Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Urmaker Bjerke fyller 100 år

Bjerke100aars_banner

Oppdatert

29. januar 2024

Urmaker Bjerke 100 år
1923 – 2023


Bjerke-butikkene ledes under verdiene «kundeorientering» – «profesjonalitet» – «innovasjon», og som denne korte gjennomgang av historien har vist: dette har Bjerke-familiens virksomheter alltid stått for. Utstrakt service, sterk vekt på fagkunnskap og stadig nye ideer har preget firmaet i over 100 år.

bjerke-butikk_brugata

13. juni 1923 åpnet Paul Bjerke sin lille urmakerbutikk i Brugata på Oslos østkant der han i hovedsak solgte lommeur og veggur. I tråd med det nyskapende og innovative våget han også å ta inn noen armbåndsur. Med sin erfaring fra Tyskland og England skjønte Paul Bjerke at kunnskap om ny teknikk og nye trender var viktig hvis man skulle gjøre suksess. I dag - etter over 100 år - driver hans etterkommere tre velkjente forretninger sentralt i Oslo og Bergen.

I 1930 flyttet butikken rundt hjørnet til en gammel garvergård i Storgaten 34b. I 1933 kunne firmaet åpne en filial, i lokalene til en tidligere fruktbutikk på Eidsvolls plass. Dermed var Bjerke på plass i byens paradegate Karl Johan, der firmaet har vært synlig i 80 år – hvis vi trekker fra krigsårene.

Urmaker-Skolen-med-Paul-Bjerke1
Paul_Bjerke
Etter krigen tok veksten seg kraftig opp igjen. Pauls tvillingsønner Erling og Ragnar skaffet seg solid utdannelse både i urmakeri og handel. Det var aldri tvil om at de skulle inn i familievirksomheten, og butikken på Karl Johan ble til «Brødrene Bjerke». På nyåret 1948 døde plutselig Paul Bjerke, bare 56 år gammel – og hans 25 år unge sønner måtte overta ansvaret for driften, Erling i Karl Johans gate, Ragnar i Storgata.
Bjerke-EA-Fasade-Karl-Johans-gate-01v22

Butikken på Karl Johans gate flyttet til Grand-gården, og satset mer på de litt eksklusive merkene, som den gangen særlig var Omega. Et helt avgjørende veivalg ble tatt på 1970-tallet, da Bjerke ble Rolex-forhandler. Familien var lenge i tvil, for Rolex stilte strenge krav til sine forhandlere, men til slutt bestemte de seg for å satse på Rolex, som endte med å bli en stor suksess for Urmaker Bjerke.

komp_Bjerke-EA-Fasade-Nedre-Slottsgate-01v2

I løpet av 1970 og -80 tallet, kom en ny generasjon, Erlings tre sønner, inn i firmaet. De unge brødrene fulgte i bestefarens fotspor med oppsøkende virksomhet og etablerte Bjerke Engros. I 1988 fikk de tilbud om å kjøpe den enda mer tradisjonsrike Thune Gullsmedbutikk på Egertorget. De slo til, og Thune vokste raskt til en landsomfattende kjede.

DSC_36091

Urmaker Bjerke startet butikker i Prinsensgate, Drammen, Bergen, Bogstadveien og Ålesund. Firmaet ble eneforhandler for en rekke andre kvalitetsmerker som Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre, Breitling, Cartier og Bvlgari. Urmaker Bjerke, Bjerke Engros (i dag Bjerke Image) og Thune ble i en periode drevet som et konsern, men i 2001 besluttet brødrene å dele selskapet. I dag er det derfor urmakermester Halvor Bjerke som driver Urmaker Bjerke videre. Urmaker Bjerke har i dag tre butikker, to sentralt i Oslo og en i Bergen, samt en egen nettbutikk.

I dag er det ingen tvil om at Bjerke forbindes med kvalitet, eksklusive ur fra verdens ledende merker, høy service, lang erfaring og faglig kunnskap. Bjerke tar stor stolthet i å ha sitt eget verksted med dyktige urmakere. Derfor har verkstedet de siste 30 årene hatt fagfolk fra hele verden som jevnlig drar til de sveitsiske fabrikkene for videreutdanning.

komp_Bjerke_EA_Verksted-19727
SoMe_Bjerkemagasin23