Oktober var en hektisk måned for mange av merkene. Flere av de ledende produsentene i klokkebransjen lanserte en rekke nyheter, og spennende modeller i velkjente kolleksjoner. Vi har tatt en titt på månedens nyheter.

Patek Philippe

Nautilus 5811/1G:
I Patek Philippe referanser står «G» står for hvitt gull, noe som betyr at den nye 5811/1G har en 41 mm stor kasse i hvitt gull, en millimeter større enn forgjengeren med referanse 5711. Bortsett fra disse to endringene, er den nye Nautilus relativt lik den gamle Nautilus med blå urskive som i begynnelsen av 2021 gikk ut av produksjon.

Urverket inne i det nye 5811/1G er Patek kaliber 26-330 S C, det samme som holdt liv i den siste versjonen av 5711. I likhet med 5711 er 5811/1G vanntett til 120 meter. Til slutt har Patek oppdatert lenkens lås: Det er en foldelås, men den har et nytt, låsbart justeringssystem som enkelt lar deg justere lenkens størrelse med to eller fire millimeter.

Nautilus 5990/1A:
Det er egentlig ikke mye forskjell mellom den utgående ref. 5990 i stål og den innkommende modellen bortsett fra skivefargen, som Patek beskriver som å ha en «radiant sunburst finish og en subtil svart gradering til periferien.»

Patek Philippes selvopptrekkende kaliber CH 28-520 C FUS forblir i den 41,5 mm store stålmodellen, og driver tre komplikasjoner: flyback chronograph, travel time og dato.

Nautilus 5712/1R-001:
Denne 5712-referansen i roségull kommer nå med en brun sunburst-skive med en svart gradering. Dette er en god kjent referanse, men nå med et annet edelt metall og ny farge på urskiven.

Nautilus 7118/1300R-001:
Ref. 7118/1300R-001 Nautilus Joaillerie, byr på 68 baguetteskårne spessartiner og en kasse, lenke og bezel i roségull. På bezelen klokken 12 og 6 finner du en tofarget gradering med cognacfargede steiner, og champagnefargede steiner klokken 9 og 3. På urskiven sitter elleve cognacfargede spessartiner som fungerer som timemarkører, og innvendig slår Pateks selvopptrekkende kaliber 324 S C-urverk, synlig gjennom et safirglass.

Grand complications 5373P-001
5373P-001 er en splits-seconds monopusher-kronograf kombinert med en perpetual calendar mekanisme på innsiden av en 38,3 mm × 12,93 mm rund kasse laget av kraftig 950 platina, med en kullfarget skive med røde detaljer. Det er en kraftig mekanisk kombinasjon som fremheves enda mer av det røffe skivedesignet.

Det mest uventede elementet her er at 5373P-001 faktisk har en såkalt «destro»-modell, som passer best for venstrehendte brukere. Med andre ord har urverket blitt snudd slik at krone- og kronografskyveren nå befinner seg på venstre side av kassen klokken 9 i stedet for deres tradisjonelle plassering på høyre side rundt klokken 3.

Aquanaut 7968/300R-001
Kronografen er utstyrt med selvopptrekkende Caliber CH 28-520. Det er en stor 60-minutters teller klokken 6 og sweep-kronografviseren kan også brukes som en konstant løpende sekundviser. Den åttekantede bezelen er utsmykket med to rader med baguette-kuttede steiner. Den indre raden består av 40 feilfrie sjeldne, hvite Top Wesselton-diamanter (2,05 karat) mens den ytre raden er satt med 40 safirer i regnbuens farger (2,31 karat). Siden dette er Patek Philippe, kan man forvente at dette er individuelt håndplukkede steiner, en vanskelig oppgave når overgangen fra farge til farge i regnbuen må forbli sømløs.

Kassen måler 39.9mm, og er i 18K roségull med en perlemorskive. Det er den første selvopptrekkende Patek Philippe kronografen til damer som noen gang er laget. Klokken kommer med hele tre remmer i rødt, beige og hvitt.

I tillegg til disse modellene ble Grand Complications, ref. 5204G-001, med komplikasjonene split-seconds kronograf, perpetual calendar, månefase, dag, måned, skuddår og dag/natt indikator og Complications ref. 5935A-001 med flyback kronograf, world time og 24 timers dag/natt indikator for de 24 tidssonene lansert.

Ved interesse for Patek Philippe modeller, kontakt vår butikk i Karl Johans gate 31, Oslo på e-post: salg.kj@urmaker-bjerke.no eller ved å ta kontakt med personalet direkte i butikk. 

Breitling

Breitling Chronomat Automatic GMT 40
Med Haaland som ny ambassadør for merket, lanserte de kolleksjonen Chronomat Automatic GMT. Breitlings Chronomat Automatic GMT 40 kommer i fem fargealternativer: svart, blå, grønn, hvit og antrasitt. Hver av disse skivene har en «tone-i-tone» 24-timers skala, som matcher skiven i stedet for å gå for en flerfarget palett. Breitling mener dette øker lesbarheten, og lar den røde GMT-viseren skille seg ut. Klokken er vanntett ned til 200, og har en rekke designelementer fra Chronomat serien, som «onion» kronen og rouleaux lenken i stål.

Breitlings tar i bruk Caliber 32, et GMT-verk med en uavhengig innstilt GMT-hånd som tidligere ble bygget på ETA 2893-2-urverket. Caliber 32-urverket gir omtrent 42 timers gangreserve for å gi energi til GMT-, timer-, minutter-, sekunder- og datofunksjonene på klokken. Sammen med dette ble Super Chronomat Automatic 38 med fabrikkproduserte diamanter på bezelen lansert.

Haaland har blitt med i Breitling sitt «All-star squad» bestående av basketballspilleren Giannis Antetokounmpo, snowboarderen Chloe Kim og amerikansk fotballs Trevor Lawrence.

«Erling Haaland er akkurat det vi ser etter i et lagmedlem», sier Georges Kern, administrerende direktør i Breitling. «Han er en kraftig utøver, han har en enorm karakter, han er helt autentisk og jordnær – Erling er den absolutte beskrivelsen av Breitlings uformelle og inkluderende luksus.»

Haaland selv virker svært fornøyd med samarbeidet og sier følgende: «Jeg er en klokkefreak, så jeg var allerede en stor fan av merket. Hvis du kjenner stilen min, vet du at jeg alltid går for et rent utseende som kan ta meg mellom mitt offentlige og private liv. Den nye Breitling jeg representerer er akkurat det: en klokke som fungerer for alt jeg gjør. Jeg gleder meg til å endelig kunne bruke den selv.»

OMEGA

OMEGA Speedmaster Chrono Chime
Denne uken lanserte OMEGA noe overraskende en ny klokke ved navn: OMEGA Speedmaster Chrono Chime, en fullt integrert kronograf og minute repeater. Inni klokken sitter OMEGAs Co-Axial Master Chronometer Caliber 1932 som er det mest kompliserte urverket merket noen gang har lansert. Et urverk laget for hånd, i stand til å kime/spille tider, takket være en mekanisk «hjerne», som kombinerer funksjonene og sansene som skal engasjeres.
1932-caliberet ble utviklet med søsterselskapet Blancpain og tok seks år å fullføre. I tillegg til å integrere de to nøkkelfunksjonene, ble urmakerne tvunget til å inkludere et «chime cam», «mal-manipulation security» og en «split seconds»-funksjon. OMEGAs berømte Co-Axial escapement krevde en betydelig frekvensjustering og for å oppnå Master Chronometer-status, og ingen komponenter kunne inneholde jern. Modellen er boutique edition og måler 45mm og kommer i OMEGA sitt 18K Sednagull.

Olympics 1932 Chrono Chime
I tillegg ble Olympics 1932 Chrono Chime lansert, som er en hyllest av den første minute-repeateren OMEGA produserte i 1892 og lommeurene med kronograffunksjon som ble bruk i OL i 1932 i LA. Kassen er i OMEGA sitt18K Sednagull og den har en «Grand Feu» emaljert urskive med 925 sølv guilloché inner-bezel og to lekre sub-dials. Denne modellen er også en boutique edition.

A. Lange & Söhne

Zeitwerk
13 år etter at Zeitwerk ble født og nøyaktig 28 år etter at A. Lange & Söhne ga ut sine aller første klokker i moderne tid, har Zeitwerks andre generasjon offisielt blitt avslørt. Dette er ikke det første nye Zeitwerk siden den lanseringen av modellen i 2009, men dette er første gang Lange har gjort endringer til det originale designet og urverket skikkelig.

Den nye Lange Zeitwerk kommer i to forskjellige utgaver – en kasse i platina eller 18 karat rosa gull – hver utstyrt med det splitter nye manuelt opptrekkbare caliber L043.6 med en økt gangreserve på opptil 72 timer. Man må se nøye etter for å finne forskjellene på den nye og den gamle modellen. «Small seconds» viseren er litt større, en avgjørelse som antagelig er tatt for å øke skivens generelle visuelle innvirkning og forbedre lesbarheten. Økningen i omkretsen til underskiven gjorde også at Lange flyttet sin berømte «Made In Germany»-signatur bort fra den avrundede underdelen på tidsbroen og inn i den nedre delen av sekundviseren. Det kommer også et nytt tillegg øverst på skiven: De siste 12 timene av gangreserveindikasjonen er nå fremhevet i knallrødt for økt kontrast og bevissthet om når hovedfjæren nesten er tom for kraft. Modellen måler 41,9 mm × 12,2 mm.

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!