Rolex Deepsea og Deepsea Challenge
Ekstreme dykkerur
Klokkene i Deepsea-serien demonstrerer Rolex’ unike ekspertise på vanntetthet og bestandighet mot trykket under vann. Oyster Perpetual Rolex Deepsea og Oyster Perpetual Deepsea Challenge er ultrabestandige klokker for profesjonelle dykkere, og de er symboler på det lange samarbeidet mellom Rolex og pionerene som utforsker havdypet. Rolex Deepsea, som ble lansert i 2008, er vanntett ned til 3900 meter (12 800 fot), mens 2022-modellen Deepsea Challenge tåler dybder helt ned til 11 000 meter (36 090 fot).
Rolex Deepsea imøtekommer behovene til profesjonelle dykkere med tanke på trykktoleranse, presisjon og pålitelighet, samtidig som den har det estetiske DNA-et og de iboende egenskapene som kjennetegner Professional-klokkene i Oyster Perpetual-kolleksjonen.
Ved lanseringen ble dette dykkeruret den første klokken med Ringlock-systemet, en unik urkassekonstruksjon som satte den i stand til å tåle det ekstreme trykket på denne dybden. Oyster-urkassen på 44 mm er utstyrt med heliumventil.
Rolex Deepsea i Oystersteel fås med intens svart urskive eller D-blue-urskive. Den har en enveis dreibar bezel med gradert Cerachrom-innsats i svart keramikk. I 2024 lanserte Rolex en versjon i 18 kt. gult gull, med blå urskive og Cerachrom-bezelinnsats i blå keramikk.
Deepsea Challenge styrker Rolex’ legitimitet som et banebrytende merke innen klokker til dypvannsdykking, og bekrefter selskapets ekspertise på vanntetthet og trykktoleranse.
Denne klokken, som har en diameter på 50 mm, er en tilpasning av Rolex Deepsea Challenge – prototypen som filmskaper og oppdager James Cameron festet på utsiden av miniubåten sin og tok med ned i Marianegropen i 2012.
Deepsea Challenge er laget i RLX-titan. Den er tilgjengelig med en intens svart urskive og har en enveis dreibar bezel med gradert Cerachrom-innsats i svart keramikk.
Rolex’ patenterte Ringlock-system er en viktig del av klokkene som er laget for ekstreme dybder, nemlig Rolex Deepsea og Deepsea Challenge. Systemet bygger videre på forskningen som ble gjort for å gjøre Oyster-urkassen vanntett, og det består av en forsterket urkasse med en tykk, lett buet safirkrystall, en effektiv kompresjonsring og et urkasselokk i RLX-titan.
Kompresjonsringen på Rolex Deepsea i Oystersteel og Deepsea Challenge er laget i en stållegering tilsatt nitrogen, mens den er laget i blå, høyteknologisk keramikk – første gang for denne komponenten – på Rolex Deepsea-versjonen i 18 kt. gult gull.
I tillegg er Oyster-urkassen på begge modellene utstyrt med heliumventilen, som ble patentert i 1967. Denne sikkerhetsventilen beskytter Rolex-dykkerurene, som er laget for å brukes på store dybder, ved å slippe ut overtrykket som dannes i urkassen under dykkerens dekompresjon i et overtrykkskammer – en viktig prosess i metningsdykking – uten å gå på akkord med klokkens vanntetthet.
Ved dypvannsdykking er man avhengig av pålitelighet og sikkerhet. Vanntettheten til hvert eneste eksemplar av Rolex Deepsea og Deepsea Challenge testes med en sikkerhetsmargin på 25 prosent, i samsvar med den gjeldende standarden for dykkerur.
Rolex Deepsea er garantert vanntett ned til 3900 meter, noe som betyr at den utsettes for trykket som finnes på 4875 meters dyp. Deepsea Challenge er vanntett ned til 11 000 meter, og den testes dermed for et trykk som tilsvarer det man finner 13 750 meter under havflaten.
Til disse strenge testene har Rolex utviklet en spesiell overtrykkstank til Rolex Deepsea og en UHP-tank (ultra-high-pressure) til Deepsea Challenge, i samarbeid med Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), det anerkjente, franske selskapet som spesialiserer seg på undervannsteknikk og overtrykksteknologi.
Deepsea-serien er, som alle andre Rolex-klokker, sertifisert som Superlative Chronometer. Dette betyr at alle armbåndsur som forlater våre verksteder, har bestått en rekke tester som er utført av Rolex i egne laboratorier og etter egne kriterier. Superlative Chronometer-status symboliseres av det grønne seglet og inkluderer fem års internasjonal garanti.