Et ur er en liten maskin som er i drift 24 timer i døgnet. For at det skal vare i mange år, er det viktig med riktig behandling og jevnlig vedlikehold.

FØLG INSTRUKSENE I SERVICEHEFTET

Ved kjøp av nytt eksklusivt ur følger et servicehefte fra produsenten. For at uret skal fungere optimalt og vare i mange år er det viktig å følger instruksene og rådene i serviceheftet.

 

JEVNLIG VEDLIKEHOLD

Et mekanisk ur – både med automatisk og manuelt opptrekk – anbefales serviceettersyn normalt hvert femte år. For vanntette ur må alle pakninger byttes hver 24. måned.

 

VANNTETTHET

Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:

  • Vanntett 30 meter / 3 atm: tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
  • Vanntett 100 meter: tåler dusj og bading.
  • Vanntett 200 meter og mer: dykkerur.

Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til.

 

URETS NØYAKTIGHET PÅVIRKES AV AKTIVITETSNIVÅ OG TEMPERATUR

Mekaniske ur trenger ofte en innkjøringsperiode. Etter noen måneder vil urets nøyaktighet stabilisere seg. Punktligheten på et selvtrekkende ur som er chronometertestet varierer vanligvis mellom -4 og +6 sekunder per døgn. Dersom uret trenger regulering, kan dette utføres av våre urmakere.

 

ELEKTRONISK UR / KVARTSUR

Uret får sin kraft fra et batteri, som varer i 1-2 år for små ur (dame) og 3-5 år for store ur (herre). Hvis sekundviseren «hopper» uregelmessig, er dette tegn på at batteriet er utladet.

 

LENKE / REM

En lenke er slitesterk og egner seg til ur som benyttes til sport, bading og andre tøffe aktiviteter. På urkasse og lenke danner det seg alltid en del smuss. Dette kan vaskes forsiktig bort med mildt såpevann på vanntette ur. En rem har normal holdbarhet i 1-2 år, avhengig av bruk.