steingods som selvfølgelig er funnet på bunnen av havna i Sørsundet under et av de mange dykkene.

SAMMEN MED DYKKERNE Nils Aukan, Tor Jan Sevaldsen og fridykkeren Peder J. Martinini fra Kristiansund tok vi turen ut på fjorden en vinterdag i februar.

Her handler det bare om å ha utstyr som er tilpasset forholdene.

DYKKERNE ER ENIGE om at tid er en av de aller viktigste faktorene å holde orden på under et dykk, og det viktigste er at du har en klokke du kan stole på og som fungerer utenpå tykke dykker drakter. Trykkfallsyke eller for dårlig tid til å dekomprimere under oppstigning må ikke skje under noen omstendigheter. Det vanligste er å dykke med dykkecomputere, men Nils mener at selv om det er digitalt skal en klokke ha visere. At klokkene er fine gjør ikke noe, men det er ikke det avgjørende. Det avgjørende er funksjonen, for det er ikke alltid like lett å holde orden på tiden under vann. – Tiden oppfører seg litt annerledes under vann. Selv om jeg har lang erfaring er det nesten umulig å vite hvor lenge jeg har vært under vann hvis jeg ikke har en klokke. Det er også lett å glemme tida, så det gjelder å følge med. Når jeg ligger på bunnen og fotograferer flyr tida noen ganger utrolig fort. Noe er likevel likt som på land, er det kjedelig går tida sakte, men finner du noe interessant bare flyr den av sted.

BREITLING Superocean Heritage II B20 Automatic Breitling kan solide klokker, og denne er et godt eksempel. Fint også at det klassiske designet er tilgjengelig i 42 mm i diameter for alle som synes av 46 mm blir i største laget. Hvis den karakteristiske stållenken ikke faller i smak finnes det rem i gummi.

 

IWC Aquatimer Chronograph Edition «Expedition Jaques-Yves Cousteau» Dedikert til den største legenden av dem alle er det ingen tvil om hva IWC har hatt fokus på med klokken som beviser at det er fullt mulig å lage elegante dykkerklokker. Fargene i klokken er hentet fra korallrevene som Cousteau var lidenskapelig opptatt av, og den er vanntett til 300 meter og er spesielt godt lesbar under mørke forhold.

OMEGA Seamaster Planet Ocean 600 m. Dette er en klokke du trygt kan dykke med, og konstruksjonen med heliumsventil er ment for å kunne utligne trykket, men det gjelder for dybder de fleste av oss ikke skal ned til. Stor urskive med lettleste tall og timemarkeringer, dreibar bezel, ripesikkert glass og en solid gummirem gjør den til et godt valg for et besøk i havet.

DEN PENSJONERTE politimannen Nils tørker saltvann ut av skjegget med håndbaken og forteller historier om alt fra å endelig kunne svømme med hvalhai til å oppdage den bittelille sneglen Xandarovula Patula for første gang. Opplevelsene fra et langt liv under vann er mange, og det er ingen grunn til å holde seg på landjorda. – Dykking er for alle, det er selvsagt noen fysiske begrensninger, men hvis legen sier OK er det bare å hoppe i sjøen. Jeg har holdt på lenge, men jeg gleder meg alltid like mye til neste dykk, neste sted, neste fisk, neste vrak og neste skapning. Selv om jeg noen ganger dykker på samme sted er det aldri likt. Det er i det hele tatt en fantastisk verden.

PANERAI Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic. De fleste kjenner historien om Panerai og de lange tradisjonene som leverandør av klokker og instrumenter til den italienske marinen. Dette er ikke valget for dem som vil ha en klokke som ikke stikker seg frem, men for alle som vil ha et historisk instrument på armen er den perfekt. Vanntett til 300 meter i børstet titan med gummirem.

DET ER OM VINTEREN, før sola setter fart på oppblomstringen av alger, at sikten er på sitt beste, og forholdene for fotografering er perfekte.