Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Reverso - tidløse historier siden 1931

JLC_banner_16-9

Oppdatert

29. januar 2024

Jaeger-LeCoultre Reverso er en inkarnasjon av eksepsjonell urmakerkunst, en fusjon av avansert teknisk nyskapning og estetisk finesse. Siden 1931 har Reverso vært et ikon innen horologisk design, en klokke som både ærer og overgår sin opprinnelige hensikt – å tåle krevende polo-kamper. Denne dyptgående utforskningen vil ta for seg de intrikate detaljene som gjør Reverso til et mesterverk i urmakerkunsten.

Stil og design

jlc2021-heritage-reverso-dame-1931-inv

Reversos design er dypt forankret i Art Deco-perioden, kjent for sin dristige og fremtidsrettede estetikk. Dens rektangulære form og unike vendbare urkasse var en umiddelbar sensasjon, ikke bare for sin funksjonelle nyskapning, men også for dens elegante geometri. Inspirert av det gylne snitt, kombinerer Reversos design horisontale gradreringer og trekantede lugs, noe som skaper en harmonisk balanse mellom form og funksjon. Den svarte urskiven var også banebrytende for sin tid, og tilbød forbedret lesbarhet, samtidig som den skilte seg ut i en verden av sølvfargede urskiver​

jlc2021-heritage-reverso-beaute-indienne-1936-inv

Kunstneriske håndverk

Reverso-klokkens vendbare design åpnet opp for en verden av kunstneriske muligheter, noe som gjorde den til et ideelt lerret for personlig tilpasning og uttrykk. Jaeger-LeCoultres museum viser flere eksepsjonelle eksempler fra 1930-tallet som illustrerer denne tradisjonen. Blant disse er en Reverso dekorert med emblemet til British Racing Drivers Club, et stolt symbol på motorsportens æra. En annen bemerkelsesverdig klokke bærer Eton College sitt våpenskjold, som vitner om klokkens rolle som et symbol på prestisje og arv.

Et spesielt historisk stykke er en 1935 Reverso designet for å feire Amelia Earharts rekordsettende flytur fra Mexico City til New York. Denne klokken står som et testament til Reversos evne til å fange og feire betydningsfulle øyeblikk i historien.

jlc2021-heritage-reverso-amelia-earhart-1935-inv

I India bestilte Maharajahen av Karputala 50 Reverso-klokker, hver utsmykket med et miniatyrmalt portrett av hans kone, gjengitt på urkassens bakside i emalje. Selv om disse spesifikke stykkene antas å være tapt, har Jaeger-LeCoultre et lignende ur fra 1936 i sin samling. Dette uret viser portrettet av en annen indisk skjønnhet, antatt å være Kanchan Prabha Devi, Maharani av Tripura State. Disse historiske stykkene demonstrerer ikke bare Reversos rolle som et medium for personlig kunstnerisk uttrykk, men også dets evne til å fange og bevare viktige øyeblikk og personligheter i historien

Innovasjoner i urmakerkunsten

Jaeger-LeCoultre Reverso har lenge vært anerkjent for sin kapasitet til teknologisk nyskapning, noe som ble særlig tydelig etter lanseringen av Reverso Soixantième i 1991. Dette sammenfalt med mekanisk urmakeri sin gjenoppblomstring etter kvartskrisen, og markerte Reverso som noe langt mer enn en klokke kun for tidsvisning. Dette var starten på en æra der Reverso ble en plattform for å utvikle og vise frem høykompliserte urverk. Utfordringen lå i det faktum at rektangulære bevegelser krever en helt annen arkitektonisk tilnærming sammenlignet med tradisjonelle runde bevegelser som vanligvis ble brukt for komplikasjoner.

2008-heritage-reverso-gyro-2-low

Calibre 824, utviklet spesielt for Reverso Soixantième, var en innovasjon som innførte en datoindikasjon via en sentral viser og en indikator for kraftreserve. Dette ble etterfulgt av Reverso Tourbillon i 1993, som var Jaeger-LeCoultres første armbåndsur med tourbillon. Deretter kom Reverso Répétition Minutes i 1994, som var første gang Jaeger-LeCoultre hadde miniaturisert en minute-repeater for et armbåndsur, med Calibre 943 som verdens første rektangulære minute-repeaterbevegelse. I 1996 introduserte de Reverso Chronographe Rétrograde, med en intrikat skjerm på baksiden som løste problemet med hvordan man skulle arrangere kronografens tellere innenfor en rektangulær ramme. Dette ble fulgt opp to år senere av Reverso Géographique, og sammenfallende med årtusenskiftet, Reverso Quantième Perpétuel. Disse begrensede utgavene i rosé gull er naturligvis svært ettertraktet av samlere.

2006-heritage-reverso-tryptique-open-low
Innovasjonene har fortsatt i årene etter årtusenskiftet. For Reverso Septantième, lansert i 2002, utviklet Jaeger-LeCoultre Calibre 879, som tilbød en 8-dagers kraftreserve, noe som var svært sjeldent på den tiden. Fem år senere introduserte Reverso Grande Complication à Triptyque Calibre 175: et enkelt urverk som inneholder 18 forskjellige funksjoner, inkludert sivil tid, siderisk tid og en evighetskalender, vist på tre urskiver – den tredje urskiven er satt inn i urverkets bærerplate. Reverso har også huset Jaeger-LeCoultre’s unike bi-aksiale flyvende tourbillon, først i Reverso Gyrotourbillon i 2008 og igjen i Reverso Tribute Gyrotourbillon i 2016. I 2012 introduserte Jaeger-LeCoultre Reverso Répétition Minutes à Rideau, hvor kime-mekanismen aktiveres av bevegelsen av et par teater-lignende gardiner som avdekker og skjuler urskiven.

Fra sin begynnelse, gjennom 90 år med utvikling og utallige variasjoner, har Reverso kontinuerlig gjenoppfunnet seg selv uten noensinne å gå på kompromiss med sin identitet. Som en allsidig og tidløs kameleon som endrer seg, men likevel forblir uendret, har den blitt en av verdens mest gjenkjennelige armbåndsur. Men Reverso er mer enn bare en klokke. Den har med rette blitt anerkjent som et ikon innen 20-tallets design i ordets sanne betydning

SoMe_Bjerkemagasin23