Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Hvor vanntett er klokken din?

NO-benk-1100x800_forside

Oppdatert

29. januar 2024

Nils-Olav Grøtnes har mer enn 10 års erfaring som urmakermester hos Urmaker Bjerke og kan oppklare forvirringen rundt om klokken din faktisk er vanntett.

DET MED AT EN KLOKKE ER VANNTETT kan være litt misvisende, det er jo mer en klassifisering som gir en indikasjon på hvordan du kan bruke klokken. Vanntett til 30 meter er en støvtett klokke som fungerer til daglig bruk. 50 meter tåler en regnbyge og litt vannsprut. Ved 100 meter kan du bade med klokken, men du bør kanskje ikke være dypere enn én meter. Det er altså slik at vanntett til 100 meter ikke betyr at du kan dykke til 100 meter. Trykket øker med en atmosfære for hver tiende meter, og på 100 meter vil trykket være 11 atmosfærer. Det er en enorm belastning som krever helt   spesielle løsninger. En liten tommelfingerregel er at hvis du skal bade med klokken bør den ha en skrukrone. Det finnes klokker som skal være vanntette uten skrukrone, men jeg ville vært skeptisk til å bruke dem når jeg hopper i havet for en dukkert. Tenk deg at du tar en rund boks og klemmer på et lokk, den kan jo bli vanntett, men det er først når du skrur på lokket at du føler deg trygg på at den er tett.

Justering-1100x800
Rolex-maskin-1100x800
– Klokker som er vanntette til 300 meter og oppover er kanskje litt mer til å stole på? – Ja, da begynner vi å snakke om skikkelige dykker klokker. Der er det alltid skrukrone og ofte ekstra sett med pakninger både i kassen og kronen, og det kan til og med være doble pakninger i baklokket også.

– Pakningene er kanskje noe vi må passe på, hvor ofte bør vi skifte pakninger? – Fabrikkene sier annethvert år, det er anbefalingen. Hvis du er usikker og vet at du skal på badeferie er det en billig forsikring å bytte pakningene. Vi utfører også trykktester, men de vil likevel bare bevise at klokken er tett når testen utføres. Det er viktig å huske på at andre ting også kan påvirke klokken.  Store svingninger i temperaturen er noe du skal være oppmerksom på. Det er nemlig ikke bare sommeren som er høysesong for vannskader, vi ser det også om vinteren. Tenk deg at du går på ski i påsken, er varm og svett, så lugger det kanskje litt i klisteret og du ender opp med armen langt nede i snøen. Det kjappe skiftet av temperatur kan føre til kondens, og det kan være like ille som en lekkasje.

urdeler-1100x800

I DAG KOMMER DET klokker i alle mulige   materialer, men uansett om det er bronse, keramikk, karbon, titan, stål eller gull, mener Nils-Olav at det du selv kan gjøre for å passe på klokken er ganske enkelt. – Hvis du har vært en dag i klor- eller saltvann er det smart å skylle klokken uansett hva den er laget av. På edelt metall er det ikke det største problemet, men på stål eller legeringer kan salt og klor påvirke. Den enkle og effektive løsningen er å skylle klokka i springen. Husk også å skylle hvis du har hatt en treningsøkt i sommervarmen og blitt svett. Solkrem, sand og salt er fiendene, og sammen fungerer de som slipemiddel. Du kan gjøre enkelt sommervedlikehold selv, vel og merke hvis du har tatt service og vet at klokken er tett. Skyll i ferskvann, vask klokken med et helt vanlig mildt oppvaskmiddel og en tannbørste. Da øker du levetiden på lenken og klokken ser like fin ut hele sommeren.

NO-800x1200

Hvor vanntett er klokken egentlig? Det er viktig å være oppmerksom på at tallene som indikerer vanntetthet ikke er en referanse til hvor dypt du kan være under vann med klokken din. Det er derimot en indikasjon på hvor godt klokken din er forseglet. Dette kan måles i atmosfærer, bar eller meter. Her er den sveitsiske ISO standarden forklart på enklest mulig måte.

*

30 m: klokken er støvtett og tåler daglig bruk og litt fuktighet.

*

50 m: klokken tåler at du dusjer med den. 100 m: klokken tåler at du bader og svømmer, men ikke dykking.

*

200–500 m: klokken tåler stuping, snorkling, fritidsdykking og vannsport.

*

500–og oppover: klokken tåler dybder og er en skikkelig dykkerklokke.

– Lekkasjer kan bli dyrt? – Lekkasje er dyrt! Det er også viktig å vite at du har veldig dårlig tid. Hvis du merker at det har kommet vann inn i klokken må du komme deg til en urmaker så fort som mulig. Vi hadde en kunde som hadde fått vann i klokken uten mulig het til å få levert den til oss, og i fortvilelsen hadde han lagt hele klokken i konjakk. Det høres ut som en desperat handling, men det var ikke dumt i det hele tatt. Det er en god nødløsning hvis du ikke får levert den til en urmaker umiddelbart. Skru ut kronen og legg klokken i sprit, kanskje vodka er litt mindre råflott alternativ til den fineste konjakken. På verkstedet har vi kjemiske oppløsninger som vi legger klokken og delene i, og det kan minimere skadene og redde mye. Men det må skje så raskt som mulig, for allerede etter et døgn kan skadene være omfattende. Urskiven er det som vanligvis har mest synlige skader, men de er ofte kosmetiske, og de mest kostbare problemene er i urverkene. Noen ganger er det totalskadet, og den eneste løsningen er å bytte hele urverket. Det er jo en vurdering som må gjøres, selv om det meste kan reddes, er det både arbeids krevende og dyrt.

NO-benk-1100x800

– Vi må huske å skifte pakninger og ha klokken til regelmessig service, men er det noe vi kan gjøre for å oppdage fare for lekkasje? – Nei, det er vanskelig, men det er i prinsippet tre steder vann kan komme inn. Gjennom glasset, baklokket eller kronen. Hvis du har klokke med flere trykkere er det også flere veier inn for vannet. Hvis du har stilt klokken er det viktig at du skrur kronen ordentlig til. Det er en typisk inngang for vann, og vi ser jo hvor vannet har kommet inn. Det kan også være sprekker i glasset, men de er ofte vanskelige å få øye på, de ligger gjerne skjult helt nede i kanten på glasset. Ta en ekstra grundig sjekk før du stuper i vannet, og husk at det tryggeste alltid er å la klokken ligge trygt på et tørt sted.

URMAKERMESTER NILS-OLAV ville selv ikke gått i vannet med de mest avanserte klokkene. – De enkle kassene med få deler er ofte de mest vanntette, og det sier seg selv at hvis du har en klokke med mange komponenter så er det mer utfordrende å få den tett. Det beste rådet er ikke mer originalt enn å skifte pakning, og sjekke klokken jevnlig. En vanlig service hos oss innebærer skifte av pakning og en trykktest i luft, er vi i tvil tester vi klokken i vann etter at urverket er tatt ut. Da er vi helt sikre på at det er tett.

Maskin-800x1200

Hvordan unngå vannskader:

*

- Bytt pakninger annethvert år uansett hvilken klokke du har hvis den skal være i kontakt med vann.

*

- Ikke bad med klokker som har skinnrem eller som ikke har skrukrone. Det er klare signaler på at klokken kanskje ikke er egnet for vann.

*

- Firkantede klokker vil vi ikke anbefale til bruk i vann, det er veldig vanskelig å få pakningene tette i hjørnene.

*
SoMe_Bjerkemagasin23