Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Casper Ruud - Drømmeserveren

Drommeserveren-Casper-Ruud-2000x893

Oppdatert

25. november 2024

Tekst

John Rørdam

Foto

Einar Akselsen

Artikkel fra Bjerke Magasinet våren 2017.

Utenfor riksanlegget for tennis på Hasle legger vårstøvet seg rundt en Porsche 911, som akkurat har glidd rolig inn på en ledig parkeringsplass. Ut kommer en slentrende type i joggebukser, caps og joggesko av typen box-fresh.

Casper og Porsche

PORSCHE 911 er sannsynligvis ikke den mest naturlige bilen å låne ut til en gutt som ikke har hatt lappen i mer enn noen måneder, men så er heller ikke Casper Ruud en helt vanlig 18-åring. Han har vært verden rundt for å jobbe seg oppover på rankinglistene i tennis, og så langt har han vært helt oppe som nummer 126 – den høyest rankede 18-åringen i verden.

Tennisstjerne i vekst

Casper er reflektert, hyggelig og virker nesten litt beskjeden. Men beskjedenhet er vel neppe en kvalitet som slenger deg med gigantiske steg mot verdenstoppen i en individuell idrett som tennis. Hva er det som kjennetegner tennisspilleren Casper Ruud?
– Jeg prøver å være så offensiv som mulig. Fysisk er det kanskje enklere for meg å spille en mer offensiv tennis, men det betyr ikke at det er enkelt å lykkes med det hele tiden. En aggressiv spillestil krever i større grad at jeg har marginene på min side, men det er det som passer meg. Jeg prøver å være rolig ute på banen, men samtidig være på, og nøye. Klar for en fight. I dagens tennis
trenger du å ha et våpen, og hos meg er det min forehand. Det er den jeg prøver å utvikle til noe som kan avgjøre kamper.

Mentalitet på banen

Noen har sagt at en av egenskapene du har er å alltid være rolig og ikke bry deg om hva andre tenker og mener. At når det gjelder så er du så fokusert at verden rundt deg nesten blir borte. Hvor viktig er det for deg som utøver å kunne gå inn i en slik boble, og er det alltid like lett å ha det riktige tenningsnivået?
– Ja, det er sånn at du må klare å holde fokus gjennom en hel match. Alle har jo sine egne måter å komme inn i den sonen eller boblen vi snakker om. Jeg har mine teknikker og måter for å komme meg dit, men som regel kommer det naturlig når jeg går ut på banen. Da er det litt sånn: «Ok, nå er det kamp». Jeg har heldigvis ikke noen tics eller uvaner som er helt sjuke, men jeg prøver å holde meg til de samme for spenningsnivået. At jeg ikke senker meg hjemme
i Norge handler om å vise hvor standarden er for de som ikke har like mye internasjonal matching som meg. Jeg tenker at det er en måte å bidra til at de yngre som kommer opp kan ta steg i retning av et høyere nivå.

En av dine tidligere double-partnere har sagt at det var en lettelse å slå en god ball. Du setter ikke bare store krav til deg selv, men til alle rundt deg også?
– Ja, jeg gjør nok kanskje det. Det er ikke meningen å være så tydelig på det, men det er vinnerinstinktet som tar overhånd. Jeg har alltid lyst til å vinne, og det har vært prestisje i å vinne helt fra jeg var elleve-tolv år.

Mange av dagens største stjerner begynner kanskje å se slutten av karrieren. Nadal, Federer, Murray og Djokovic er kanskje noen spillere det hadde vært interessant å møte i kamper?
– Jeg håper jo selvfølgelig det! Både Nadal og Federer er spillere jeg ser veldig opp til. Hvis jeg skulle velge en drømmemotstander hadde det nok vært Federer av flere grunner. Han er så elegant og kul også utenfor banen, og jeg tipper at han er ganske enkel å prate med. Jeg tror ikke han er av den overlegne typen, så det hadde sikkert vært hyggelig å spise middag med han etter kampen. Federer har jo sagt at han kommer til å spille et par år til, så forhåpentligvis er det en mulighet for at det skjer.

Bjerke-EA-Casper-Ruud-157-1-uai-850x1133-1
Casper liker å ha en kul klokke, men hva den koster er ikke så viktig, det handler mest om designet. Så han er veldig fornøyd med sin Hublot.

TALENTET TIL CASPER kommer ikke helt ut av det blå, det ligger nok i genene. Pappa Christian Ruud var ranket som 39 i verden på sitt beste og er den høyest rankende nordmannen noensinne. Christian Ruud hadde sin styrke på grus og var en tålmodig spiller, mens Casper har en mer aggressiv spillestil enn sitt opphav. Nå er det lenge siden pappa Ruud ga seg, og han er neppe lenger en fryktet motstander for Casper. Det er likevel lov å undre seg hvordan en match mot Christian Ruud på høyden av hans karriere ville endt?
– På hans toppform hvis vi skulle spilt akkurat nå? Ja, jeg kunne slått han, men spesielt på grus var han veldig god. Da jeg spilte i Rio i vinter hadde jeg matchball mot en som var ranket som 23, og det viser at jeg har nivået inne når
alt stemmer. Det er litt vanskelig å si, nivået er kanskje også litt annerledes nå enn da han var på sitt beste? Kanskje tennisen har utviklet seg også. Pappa hadde nok uansett vært favoritt, men jeg skulle helt klart gitt han match.

Bjerke-EA-Casper-Ruud_-749-uai-1133x1510-1-768x1024

Familie og oppvekst

Casper har hatt en familie som har stilt opp, og en pappa som inntil for et par år siden var en godt kvalifisert trener. Treneransvaret er overlatt til spanjolen Pedro Rico, og Casper har adresse både i Alicante og på Snarøya. Selv om
Casper har trent med både Andy Murray og Rafael Nadal er det kanskje fortsatt flest hverdager?
– Det kan bli litt kjedelig, men på andre måter kan det være litt deilig også. Være litt alene, få min egen tid. Men det hender ofte at jeg savner kompiser og at det var noen andre som var med rundt på tur. Samtidig må jeg tenke på at det er helt unikt at jeg er der ute. Jeg får mye oppmerksomhet her hjemme fordi jeg er alene fra Norge på dette nivået. I andre idretter hvor det er mange gode norske utøvere, som i langrenn, der er det sikkert tøffere selv om du er topp 100 i verden.

Bjerke-EA-Casper-Ruud_-623

Casper er allerede grossist i NM-titler, og var bare 15 år da han vant sin første senior tittel. Han var selvfølgelig tidenes yngste i Norge. Alt dette er likevel allerede historie og Wikipediasiden til Casper Ruud er ikke lenger oppdatert med antall norgesmesterskap, men fokuserer på de internasjonale resultatene. Det kan vel tolkes som et tegn på at Casper er i rute? – Jeg ligger nok litt foran skjemaet. For et år siden lå jeg rundt 7-800 på rankingen, og det var vel ingen som trodde jeg skulle ligge rundt 120 et år senere. Det trodde ikke jeg heller, men det viser jo bare at det ikke er helt umulig å nå opp til de aller beste. Hvis jeg fortsetter å være like seriøs og går for de målene jeg setter meg så er det mulig. Jeg har det store målet som er å bli best i verden en dag, men jeg kommer meg ikke dit uten å ha delmål underveis. I år er delmålet å bli topp hundre, i fjor var det å bli topp 500, men det ble jo ganske mye bedre enn det.

Bjerke-EA-Casper-Ruud_-624Bjerke-EA-Casper-Ruud_-611-copy