Rolex Sea-Dweller
Kongen i dypet
Rolex utviklet Oyster Perpetual Sea-Dweller i 1967 for å tilby en klokke som tålte lange opphold under vann.Sea-Dweller er spesialutviklet for metningsdykking. Takket være heliumventilen tåler klokken dekomprimeringen under oppstigning og returen til overflaten – den siste fasen av en dypvannsekspedisjon.
Da den ble lansert i 1967, var den garantert vanntett til en dybde på 610 meter (2000 fot), og deretter til 1220 meter (4000 fot) fra 1978. Sea-Dweller kombinerer alle egenskapene til et moderne dykkerur.
Sea-Dweller ble testet under realistiske forhold som en del av Tektite-programmet, som ble initiert i fellesskap av NASA, US Navy og den amerikanske regjeringen i 1969, og ble brukt under de første store eksperimentene med undervannshabitater.
På 1960-tallet gjorde såkalt «metningsdykking» det mulig å oppholde seg på store dyp i lengre perioder. Den går ut på å huse dykkere i et trykkbelastet habitat for å gjenskape trykket som råder i deres arbeidsmiljø under vann. Dette betyr at de bare trenger å gjennomgå en enkelt dekompresjonsprosess, helt på slutten av oppdraget.
Denne prosessen kan skade klokken. Dykkere puster en blanding av gasser som hovedsakelig består av helium, og de ekstremt små heliumatomene kan trenge gjennom urkassen. Ved retur til overflaten kan helium som er fanget inne i klokken, skape et indre overtrykk som kan true klokkens tetthet.
For å løse dette problemet introduserte Rolex i 1967 Sea-Dweller, et dykkerur med en heliumventil. Den er skrudd fast til urkassen og består av en lufttett sylinder, et stempel, en pakning og en fjær, og fungerer som en sikkerhetsventil. Når det interne trykket i urkassen blir for høyt, åpner ventilen seg automatisk, slik at heliumatomene kan slippe ut.
Chromalight-skjermen, eksklusiv for Rolex, gir Sea-Dweller optimal lesbarhet under alle forhold. Timemarkørene, viserne, kapselen og bezelen er fylt eller dekket for hånd med et luminescerende materiale som avgir en intens blå glød i mørket som varer opptil to ganger lenger enn tradisjonelle fosforescerende materialer.
Sea-Dweller er utstyrt med en Triplock-opptrekkskrone. Denne opptrekkskronen ble oppfunnet i 1970 og består av tre vanntettsoner. Den forsterker vanntettheten til Sea-Dwellers 43 mm Oyster-kasse, der midtkassen er laget av en massiv blokk av Oystersteel, en spesielt korrosjonsbestandig legering.
Forskere og oseanografer, som Sylvia Earle, og undervannsfotografer, som David Doubilet, er engasjert i å bevare havet og vet at det er vår mest dyrebare ressurs. De bærer en Sea-Dweller for å gjenspeile sin lidenskap og forpliktelse.
Rolex har også samarbeidet med Comex (Compagnie Maritime d'Expertises) siden 1971. I flere tiår har Sea-Dweller utrustet dykkerne til dette franske selskapet, som spesialiserer seg på undervannsteknikk, -teknologi og -inngrep.