Klokkeindustriens største event går av stabelen denne uken. Det er nemlig klart for den 38. utgaven av messen, Watches and Wonders, tidligere SIHH, som holdes 30. mars til 5. april i Genève, Sveits. Under årets største klokkemesse, lanserer blant annet Rolex og Tudor sine nyheter. Her er klokkene som ble vist frem under messen.

Air-King
Ref: 126900

En hyllest til utforskerne av himmelen. Klokken har et profesjonelt utseende, og den redesignede kassen har rette sider og utstikkende kronebeskyttere, sammen med en subtil linje av lys langs kassen i midten.

Inspirert av flyinstrumenter, har den sorte skiven som ble introdusert i 2016, fått en oppfriskning. Den tilbyr perfekt balanse og forbedret lesbarhet, takket være tilføyelsen av en ¨0¨ før 5-tallet på tallskiven. Klokken har luminerte visere, sammen med triangelen på bezelen klokken 12, og tallene 3, 6 og 9 som også er luminert. Lesbarheten økes også av at krystallglasset har et belegg på utsiden som gjør at lys ikke reflekterer fra tallskiven.

Modellensom måler 40 mm kommer med urverket «calibre 3230», som har en gangreserve på 70 timer.

Air-King symboliserer det privilegerte samarbeidet mellom Rolex og flyvning i gullalderen innen luftfart på 30-tallet. 1930-tallet var en periode med spektakulær utvikling, og førte til introduksjonen av langdistanse-flyvninger. En rekke piloter satte rekorder iført en Oyster.

Klokken har fortsatt den ikoniske Oyster kassen, som er selve symbolet på vanntetthet. Klokken har en garantert vanntetthet på 100 meter, selv om det er en pilotklokke. Kassen er produsert i «Oystersteel», i en spesiell legering som er rustfri. Baklokket er skrudd ned med et spesielt verktøy, som gjør at kun Rolex urmakere har mulighet til å nå urverket. Kronen er godt beskyttet av kronebeskyttere, som gjør at klokken holder seg vanntett i situasjoner som krever dette. Dette er første gang vi ser kronebeskyttelse på en Air-King.

Klokken kommer på en oyster-lenke, som er godt kjent i klokkebransjen. Lenken ble utviklet på slutten av 1930-tallet, og den tredelte lenken forblir en av de mest universale lenkene i kolleksjonen til Oyster Perpetual. Foldespennen er den patenterte «Oysterlock» som hindrer at lenken åpnes ved uhell. Dette gjør at klokken blir enda mer robust, og tåler enhver utfordring den blir satt ovenfor.

GMT-Master II
Ref: 126720VTNR

En av de største overraskelsene fra Rolex sin lansering. En GMT-modell med grønn og sort bezel, som i tillegg er produsert for venstrehendte? Denne så ikke mange komme.
Den nye modellen gjenspeiler GMT-Masteren som ble produsert i 1955 som fulgte fremkomsten av kommersiell flygning.

Utenom den nye fargekombinasjonen og det faktum at klokken er en «destro», som betyr at den er designet for de som bruker klokken på høyre arm, er ikke mye forandret fra den GMT-modellen vi er vant med fra før. Klokken som måler 40 mm, har en tofarget «Cerachrom» bezel, forstørrelsesglass over dato-visningen som er flyttet på motsatt side, til klokken 9, og muligheten for enten «Jubilee» eller «Oyster» lenke med «EasyLink» justerbarhet i foldespennen.

Rolex klarte å beholde referansen igjennom in-house urverket «Calibre 3285», med 70 timer gangreserve, ved å flytte kronen til venstre side av klokken.
Det å lage tofargede bezler av keramikk er ingen enkel oppgave. Og Rolex var en av pionerne innen utviklingen av dette. Bezelen på de nye modellene er ripefrie, og fargene er svært intensive, noe som er sjeldent på bezler av denne typen. Sammen med dette, er den høyteknologiske keramikken rustfri. For GMT-Master II klokken i den nye fargekombinasjonen er den toveis dreibare bezelen dekket med platina via PVD (Physical Vapour Deposition). Bezelen er også enkel å rotere begge veier, takket være de ruglede kantene som fører til prefekt grep.

Day-Date
Ref: 228236

Rolex Day-Date er kanskje den mest ikoniske klokken Rolex noensinne har produsert. Sett på armen til en rekke store politikere, kjendiser, kongelige og forretningsmenn og kvinner. Klokken er mest kjent for å bli produsert i edelt metall og mindre størrelser. Subtil, men allikevel svært synlig. Nå har Rolex kommet med en klokke i 40 mm i det edleste av metall – platina. Tross størrelsen og materialet, er den fortsatt subtil, men likevel svært synlig.

Ifølge Rolex er dette første gang de produserer en klokke med riflet bezel i platina. Sammen med kassen i platina, finner vi den velkjente lyseblå skiven. Inni klokken sitter in-house urverket «Calibre 3255» med hele 70 timer gangreserve. Urverket er et av de mest avanserte konvensjonelle «Swiss lever escapement» urverkene som produseres nå. Urverket er COSC sertifisert, men det er også innenfor Rolex sin strenge standard for presisjon, med maksimalt +2 sekunder avvik per dag.

Modellen kommer på president lenken. Lenken ble produsert spesielt for lanseringen av «Oyster Perpetual Day-Date» i 1956. Med sine tredelte ledd, er platina lenken den dag i dag forbeholdt Day-Date modeller i edelt metall. Foldespennen er nesten ikke synlig, det eneste man ser er den velkjente kronen som er logoen til Rolex, noe som gjør klokken enda mer elegant.

Yacht-Master 42
Ref: 226658
Rolex lanserer Yacht-Master 42 mm i 18K gult gull med en sort skive og den svært populære «Oysterflex» gummiremmen. Sammen med denne kommer det en modell i 18K hvitt gull, og den nye skiven kalt «Falcon`s Eye».

Modellene kommer med en toveis dreibar bezel med en matt sort «Cerachrom», sammen med polerte og opphøyde tall, som komplimenterer skiven på en perfekt måte. Vanntettheten og robustheten til klokken gjør den ideell for vannaktiviteter og spesielt seiling

Takket være Rolex sitt «Chromalight display» er tallskiven svært enkel å lese av tiden på. De brede timeviserne og timemarkører i enkle former – triangler, sirkler og rektangler – er fylt med lume som har en langvarende glød. Inni klokken sitter in-house urverket «Calibre 3235» som er av den nye generasjonen. Urverket tilbyr store fordeler innen presisjon, gangreserve, motstand mot støt og magnetiske felter.

Remmen på klokken er den etter hvert svært populære gummiremmen «Oysterflex». Denne varianten tilbyr et mer sporty alternativ til den vanlige stållenken. Foldespennen som heter «Oysterlock» har en legering med en blanding av titan og nikkel. Gummiremmen er svært pålitelig og tåler store forskjeller i miljøet over tid. Dette betyr at klokken tåler det du måtte utsette den for av temperaturer, miljøer og vær.

Datejust 31

Rolex lanserte også en Datejust i 31 mm med en ny skive. De blå urskivene med blomstermotiv er fulle av frisk energi og kombinerer tre forskjellige finisher – «sunray», matt og kornet. Høyteknologiske teknikker var nødvendig for å lage dette motivet, som er et eksempel på Rolex sin ekspertise på urskiver. Teksturen i skiven forsterkes ytterligere av 24 diamanter av varierende størrelse, som lyser opp midten av hver blomst.

Oyster Perpetual Datejust 31 tilbys i tre versjoner: en hvit «Rolesor»-versjon – som kombinerer Oystersteel og hvitt gull – med en azzurro-blå urskive med blomstermotiv, riflet bezel og «Oyster lenke». En versjon av 18 karat gult gull med en olivengrønn urskive med blomstermotiv, en bezel satt med 46 diamanter og en «President lenke». Den siste er en Everose Rolesor-versjon – som kombinerer Oystersteel og Everose-gull – med en sølvskive med blomstermotiv, en bezel satt med 46 diamanter og en «Jubilee lenke»

Tudor

Black Bay GMT S&G
Ref: M79833MN-0004

Den svært populære Black Bay GMT har nå fått Tudor sin stål og gull behandling. I kombinasjonen med en sort og brun bezel, gjør kassen og lenken i stål og gull at dette blir en svært pen klokke. Ytterkanten av bezelen og kronen er i 24K gull, sammen med det midterste leddet i lenken. Kassen er produsert i stål og er vanntett til 200 meter.

Kassen størrelse forblir i Black Bay seriens standardmål på 41 mm, og under safirglasset finner vi den buede sorte skiven, som har fått markører med ytterkanter av gull. Under skiven finner vi in-house urverket «Calibre MT5652», som har blitt brukt i klokken siden 2018. Urverket har en balansefjær i silikon, og hele 70-timers gangreserve, noe som gjør at dette er et meget bra urverk.
Klokken kommer enten på en stållenke med tre ledd, hvor det midterste er i gull, skinnrem eller en reim i stoff.

Black Bay Pro
Ref: 79470

Tudor lanserer den helt nye Black Bay Pro, en 39 mm klokke i stål, med 24-timers bezel og inneholder Black Bay GMT urverket «MT5652» som gir full effekt av GMT funksjonen til klokken. Med dette urverket får klokken en solid gangreserve på 70 timer og datovisning klokken 3.

Mye inspirasjon er kanskje hentet fra Rolex sin Explorer, med tanke på at skiven er i matt sort, med en gul GMT-viser og en satengpolert stålkasse, med matchende bezel. Klokken som er vanntett ned til 200 meter kommer med valgmuligheten mellom en stållenke, en ny hybrid gummirem eller en reim i stoff. Kassen har en tykkelse på 14,6 mm. og bredden mellom lugsene er 20 mm.

Black Bay Chrono S&G
Ref: M79363N-0007

I Black Bay Chrono S&G serien har Tudor lansert en ny skive. Selve klokken er lik det vi kjenner den fra før av, men har fått en oppgradering i form av en ny skive. Skiven er champagne farget med sorte «sub-dials». Klokken kommer med tre forskjellige valgmuligheter: two-tone stål- og gullenke, en skinnreim eller en reim i stoff.

Black Bay 31/36/39/41 S&G

Denne serien har fått en oppgradering i form av flere spennende skiver og visse modeller kommer med en diamantbesatt bezel. En annen stor oppgradering er urverket. Nå kommer modellene med in-house urverket «Calibre 5201». Dette urverket er spesielt designet for å drive mindre klokker.

Tudor Royal

Tudor Royal serien har fått to nye tilskudd i form av modeller i 28 mm. En av modellene kommer i stål, med diamantbesatt bezel og en perlemorskive med diamantmarkører. Den andre modellen er en two-tone med stål og gullenke og en gull bezel som er diamantbesatt. Perlemorskiven er også besatt med diamanter som timemarkører.

Les det nyeste Bjerke Magasinet nå!

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Erling Braut Haaland sin tilværelse som en av verdens stigende stjerner på fotballbanen og hans store interesse for klokker. Vi lærer også mer om klokker sitt forhold til Fotball som idrett. Bærekraftig urmakerkunst er også noe som har kommet i fokus hos flere av urprodusentene. Les også mer om Urmaker Bjerke sine egne storsatsninger Bjerke Vintage & Pre-Owned og Bjerke MasterClass.