Tekst: Jon Henrik Haraldsen
Foto: Produsenten

Nye materialer gir nye muligheter for hva mekaniske klokker kan lages av.

Hos Hublot er materialvalg en essensiell del av designet. Det sveitsiske merket utmerket seg tidlig med utstrakt bruk av utradisjonelle materialer, som kevlar, karbonfiber og keramikk. Sistnevnte danner basis for den nye Square Bang Unico All Black, hvor den nær firkantede kassen er utført i børstet og polert teknisk keramikk. Modellen drives av Hublots egenproduserte Unico 2 kaliber, og er en limited edition i 250 eksemplarer.


Klokkeprodusentenes bruk av keramikk er ikke tilfeldig. Materialet har en svært hard overflate, som gir en eksepsjonell bestandighet mot riper. Samtidig er materialet sprøere enn både stål, gull og titan, og kan i ytterste konsekvens knekke. Om denne problematikken er teoretisk eller praktisk relevant avhenger av bruken, men IWC Schaffhausen fant uansett en løsning. Svaret ble det innovative materialet Ceratanium, som er en spesiell titanlegering med en mørk keramikk-aktig overflate. I praksis kombinerer materialet det beste fra to verdener – lett og uknuselig som titan, men samtidig hardt og ripesikkert som keramikk.  

Ikke overraskende har det robuste materialet funnet veien til merkets militærinspirerte pilotklokker. IWC Pilot’s Watch Chronograph 41 TOP GUN Ceratanium har et stealth-aktig eksteriør hvor den mørke kassen er matchet med en matt svart tallskive med grå tall, markeringer og visere. Urverket er det IWC-produserte kaliber 69385, som er synlig gjennom glasset i baklokket.


Det er mange som mener at ikoniske klokker som Santos de Cartier helst bør holdes urørt. Likevel har Cartier valgt å modernisere sin klassiker med materialer og produksjonsteknologi som bryter med gamle tradisjoner. Modellen har for første gang blitt utstyrt med en blå PVD-belagt bezel, kombinert med en gummirem i samme farge. Santos de Cartier blir dermed et lærebokeksempel på hvordan endringer av farger og materialer kan ha en enorm effekt på klokkens personlighet, og at det kanskje ikke er så dumt å utfordre uttrykket på selv de mest ikoniske modeller.   


Kombinasjoner av ulike materialer kan gi oppsiktsvekkende resultater. Hublot kaller det bare «fusion», og viser det velvillig frem med Big Bang Integrated Titanium Ceramic. Som navnet antyder er det snakk om en nytolkning av den legendariske Big Bang fra 2005, som nå kommer med integrert lenke og et ytre av titan og keramikk. 


Streamliner Chronograph «Blacker than Black» fra H. Moser & Cie. er ingen pilotkronograf, men flyr helt under radaren. Klokkens ytre er belagt med karbon-nanorør, som absorberer 99,965 prosent av alt lys som treffer den. På en tilsvarende svart bakgrunn forsvinner nærmest alle konturene av klokken, og de hvite og røde viserne svever tilsynelatende i løse luften. Materialet er kjent som Vantablack, og er det svarteste vi vet om. Foreløpig er det bare snakk om en konseptklokke i ett unikt eksemplar, men på sikt håper H. Moser & Cie. å kunne tilby en lignende produksjonsmodell.   

I det nyeste Bjerke Magasinet får vi et innblikk i Dennis Hauger sin tilværelse som en av verdens mest spennende talenter innad Formel 1 & 2 sirkuset. Grønne klokker er noe som er meget i vinden, enten om det gjelder selve produksjonen eller designet. Interessen rundt Vintage klokker har virkelig tatt Norge med storm. Hva bærer de mest Kjente menneskene i verden? Urmaker Thomas Bjørnstad geleider oss igjennom Lommeurene sin fantastiske verden. Les Bjerke Magasinet nå!