Klokkeindustriens største event går av stabelen denne uken. Det er nemlig klart for den 39. utgaven av messen, Watches and Wonders, tidligere SIHH, som holdes 27. mars til 2. april i Genève, Sveits. Under årets største klokkemesse, lanserer blant annet Rolex og Tudor sine nyheter. Her er klokkene som ble vist frem under messen.

Rolex

Rolex Cosmograph Daytona

Rolex lanserer en ny Cosmograph Daytona med redesignet kasse og bezel, med det nye kaliber 4131.

At Rolex skulle noe med Daytona var ingen stor overraskelse, da modellen har 60-årsjubilum i år! Modellene ser omtrent like ut, men det er de ikke.

Modellen har bevart sin 40 mm store kasse, men kan ved første øyekast se litt større ut enn forgjengeren. Oppdateringene er små, og Rolex beskriver de på følgende måte:

«Urskiven har fått en ny balanse, og harmoniske fargekombinasjoner fremhever kontrasten mellom urskiven og «subdialsene». Oyster-kassen har blitt redesignet, og profilen fremheves av lysrefleksjonene på lugsene og kassens sider. På versjoner med en Cerachrom-bezel, er bezelen kantet med et tynt bånd av samme metall som kassen.»

Enkelt sagt, det ser ut som om Cerachrom-bezelen nå er forsenket litt inn i kassen med en kant av det samme materialet som kassen. På stålmodellene vil denne kanten dermed være i stål. I gull vil kanten være av gull, og så videre. Det nye designet gjør at skiven kan se større ut enn 40 mm, noe den ikke er.

Den store nyheten her er egentlig at for første gang siden år 2000, da Rolex startet med in-house urverk, har Daytona fått et nytt urverk. Kaliber 4131 gjør det den gjør med færre komponenter enn 4130, men med flotte dekorasjoner, ytelse og pålitelighet.

Søylehjulet med vertikal clutch fortsetter å drive øyeblikkelig start- og stoppfunksjon. Men nå viser broene til 4131 en «Rolex Côtes de Genève-dekorasjon, som skiller seg fra den tradisjonelle Côtes de Genève-dekorasjonen ved å legge til et lett polert spor mellom hvert bånd.»

Modellen har fortsatt «Chronergy escapement», og «Parachrom hairsprig», produsert av Rolex. Cosmograph Daytona har fått ny «perpetual rotor» og gangreserven er nå på 72 timer. Disse endringene gjelder hele kolleksjonen til Daytona.

En av de virkelig store nyhetene er at platina-Daytonaen nå har åpent baklokk! Dette er den første Rolex-sportsklokken som noen gang har hatt et synlig urverk.

Rolex 1908

Med inntredelsen av den nye Rolex 1908, går Rolex Cellini inn i historiebøkene.

En 39 mm Rolex-dressklokke kalt 1908 ble lansert i hvitt og gult gull. Det er det første offisielle medlemmet av den nye Perpetual-kolleksjonen.

Rolex har nettopp sluppet en helt ny kolleksjon kalt Perpetual Collection. Og den første offisielle klokken i serien – 1908 – ble nylig lansert. Navnet refererer til datoen «Rolex»-varemerket ble offisielt registrert i Sveits.

Med sine 39 mm deler klokken noen estetiske likheter med sin Cellini-forgjenger – ut ifra bilder av den nye modellen, ser kassen veldig likt ut. Og den generelle designestetikken er ganske umiskjennelig.

Ved første øyekast er ser man den veldig elegante og mye renere urskiven som er tilgjengelig i både svart og hvit. I stedet for en månefase, finner vi en sekundviser klokken 6 med ordene ‘Superlative Chronometer’ over seg. Skiven har arabiske tall på 3, 9 og 12 samt fasetterte indekser.

Det er en «observatory» timeviser, karakteristisk for sirkelen rett før spissen. Minuttviseren er formet som et tveegget sverd. Modellen er kommer på en brun eller sort alligatorreim, begge utstyrt med en foldespenne.

Utstyrt med helt nytt kaliber 7140, inkluderer dette urverket «Chronergy escapement», «Syloxi hairspring» og «Paraflex» støtdempere. Klokken har også en åpent baklokk.

Rolex Yacht-Master 42, ref. 226627

Sent i fjor ga Rolex ut Deepsea Challenge i sitt nye materiale RLX titan. Den klokken var hele 50 mm i diameter og i utgangspunktet for stor for folk flest. I dag går en annen klokke inn i RLX-kampen: Rolex Yacht-Master 42.

Denne nye utgivelsen er en Yacht-Master 42 i full titan. Det betyr en titankasse og titanlenke – akkurat som Deepsea Challenge. Når det gjelder estetikk, er det overordnede designspråket likt det som har blitt lansert i kolleksjonene tidligere. Det betyr at vi får de forhøyede sorte tallene mot en matt keramisk bezel. Men der kassen normalt ville vært et edelt metall, får vi nå denne klokken i full titan.

Klokken er vanntett ned til 100 meter og titanlenken er helbørstet og har Rolex sin 5 mm «Easylink-forlengelsessystem».

Rolex Sky-Dweller

Pilotklokken kommer nå med en mintgrønn og blågrønn skive.

Disse skivefargene er et morsomt tilskudd til Rolexs mest kompliserte, moderne klokke. Den mintgrønne skiven er en farge som til nå har vært forbeholdt Datejust, og den blågrønne skiven er kun tilgjengelig på denne nye Sky-Dweller modellen.

Begge de nye konfigurasjonene forblir tro mot Sky-Dweller-formen: 42 mm kasse, toveis, riflet, dreibar bezel, 100 meter vanntetthet, dobbel tidssone og Saros årskalender. Men dette er første gang en hvit Rolesor-versjon er tilgjengelig på Oysterflex.

Sky-Dweller er nå utstyrt med kaliber 9002, en videreutvikling av kaliber 9001. Dette nye urverket inkluderer «Chronergy escapement» og er utstyrt med en blå «Parachrom hairspring», laget i en paramagnetisk legering. Gangreserven til kaliber 9002 strekker seg til omtrent 72 timer.

Rolex GMT-Master II

Rolex GMT-Master II kommer nå i gult gull og Rolesor på en Jubileelenke.

Rolex fortsetter med edelt metall og lanserer GMT-Master II i helgull og Rolesor. Men den store nyheten er inkluderingen av en Jubileelenke. Jubileelenken kommer i de to valgmulighetene som kassen. Modellen har en tofarget Cerachrom-bezel i ensfarget sort og grått, i tillegg til en fargematchende GMT-viser og GMT-Master II-tekst i en gylden fargetone.

Bortsett fra det har klokken det samme urverket (kaliber 3285) som den eksisterende GMT-modell-linjen ettersom de nye modellene i gult gull kompletterer den allerede moderne kolleksjonen.

Rolex Explorer 40, ref. 224270

For to år siden eliminerte Rolex sin 39 mm Explorer-modell og gjeninnførte en 36 mm modell til glede for mange. I dag går størrelsen opp igjen og Explorer er nå større enn den noen gang har vært før, med 40 mm i diameter.

Annet enn størrelsen, har ingenting annet endret seg på denne klokken. Urverket er av samme kaliber 3230, kassen forblir i rustfritt stål, og urskiven har samme gjenkjennelige layout. Rolex har også holdt Explorer-teksten oppe klokken 12 på skiven.

Rolex Oyster Perpetual

Rolex samler alle fargene i en skive og lanserer en skive full av bobler. Dette var nok ikke en modell noen så komme.

Det er en ny Rolex Oyster Perpetual i stål med en himmelblå «Celebration»-skive dekorert med en klynge av bobler i forskjellige størrelser som gjenforener alle fargene fra kolleksjonen med fargerige Oyster Perpetual modeller som ble lansert i 2020. Skiven inneholder fargene pastellrosa, jegergrønn, korall, gul og turkis.

Modellen kommer i størrelsene 31, 36 og 41 mm, og er det mest fargerike skivedesignet vi har sett fra Rolex siden Datejust med palmeblader i 2021. Alle tre klokkene kommer i polert Oystersteel, som Rolex kan skryte av er spesielt motstandsdyktig mot korrosjon.

Urverket avhenger av kassestørrelsen: 31mm har kaliber 2232, og de to større størrelsene har kaliber 3230. Gangreserven på den minste modellen er 55 timer, og 70 timer på de to større, så festen stopper ikke før etter noen dager.

Alle tre kommer på et Oysterlenke med «Easylink-mikrojustering» på opptil 5 mm.

Rolex Day-Date

Det er ikke bare Oyster Perpetual kolleksjonen som har fått en fargerik oppfriskning. Rolex Day-date er ikke noe dårligere – langt derifra. Hos de nye modellene finner man emojis, inspirerende ord og fargerike diamanter.

Rolex lanserer hele seks nye Day-Dates. En av modellene har en urskive med puslespill-motiv laget av champlevé-emaljering, som er tilgjengelig i gult gull, hvitt gull og Everose. Dagene som pleier å vises i vinduet klokken 12 er byttet ut med inspirerende ord, i from av: ‘Happy’, ‘Eternity’, ‘Gratitude’, ‘Peace’, ‘Faith’, ‘Love’ and ‘Hope’ og hele 31 emojis i stedet for datoen klokken 3.

De tre nye steinskivene er tilgjengelige i karneol (gult gull), turkis (platina) og grønn aventurin (Everose gull). Disse nye steinskivene er en fortsettelse av en lang Rolex-arv, med opprinnelse tilbake til 1970-tallet. Karneol er en varm oransje nyanse som også har blitt brukt historisk om enn sjeldnere og grønn aventurin som har en fint krystallisert overflate.

Steinskivene har diamantbesatte timemarkører og bezelen kommer med eller uten diamanter. Modellene med de fargerike skivene har 10 baguette-kuttede safirer i seks forskjellige nyanser som indekser. Og alle seks klokkene har selvfølgelig presidentlenke.

Disse nye Day-Datene er hver utstyrt med kaliber 3255. Og hver Oyster-kasse er garantert vanntett ned til en dybde på 100 meter.

Tudor

Tudor Black Bay GMT

Tudor legger til en opalinskive til Black Bay GMT kolleksjonen.

Under Watches & Wonders har Tudor introdusert en ny opalinskive til Black Bay GMT. Det er den samme Black Bay GMT vi kjenner – 41 mm stålkasse, rød og blå bezel, in-house urverk, bare med en ny, hvit skive.

Tudor kaller den nye skiven «opaline», og betyr at den ikke er helt hvit, men vært igjennom en prosess som gir den en matt hvit-grå finish. Det gir urskiven et sølvaktig hint.

Markørene har mørkegrå detaljer, som matcher sekundviseren. Tudors kjente kaliber MT5652 sitter inne i klokken. I likhet med den eksisterende Black Bay GMT med svart urskive, vil den nye versjonen tilbys på en lenke i rustfritt stål eller en av Tudors tekstilremmer.

Tudor Black Bay 54, ref. 79000N

Tudor Black Bay 58 får en ny «lillebror» i form av Tudor Black Bay 54. Den nye modellen er nedjustert til 37 mm, og har fått noen små endringer i utseende.

Fra perspektivet til den moderne Tudor-serien er dette så nært som du kan komme modellen fra 1954, og denne nye modellen – som lanseres i en enkelt fargevariant – har også et kaliber uten dato.

Den nye Black Bay 54 er mer enn en redusert Black Bay Fifty-Eight. Ser man nøye etter vil man legge merke til at de små indeksene mellom 12 og 3 på bezelen er borte, en ny profil for grepet på bezelen og et nytt kronedesign.

Urverket er MT5400, som også finnes i Pelagos 39 og andre Black Bay modeller som 925 og 18K. Den tilbyr 70 timers gangreserve, en ikke-magnetisk silikon hairspring og COSC-kronometertidvisning på -2 til +4 sekunder om dagen. Black Bay 54 er 11,24 mm tykk og 46 mm lug til lug.

Tudor Black Bay 31, 36, 39, 41

Tudor har nettopp fornyet sin Black Bay-kolleksjon med 31, 36, 39 og 41 mm store klokker, nå kommer de med en rekke in-house, COSC-sertifiserte, kalibre og en femleddet lenke med en T-fit hurtigjusteringslås.

De nye Black-Bay modellene i stål har et bredt utvalg av sunray skiver i blått, antrasitt og lys champagne. Urverkene i klokkene har alle en 70-timers gangreserve bortsett fra 31mm-modellen som har en 50-timers gangreserve.

Det er ikke en stor fornyelse av kolleksjonen, men med disse subtile endringene gjør merket et poeng av å hedre dykkerinspirasjonen fra 1950-tallet i møte med populariteten og suksessen til merkets Black Bay 58- og Pelagos-kolleksjoner.

Tudor Black Bay 41, ref. 7941A1A0RU

Det er innsiden som teller i Tudor sin oppgraderte Black Bay med burgunder bezel. Ut av Tudors splitter nye produksjon i Le Locle, finner vi en Black Bay med enveis roterbar, burgunder bezel. Denne klokken er nå METAS Master Chronometer-sertifisert, noe som betyr at den ble testet for vanntetthet, gangreserve, magnetisk motstand og nøyaktighet. Dette er et pek mot Tudors fremtidige planer om at hele kolleksjonen skal være godkjent av METAS.

Klokken er drevet av Tudors egenproduserte Caliber MT5602-U, som blant annet har blitt «weekend proofed» som betyr at du kan ta den av i 70 timer uten å måtte trekke den opp igjen. Den kan operere innenfor et toleranseområde på fem sekunder takket være den ikke-magnetiske fjæren.

I 2012 ble den første Black Bay utgitt med en burgunder-bezel, og den kom tilbake i 2015. Nå vender klokken tilbake til sine røde røtter med burgunder, en vakker svart urskive, en stålkasse og litt finjusterte visere. Den er 41 mm stor med et kuppelformet safirglass, men tynnere enn den originale Black Bayen. Det er også en redesignet skrukrone med Tudor-rosen. Lenken er enten treleddet, satengbørstet stål eller en femleddet, børstet og polert stål. Hvis du ikke vil ha en lenke, er det også et gummialternativ og alle tre festene kommer med Tudor «T-fit»-lås for enkel mikrojustering

Ønsker du mer informasjon om lanseringene fra Watches and Wonders, eller lese om flere nyheter? Sjekk det ut her!

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!