Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Dypdykk i historien: Blancpain Fifty Fathoms' 70-årsjubileum

Blancpain-Fifty-Fathoms-Divers-Month-banner

Oppdatert

29. januar 2024

Siden 1953 har navnet «Fifty Fathoms» vært synonymt med nyskapning, pålitelighet og, mest av alt, en pioner innen dykkerklokker. 2023 markerte 70-årsjubileet for den ikoniske klokken, som har blitt en referansemodell i verdenen av dykkerklokker. Her vil vi dykke ned i de historiske høydepunktene; fra den opprinnelige inspirasjonen bak dens opprinnelse til en av årets hyllester, «Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3».

Vi vil se nærmere på modellens utvikling som reflekterte tidens behov og teknologiske fremskritt. Historien til Fifty Fathoms handler om nyskapning og visjonær tenkning, og den fortsetter å påvirke hvordan moderne dykkerklokker blir designet og produsert den dag i dag. Med innsikt i dens fortid kan vi verdsette betydningen av Blancpains forskjellige "acts" i 2023, der de har lansert flere modeller som en hyllest til jubileet og modellen. Disse «actene» representerer ikke bare milepæler i design og teknologi, men også modellens evne til å sette standarder i en stadig skiftende industri. Dette er ikke bare en reise i tid, men også en påminnelse om hvordan en enkel, betydningsfull idé, kan forandre en hel industri.

Blancpain-Fifty-Fathoms-Divers-Month-banner

Historien Bak Fifty Fathoms: Jean-Jacques Fiechters Visjon

Jean-Jacques Fiechter, som tidligere var med-CEO for Blancpain og en ivrig dykker, opplevde en dag en dykkers verste mareritt – han gikk plutselig tom for luft under et dykk ved sitt favorittsted i Cannes, sør i Frankrike. Denne hendelsen var et vendepunkt, da det fikk ham til å innse betydningen av å ha et pålitelig tidtakingsinstrument spesielt designet for dykking.

Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 1: Begynnelsen

5010A_1130_NABA_RVB-1
I anledning 50-årsjubileet i 2003, kom Fifty Fathoms i både 45 millimeter og en mindre 40,3 millimeter spesialvariant. Med Act 1 introduserer Blancpain en klokke i en etterlengtet størrelse på 42,3 x 14,3 millimeter, som vekker minner om 50-tallets original.

Detaljrik tallskive

På Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 1-tallskiven finner vi en rekke distinkte merkinger. Øverst troner selskapets JB-logo, den anerkjente Fifty Fathoms-betegnelsen, samt dybderatingen. Nedover skiven, på den nedre halvdelen, kan man tydelig se «70th Anniversary», etterfulgt av markeringen for hvilken serie klokken tilhører: Series I, II eller III. Disse seriene representerer klokkens tilgjengelighet i ulike verdensregioner, med 70 eksemplarer dedikert til hver av de tre regionene: Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA), Asia-Pacific og Americas. Med et totalt antall på 210 unike klokker, bærer denne merkingen en spesiell betydning.

Innvendig mekanikk: Kaliber 1315

Inni den staselige kassen skjuler det seg et kaliber 1315, kjent for sin kvalitet siden 2007. Med en platina rotor, merket «Fifty Fathoms 70th», og teknologier som en balansefjær i silisium, lover den fem dagers gangreserve.

Fifty Fathoms Tech Gombessa Diving Watch Act 2: Nyvinningen

Post6A_BLANCPAIN_RK_BB5A4449_RET_02

Nytt materiale og dimensjoner

Mens Act 1 feiret en ny kassestørrelse som minnet om 50-tallets original, bringer Act 2 oss til den reneste formen for titan: Grade 23. Denne innovative bruken av materiale gir styrke samtidig som den gir lettvektighet til brukeren. Den kraftige kassen, med sin diameter på 47 millimeter og tykkelse på under 15 millimeter, utstråler moderne dykkerklokkedesign, kombinert med et rent og slankt utseende, takket være fraværet av tradisjonelle lugs.

En skive av dypdykk

Tallskiven til Act 2 gir en estetisk opplevelse av «absolute black», en overflate som absorberer 97 % av reflektert lys. På denne mørke bakgrunnen fremheves oransje, luminescerende indekser, og gir klokken et utseende som er så funksjonelt som det er slående. Denne skiven er ikke bare en fryd for øyet; den er designet med praktisk bruk under vann i tankene, fra de lettleste time- og minuttviserne til den bemerkelsesverdige 3-timers markeringen.

Bevegelse fremover: Kaliber 13P8

Mens Act 1 presenterte oss for det pålitelige kaliber 1315, innfører Act 2 et oppdatert kaliber 13P8, bygget på denne pålitelige mekanikken. Dette nye kaliberet lover en imponerende 120 timers kraftreserve med en 4Hz frekvens, noe som understreker Blancpains forpliktelse til å kombinere tradisjon med nyskapning. En annen signaturfunksjon for dette kaliberet er den revolusjonerende tre-timers viseren, som hjelper dykkere med lengre dykk.

Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3: Et dykk i bronsegyllent minne

Tilbake til røttene med «Mil-Spec»

5019_12B30_64A_3_QUART_RVB
I forbindelse med lanseringen av modellen i Cannes, Frankrike, feiret Blancpain «Act 3» av deres 70-årsjubileum for Fifty Fathoms dykkerklokken. Under denne begivenheten avduket de en ny versjon av Fifty Fathoms som en hyllest til den opprinnelige «Mil-Spec» Fifty Fathoms. Denne spesielle utgaven, kalt Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3, kommer i en 9K Bronze Gold kasse med en diameter på 41,3mm og en tykkelse på 13,3mm. Kombinert med en svart nylon NATO-rem, gir dette klokken et distinkt og tidløst utseende. Modellen er begrenset til bare 555 eksemplarer.

Denne begrensede utgaven har referansenummeret 5901-5630-NANA. Klokken har en satinpusset 9K Bronze Gold kasse på 41,3mm i diameter og 13,3mm i tykkelse. Den svarte tallskiven prydes av en gråhvit fuktindikator, og har et svart keramisk bezel-innlegg samt vintage Super-LumiNova. Urverket, Blancpain 1154.P2, kan sees gjennom en gjennomsiktig bakside. Dette er et automatisk urverk som er den datoløse varianten av den kjente 1151-modellen, og gir klokken en kraftreserve på 100 timer.

Unike trekk ved Act 3

2-108-03-0111_d_1

Det er ingen tvil om at Fifty Fathoms’ dykkerklokke er en av de mest ikoniske i klokkeverdenen. Fra dens beskjedne begynnelse i 1953 har den satt en standard, ikke bare innen klokkeindustrien, men også som et avgjørende verktøy for dykkere over hele verden. Med sin presise mekanikk og nyskapende design har den bevist seg som en pålitelig følgesvenn under vann, tid etter annen.

Det som er særlig bemerkelsesverdig med Fifty Fathoms, er hvordan den klarer å kombinere funksjonalitet med estetikk. Den har alltid vært et symbol på kvalitet og dykkerkunst, men også et statussymbol og et smykke. I en tid hvor teknologiske dykkerinstrumenter dominerer, holder Fifty Fathoms fortsatt sin posisjon som et mesterverk av sveitsisk håndverk.

Selv 70 år etter sin debut, har ikke Fifty Fathoms mistet sin relevans. Tvert imot, med de siste «Acts» i jubileumsserien, har Blancpain vist at de kan fortsette å innovere samtidig som de holder seg tro mot klokkens opprinnelige ånd. Med Act 3’s vintage-inspirerte design og moderne innpakning, er det klart at Fifty Fathoms fortsetter å inspirere og begeistre nye generasjoner av klokkeentusiaster og dykkere.

SoMe_Bjerkemagasin23