I 1755 signerer den 24 år gamle urmakermesteren Jean-Marc Vacheron sin første lærling, og grunnla på den måten en bedrift ved å vise at han hadde et ønske om å overlevere ferdighetene sine. Denne kontrakten kan derfor betraktes som Vacheron Constantins fødselsattest, noe som gjør den til den eldste klokkeprodusenten i kontinuerlig drift siden den ble grunnlagt.

Et sølvur med signaturen «J. M: Vacheron A GENEVE» på urverket er den eneste kjente klokken som identifiserer selskapets grunnlegger ved hans fornavn. Utstyrt med en «verge escapement», fint utformede visere i gull og balansehanen, demonstrerer dette lommeuret ferdighetene til urmakeren. Denne todelte tekniske og estetiske standarden la grunnlaget for identiteten til merket.

I 1785 overtok Jean-Marc Vacherons sønn, Abraham (1760-1843), verkstedene. Han klarte å holde bedriften i gang til tross for problemene etter den franske revolusjonen og okkupasjonen av Genève. Han videreførte urmakerfaget til sin sønn Jacques Barthélémi Vacheron. Under hans ledelse produserer selskapet flere kompliserte ur, for eksempel musikalske klokker som spiller to forskjellige låter. Samtidig skjer den første eksporten av deres produkter til Frankrike og Italia.

I 1819 dannes partnerskapet mellom Jacques Barthélémi Vacheron, barnebarn av grunnleggeren, og den erfarne forretningsmannen, François Constantin. Partnerskapet gir selskapet et nytt navn – Vacheron et Constantin.

I løpet av de første årene av 1900-tallet fikk Vacheron Constantin ordre fra kjente personer som dronning Mary av Romania, brødrene Henry og William James og prins Napoleon. For å vise sine luksusklokker i passende omgivelser, innviet Vacheron Constantin sin første butikk 1. august 1906 i første etasje av «the island building».

I 1907 presenterer merket sitt første «Royal-kronometer». Dette lomme-kronometeret, som var ulikt noen annen klokke produsert på den tiden, ble snart en internasjonal suksess. Dens legendariske robusthet, pålitelighet og nøyaktighet ble mye verdsatt av eiere i tøffe klimaer som hittil har vært ansett som skadelig for en klokkes funksjoner.

Det puteformede designet til Historiques har vært en del av Vacheron Constantin-porteføljen siden slutten av 1910-tallet. Under tjueårene dominerte lommeur fortsatt trenden. Å bruke denne typen armbåndsur var et sterkt tegn på modernitet som nøt stor suksess blant det amerikanske klientellet. Denne sjeldne modellen er spesiell på grunn av plasseringen av kronen klokken 1.

I 1932 førte Vacheron Constantins samarbeid med Louis Cottier til produksjonen av den første klokken med Cottier-systemet, Heure Universelle, referansenummer 3372. Dens unike mekaniske urverk har 24 tidssoner ved hjelp av en disk som roterer rundt skiven og bezelen som har navnene på de 31 største internasjonale byene inngravert. En ny komplikasjon som traff perfekt med tanke på de nylig utviklende kommunikasjons- og transportmidlene på denne tiden. Denne komplikasjonen har vært til stede i alle år siden, men har gjennomgått flere utviklinger, ofte knyttet til den geopolitiske situasjonen til forskjellige land.

I anledning 200-års jubileet i 1955 befester Vacheron Constantin sin forpliktelse til å lage de mest elegante klokkene ved å lansere det tynneste manuelt opptrekkbare urverket noensinne. Med en tykkelse på kun 1,64 mm er den like tynn som en sveitsisk 20 cent-mynt. Kaliber 1003, som bærer Genèves kjennetegn, er opprinnelsen for de ultratynne bevegelsene.

1996 markerer fødselen av Overseas-kolleksjonen hvor Vacheron Constantin omfavner den tekniske og sportslige siden av urmakeri. Det strukturelle designet til denne klokken, med sine naturlig elegante og rene linjer tar opp det moderne, samtidig som den bevarer det tradisjonelle. Det rene utseende gjenspeiler dens mekaniske fortreffelighet. Denne modellen er inspirert av modell 222, som var en feiring av merkets 222. leveår.

9. august 2004 overtar Vacheron Constantin sitt nye produksjonssted i Plan-les-Ouates. Den moderne bygningen – designet av den berømte arkitekten Bernard Tschumi – har form som et maltesisk kors, og bygningen samler ledelsen, administrasjonen og verkstedene under samme tak.

Referanse 57260 ble lansert 17. september 2015, i anledning 260-års jubileet for merket, og er den mest kompliserte klokken som noen gang er laget. Klokken ble produsert i en periode på over 8 år og kombinerer totalt 57 komplikasjoner. På oppdrag fra en lidenskapelig samler, er referanse 57260 en del av «Les Cabinotiers»-kolleksjonen, og viderefører merkets tradisjon for fortreffelighet skreddersydd til samlere. Modellen ble tildelt juryens pris under «Grand Prix de l’Horlogerie de Genève».

De senere årene har merket fortsatt sin utvikling og vist at selv et merke med så lange tradisjoner kan følge dagens moderne marked. Dette ble gjort igjennom lanseringen av Fifty Six i 2018, som er en fornying av modellen fra samme årstall som navnet tilsier. Dette er en moderne, elegant og avslappet kolleksjon som kombinere det tradisjonelle med det moderne. I 2020 viste de igjen at de følger med i tiden, ved å lansere kolleksjonen Égérie, som er dedikert til kvinner.

Ønsker du å se mer fra Vacheron Constantin? Besøk vår butikk i Nedre Slottsgate 11, Oslo eller se merket i vår nettbutikk.

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!